Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 09 /15:01

Vilniaus taryba išrinko naują vicemerą – Vytautą Mitalą pakeitė Tomas Gulbinas

Vilniaus miesto savivaldybės taryba po ilgo laiko susirinko į neįprastą posėdį, kad išrinktų naują vicemerą, kuris pakeitė į Seimą išrinktą Vytautą Mitalą. Naujasis vicemeras Tomas Gulbinas prieš kelias savaites prisiekė kaip Vilniaus tarybos narys, kadangi dėl diplomatinės karjeros buvo iš tarybos pasitraukęs. Vicemeras išrinktas slaptu balsavimu.
Tomas Gulbinas
Tomas Gulbinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dauguma opozicijos nebalsavo

Šis posėdis pusiau nuotolinis, pusiau gyvas: balsavimas vyko tiesiogiai, visi tarybos nariai rinkosi prie balsadėžės savivaldybės antrajame aukšte, o kandidato prisistatymas, klausimai jam, diskusijos – nuotoliniu būdu.

Tomas Gulbinas iš Vilniaus tarybos pasitraukė šių metų vasarį. Tuomet teisininką ir diplomatą pakeitė Jungtinių Valstijų farmacijos kompanijos padalinio Lietuvoje vadovas Redas Laukys.

Posėdyje, kuriame svarstoma naujojo vicemero kandidatūra, galite stebėti čia:

VIDEO: Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdis nr. 29

Balsavime nenusiteikę dalyvauti balsavime dėl vicemero, nė vienas iš opozicinių frakcijų posėdyje nesiregistravo. Kaip sakė Remigijus Šimašius, dalis opozicijos atstovų savo nedalyvavimą argumentavo, kad „tarp Kalėdų ir Naujųjų metų vis tiek niekas nedirbs“, nors meras būsimą savo pavaduotojo užtikrino, jog darbų tikrai bus ir tada.

Slaptame balsavime dalyvavo 33 tarybos nariai. Už T.Gulbiną balsavo 32 asmenys, prieš buvo vienas. Tarybai patvirtinus rinkimų rezultatus, T.Gulbinas tapo naujuoju Vilniaus mero pavaduotoju.

Pristatydamas kandidatą meras Remigijus Šimašius neslėpė džiaugsmo, kad tokie žmonės kaip T.Gulbinas ateina į miesto politiką, esą jis labai dalykiškai ir kompetentingai vadovavo Aplinkos komitetui. Todėl meras tikisi, kad jam seksis ir vicemero darbą, kai teks kuruoti švietimą, miesto plėtrą ir ūkio infrastruktūros sritį.

Lygino su krepšiniu

Pats kandidatas, prisistatydamas iš tribūnos, dėkojo už pasitikėjimą ir kandidatūros teikimą. „Man didelė garbė kreiptis į jus, pirmą kartą kalbu iš šitos tribūnos. Jeigu taryba pritartų mano kandidatūrai, prisijungčiau prie įsibėgėjusios mero komandos, kuri ne tik turi koalicijos sutartį, bet ir yra gavusi šios tarybos pritarimą Vilniaus vizijai 2020-2030, turi savo trimetį strateginį planą ir ne vieną projektą pradėjo vykdyti.

Mano prisijungimas krepšinio terminais kalbant panašus į išbėgimą į aikštelę nuo atsarginių suolelio. Žaidimo planas jau sutartas ir sėkmingai vykdomas, o komandos draugai jau susižaidę. Pirmas uždavinys man bus rasti savo vietą aikštelėje“, – vaizdingai kalbėjo T.Gulbinas.

Mano prisijungimas krepšinio terminais kalbant panašus į išbėgimą į aikštelę nuo atsarginių suolelio. Pirmas uždavinys man bus rasti savo vietą aikštelėje.

Jis teigė, kad artimiausios ateities užduotis diktuoja COVID-19 pandemija, jis žadėjo siekti, kad socialiniai darbuotojai ir mokytojai patektų tarp pirmųjų, kurie bus skiepijami.

„Dar viena pandemijos pamoka yra ta, kad supratome, jog švietimo prieinamumas nėra pririštas prie fizinio pastato. Ši tendencija pasaulinė ir plėsis. Programoje parašyta, kad geriausia mokykla ta, kuri šalia namų. Bet dabartinėmis sąlygomis mokykla gali ateiti ir į namus. Mokykla yra platforma, kuri sujungia mokinius su mokytojais. Toks pojūtis reikalauja naujų metodų, bet ir naujų patalpų pritaikymo. Daugiau poreikio yra patalpoms, kur galima dirbti mažesnėmis grupėmis, vienas su vienu. Dabartinės mokyklų patalpos tam nepritaikytos, reikės galvoti, kaip sukurti modernią aplinką“, – kalbėjo kandidatas į vicemerus.

Pabrėžė Senamiesčio svarbą

Kalbėdamas apie kitą savo kuruojamą sritį – miesto plėtrą, T.Gulbinas pabrėžė, kad norint išsaugoti Vilniaus Senamiestį, reikia stengtis, kad jis būtų patogus gyventi. Esą negalima leistis į kraštutinumus, nes blogai ir malkų sandėliukai, bet blogai ir tokie reikalavimai, kurie lemtų, kad čia tik vyktų užsienio svečių bernavakariai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Tomas Gulbinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Tomas Gulbinas

Paklaustas, kurią pusę – gyventojų ar verslo – parems, jeigu iškils tokia būtinybė, T.Gulbinas kalbėjo, kad reikia ieškoti kompromiso. Tiesiai jis neatsakė.

„Pandemija parodė, kaip miestas gali atrodyti be spūsčių. Tą impulsą turime palaikyti ir sustiprinti Vilniaus kaip žalio miesto reputaciją. Čia kalbu ne tiek apie želdynų strategiją, kiek apie tai, kad atėjo laikas žaliąsias investicijas laikyti viešųjų investicijų kokybės matu – patį principą įdiegti, kad viskas matuojama per žaliosios investicijos prizmę“, – kalbėjo T.Gulbinas, pabrėždamas, kad tai apima ne tik naujus želdynus ar saulės baterijas, tačiau ir mažesnį energijos vartojimą apskritai.

Grįžo po pertraukos

Su mero R. Šimašiaus sąrašu „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“ į tarybą 2019-aisiais rinktas T.Gulbinas ėjo tarybos Aplinkos ir energetikos komiteto pirmininko pareigas, kol 2020 metų vasarį tarybos nario mandato turėjo atsisakyti dėl ketinimo sugrįžti į diplomatinę tarnybą, kadangi pagal įstatymus diplomato pareigos nesuderinamos su tarybos nario pareigomis.

„Neabejotinai, tarybai pritarus mano kandidatūrai, vicemero pareigos būtų nemažų pokyčių ir profesinių iššūkių pradžia, taip pat ir atsakingas įsipareigojimas vilniečiams. Tačiau šis parodytas pasitikėjimas motyvuoja prisijungti prie komandos ir turint daugumos palaikymą Taryboje nieko nelaukus kibti į darbus. Prioritetas šiuo metu, be abejonės, yra įveikti koronaviruso pandemiją ir išeiti iš šios krizės su mažiausiais nuostoliais miestui“, – paskelbus apie jo kandidatūrą lapkričio pradžioje sakė kandidatas vicemero pareigoms užimti.

T.Gulbinas baigė Vilniaus Universiteto Teisės fakultetą, 1993–1994 metais mokėsi Liono universiteto (Prancūzija) teisės fakultete, turi sukaupęs daugiau nei dvidešimties metų (1993–2014 m.) patirtį darbo Lietuvos diplomatinėje tarnyboje, 1995–2000 metais dirbo Briuselyje, 2007–2010 metais – Vašingtone. T.Gulbinas dalyvavo derybose dėl Lietuvos narystės ES, buvo vienas iš pirmininkavimo ES Tarybai komandos vadovų. 2015–2018 metais ėjo „Google“ atstovo ryšiams su Centrinės ir Rytų Europos vyriausybėmis pareigas. 2020 metų kovo – rugpjūčio mėn. buvo kompanijos „Bolt“ mikromobilumo politikos vadovas.

Po Seimo rinkimų Laisvės partijos frakciją Vilniaus taryboje paliko jos seniūnė Monika Ošmianskienė, jos pavaduotojas Kasparas Adomaitis bei nariai – V.Mitalas, Evelina Dobrovolska ir Tomas Raskevičius. Juos pakeitė T.Gulbinas, Andrius Katinas, iš administracijos direktoriaus pavaduotojos pareigų pasitraukusi Rita Balčiūnienė, Domininkas Velička ir Brigita Guobė. Ji tapo ir Laisvės frakcijos vadove.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijoje neliko Arūno Valinsko, kurį pakeitė Vytautas Budreika, Lietuvos žaliųjų ir valstiečių frakcijoje – seniūno Luko Savicko, vietoje jo prisiekė Taurimas Valys. Darbo partijos frakcijoje buvusį seniūną Aidą Gedvilą ir Ievą Kačinskaitę-Urbonienę pakeitė Larisa Dmitrijeva ir Sergejus Popovas.

Naujieji tarybos nariai prisiekė tarybos posėdyje lapkričio 18 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius