Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 07 03 /14:47

„Bruneros“ apie galbūt netinkamai Dainų šventei gaminamus maltinius: „Tai gandai“

Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) pradėjus Dainų šventės dalyvių maitinimo patikrinimą, viešojo pirkimo konkursą laimėjusi VŠĮ „Bruneros“ tvirtina, kad šventei tiekiami patiekalai gaminami laikantis „geros higienos praktikos taisyklių reikalavimų“. Anoniminį įstaigoje Radviliškyje dirbančios virėjos skundą apie galimai netinkamai ruošiamus paukštienos maltinius įstaiga vertina kaip niekuo nepagrįstus gandus, neturinčius pagrindo.
Dainų šventės dalyvių maitinimas
Dainų šventės dalyvių maitinimas

„Bruneros“: esame patyrę maitintojai, todėl ir dalyvavome konkurse

„Maistą gaminame griežtai pagal su visomis institucijomis suderintą valgiaraštį. Jame yra įvairių mėsinių patiekalų, daržovių, kasdien duodama vaisių, kurių per visą šventę bus suvalgyta ne viena dešimtis tonų.

Dedame visas pastangas, kad visi šventės dalyviai būtų pavalgę laiku ir skaniai.

Užtikriname, kad maistas gaminamas laikantis geros higienos praktikos taisyklių reikalavimų, pagal visus galiojančius teisės aktus. Maisto gamybos procesą nuolatos tikrina atsakingos institucijos.

Niekuo nepagrįsti anoniminiai gandai neturi pagrindo“, – atsakyme 15min teigia VŠĮ „Bruneros“ Marketingo skyriaus vadovė Silva Petrikauskienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Dainų šventė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Dainų šventė

Anot jos, įmonė Dainų šventės pasiruošimui turėjo dvi savaites, o tinkamai pasiruošti tokio masto renginiui esą reikėtų kelių mėnesių.

„Esame patyrę maitintojai, turime patirties maitinant masinių renginių dalyvius, todėl ir dalyvavome viešojo pirkimo konkurse. Maistas tiekiamas daugiau kaip šimte taškų, gaminamas daugiau kaip dvidešimtyje vietų. Sutelkta komanda, dirba šimtas virėjų, priimta du šimtai maisto išdavėjų. Mastai dideli, kasdien išverdama iki 5000 tonų sriubos“, – dėsto S.Petrikauskienė, pridurianti, kad maistą dalija jaunimo atstovai, tad gali atsitikti, kad ne į kiekvieną lėkštę įdedama vienodai maisto.

„Būna, kad kolektyvai vėluoja pietų ar vakarienės, tenka maitinti po kelias grupes iš karto“, – teigia ji.

Maltiniai – „ne iš pačios šviežiausios vištienos“

Antradienį 15min redakciją pasiekė vienos Radviliškio mokykloje dirbančios, VšĮ „Bruneros“ virėjos anoniminis laiškas apie Dainų šventės dalyviams tiekiamą maistą. Virėja baiminasi, kad šventės dalyviai apsinuodys šiandien pietums tiekiamu paukštienos maltiniu, kuris, anot jos, laikomas ir gabenamas netinkamoje temperatūroje.

„Mokslo metai baigėsi 2018-06-13 ir mokinių jau nebemaitiname, tačiau jau antra savaitė didžiosiose Radviliškio miesto mokyklose gaminame paukštienos frikadeles ir jas „šaldome“, jei taip galima pavadinti, nes „šaldome“ paprastu buitiniu šaldytuvu, kuris net neturi užšaldymo funkcijos. Frikadeles gaminame Dainų šventės dalyvių maitinimui“, – rašoma kreipimesi, adresuotame Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT).

Virėja tikina, kad frikadelės gaminamos ne iš pačios šviežiausios vištienos, o ir laikyti jų esą nėra kur, nes šaldytuvai užpildyti „šaldytomis“ frikadelėmis.

„Pamaitinus Danos šventės dalyvius tokiu maistu, kyla labai didelė grėsmė juos apnuodyti“, – rašo virėja.

Virėja tikina kreipusis į VšĮ „Bruneros“ vadovybę, sakiusi, kad maisto tokiomis sąlygomis gaminti, vežti automobiliais be šaldytuvų negalima, tačiau, anot jos, įstaigos vadovai į pastabas nekreipė dėmesio, tik sakė „nepatinka – eikit lauk“.

Dainų šventės dalyvių maitinimas
Dainų šventės dalyvių maitinimas

„Esant šioms aplinkybėms mes pačios nieko negalime padaryti, nes prarasime vienintelį pragyvenimo šaltinį, t.y. būsime atleistos iš darbo, o mus atleidus iš darbo, toliau tokiomis pat sąlygomis būtų gaminamas maistas“, – rašoma kreipimesi.

Virėja, kreipdamasi į VMVT, rašo nenorinti būti prisidėjusi prie galimo Dainų šventės dalyvių apnuodijimo, tikina, kad Radviliškio VMVT „yra išvien“ su maisto tiekėja.

Tikisi, kad nelaimei bus užbėgta už akių

„Atsižvelgiant, kad šventėje dalyvaus ir mūsų artimieji, giminės ir kiti nekalti žmonės, šiuo pranešimu kreipiamės į Jus, kadangi nenorime būti prisidėjusios prie galimo dalyvių apnuodijimo ir norime būti tikros, kad ėmėmės visų įmanomų priemonių tam užkirsti bei tikimės, kad Jums pavyks užkirsti kelią galimai nelaimei.

Kreipiamės tiesiogiai į Jus, kadangi Radviliškio veterinarijos tarnyba yra išvien su „Kretingos maistu“ (dabar „Bruneros“ – 15min) (gal gauna kažkokias tai dovanėles, mums tai nežinoma) ir jokių pažeidimų nemato (atvažiuoja, pavaikšto ir išvažiuoja), nors jų yra begalė, pradedant nuo produktų galiojimo iki higienos pažeidimų“, – teigiama pranešime.

VMVT, kaip teigia vyriausioji patarėja Jurgita Savickaitė, minėtą skundą dėl galimų pažeidimų gaminant paukštienos patiekalus (ar pusgaminius) Dainų šventės dalyviams gavo pirmadienį ir inicijavo patikrinimą.

„Šiandien yra atliekamas patikrinimas pranešime nurodytuose objektuose. Patikrinimą pavesta atlikti Šiaulių VMVT inspektoriams“, – rašoma 15min siųstame atsakyme.

Jame taip pat priduriama, kad apie anoniminį pranešimą taip pat informuoti ir Vilniaus VMVT atsakingi specialistai, kasdien atliekantys tikrinimus vietose, kur vykdomas dainų šventės dalyvių maitinimas: „Tyrimas vykdomas toliau.“

Du skundai dėl maitinimo pasitvirtino

VMVT šiomis dienomis, kaip tikina J.Savickaitė, dėl dainų šventės dalyvių maitinimo sulaukė dviejų skundų.

„Vienu atveju skųstasi dėl patiekalų kokybės, kitas skundas gautas dėl to, kad ne visiems dalyviams užteko paruoštų patiekalų porcijų. Abiem atvejais atlikti patikrinimai, skundai pasitvirtino. Uždrausta šventės dalyviams tiekti nekokybiškus patiekalus“, – tvirtina VMVT atstovė, pridurianti, kad maitinimo tiekėjas yra „įpareigotas nedelsiant šalinti nustatytus trūkumus ir užtikrinti tinkamą įsipareigojimų vykdymą“.

Pagal viešai skelbiamą Dainų šventės valgiaraštį, antradienį šventės dalyviai pietums, kurių porcijos vertė – 2,89 Eur, valgys rūgštynių sriubą, paukštienos maltinį, virtus ryžius, šviežią agurką, duoną. Taip pat gaus negazuoto vandens buteliukuose.

Viena iš šventės dalyvių Rugilė su 15min dalijasi pietų nuotraukomis ir įspūdžiais.

„Sriuboje tikriausiai daugiau druskos nei bulvių ar rūgštynių. O ryžius galima vadinti sušiu“, – komentuoja ji.

J.Savickaitės teigimu, dalyvių valgiaraštis atskirai su VMVT specialistais derinamas nebuvo, jis esą patvirtintas organizatorių komisijos ruoštoje viešųjų pirkimų techninėje specifikacijoje.

VMVT: į pastabas dėl valgiaraščio atsižvelgta tik iš dalies

„Vilniaus VMVT konkursą laimėjusio tiekėjo pasiūlytą valgiaraštį turėjo galimybę įvertinti tik prieš pat šventę. Kadangi viešųjų pirkimų procedūros buvo pasibaigę ir pagal pirkimo sąlygas tiekėjui nurodyta griežtai laikytis patvirtinto valgiaraščio, į VMVT specialistų pastabas dėl itin rizikingų patiekalų keitimo į mažiau rizikingus atsižvelgta tik iš dalies.

Vegetariškų patiekalų valgiaraštyje arba alternatyvaus vegetariško valgiaraščio, VMVT žiniomis, nėra numatyta“, – rašoma atsakyme.

Į klausimą apie rizikingų patiekalų keitimą VŠĮ „Bruneros“ atsakymo nepateikė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Dainų šventės Ansamblių vakaras
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Dainų šventės Ansamblių vakaras

Maistą šventės dalyviams šįmet tiekia trys įmonės – „Riekė“ ir „Ovantis“, kartu laimėjusios 154 tūkst. Eur su PVM vertės viešojo pirkimo konkursą, ir minėta VšĮ „Bruneros“, laimėjusi du konkursus, kurių bendra vertė su PVM – 667 tūkst. Eur.

VšĮ „Bruneros“ dar visai neseniai veikė „Kretingos maisto“ pavadinimu. Ši įstaiga, kaip nustatė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), slėpė mokesčius – apgaulingai tvarkė apskaitą, teikė neteisingus duomenis apie pajamas, pelną ar turtą.

VšĮ „Kretingos maistas“ taip pat pagarsėjo kaip tiekianti netinkamos kokybės patiekalus šalies mokykloms, darželiams, ligoninėms – apie tai ne kartą rašyta žiniasklaidoje.

Tėvų atstovas šokiruotas

Lietuvos tėvų forumo pirmininkas Audrius Murauskas, perskaitęs anoniminį Radviliškyje dirbančios virėjos kreipimąsi, teigė esąs šokiruotas.

„Gaila, kad vaikų maitinimas yra patapęs ne tai, kad komercija, bet komercija blogąja to žodžio prasme. Vaikų sveikatos sąskaita kai kas imasi daryti sau asmeninę naudą. Ar ši Dainų šventė tuo tai pat bus paženklinta? Tikėkimės, kad ne, bet ženklai rodo, kad reikia būti budriems, – sako jis.

– Natūralu, jeigu maistas įtartinas, tai ir jo vartoti tikrai negalima. Atėjusi informacija atkreipia dėmesį. Ar ji tikra, ar ne, reikia būti labai atsargiems ir žiūrėti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius