-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 10

Vokietija nenurodė turistams vengti Lietuvos – iš kur atsirado šis gandas?

Vokietijos ambasada suskubo paneigti Lietuvos žiniasklaidoje pasirodžiusią žinią, esą ši šalis įspėjo savo piliečius dėl karo Ukrainoje vengti kelionių į Baltijos šalis. LRT radijas, kurio reportaže nuskambėjo diplomatams užkliuvusi frazė, nurodė šią informaciją gavęs iš dviejų šaltinių, kurie rėmėsi Vokietijos kelionių agentais.
Į Klaipėdą po dvejų metų pertraukos įplaukė kruizinis laivas, atplukdęs beveik 700 turistų.
Į Klaipėdą po dvejų metų pertraukos įplaukė kruizinis laivas, atplukdęs beveik 700 turistų. / Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr.

Ambasadorius: būtų užtekę vieno skambučio

Informacija, esą vokiečiai įspėti pagalvoti dėl kelionių į Lietuvą, Latviją ir Estiją, pasirodė ketvirtadienį portalo lrt.lt angliškoje versijoje paskelbtame tekste „Lietuva yra saugi“ – šalis stengiasi pritraukti turistus, išgąsdintus karo Ukrainoje“.

Jame pasakojama, kad karas Ukrainoje gąsdina net turistus iš Baltijos šalių – esą daugelis atšaukia arba atideda suplanuotas keliones, baimindamiesi, kad gali būti nesaugu. Kad taip nebūtų, organizuojamos įvairios kampanijos.

Straipsnyje cituojama Klaipėdos turizmo informacijos centro vadovė Romena Savickienė, kad kruizus organizuojančios kompanijos atsisakė plaukti į Sankt Peterburgą, todėl pasirinko kitus Baltijos jūros uostus. Tačiau kai kurios kelionės vis tiek atšaukiamos.

„Daugelis žmonių atsisako čia plaukti dėl saugumo arba kruizų bendrovės atšaukia sustojimus Lietuvos, Latvijos ir Estijos uostuose, kaip, pavyzdžiui, padarė „AIDA“ (Vokietijos kelionių kompanija – red. past.)“, – sakė ji.

Toliau nurodyta, kad, „prasidėjus karui, Vokietija paskelbė patarimą savo piliečiams nekeliauti į Baltijos šalis“.

Kaip tik ši frazė užkliuvo Vokietijos ambasadai Vilniuje. Ji savo paskyroje „Facebook“ paskelbė komentarą su grotažyme „įspėjimas dėl melagienos“ – esą ambasadorius Matthias Sonnas labai susirūpinęs, kad visuomeninį transliuotoją galėjo suklaidinti priešiška melagiena.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vokietijos ambasada paneigė, kad turistams buvo patarta vengti kelionių į Baltijos šalis
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vokietijos ambasada paneigė, kad turistams buvo patarta vengti kelionių į Baltijos šalis

„Kaip tai įmanoma? – čia cituojamas diplomatas, kuris šiuo metu yra užsienyje. – Būtų buvę taip paprasta patikrinti ambasadoje. Būtų užtekę vieno skambučio, net vieno žvilgsnio į mūsų ar Užsienio reikalų ministerijos svetainę.

Mūsų kelionių patarimai, nepasikeitę nuo balandžio, nė iš tolo nesusiję su karu.“

Netrukus ambasada papildė įrašą, kad klaidinanti informacija buvo pašalinta, ir padėkojo LRT už greitą reakciją bei teksto pataisymą.

Informacija – iš kelionių agentų

Portalo lrt.lt atstovai nurodė, kad ši medžiaga iš pradžių buvo paskelbta LRT radijo eteryje.

123RF.com nuotr./Nida
123RF.com nuotr./Nida

LRT radijo Naujienų tarnybos vadovė Dovilė Javinskaitė portalui 15min paaiškino, kad informaciją dėl Vokietijos turistams esą pateiktos rekomendacijos gavo iš Klaipėdos turizmo informacijos centro. Esą ja vadovaujantis „AIDA“ atšaukė kruizus.

Reportaže cituotas Neringos meras Darius Jasaitis tai patvirtino.

Vėliau centras patikslino, kad informaciją apie patarimą vengti Baltijos šalių pateikė kelionių agentai. Anot jų, taip turistus bandoma išlaikyti Vokietijoje.

Ekrano nuotr. iš lrt.lt/Iš kur paimta informacija apie Vokietijos rekomendaciją turistams, nenurodyta
Ekrano nuotr. iš lrt.lt/Iš kur paimta informacija apie Vokietijos rekomendaciją turistams, nenurodyta

„Atsiprašome už netikslią informaciją, bet ją pateikė net du pašnekovai“, – sakė D.Javinskaitė ir pridėjo, kad radijo eteryje bus transliuojamas papildytas reportažas.

Beje, abejonių dėl kelionių po Europą, prasidėjus karui Ukrainoje, būta nuo jo pradžios. Portalas „Euronews“ dar kovą ekspertų teiravosi, ar saugu keliauti į žemyno rytinę dalį.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius