Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 03 08 /11:00

VRK: plakatas, kuriame – mero posto siekiantis K.Mažeika ir bendražygiai, nėra politinė reklama

Marijampolėje stovėjęs plakatas, kuriame vaizduoti „valstiečiai“ Seimo narys Dainius Gaižauskas ir pretendentas į miesto merus Kęstutis Mažeika, Vyriausiosios rinkimų komisijos nebuvo pripažintas politine reklama. Už šį stendą sumokėjo mokesčių mokėtojai – ji sukurta parlamentinės veiklos lėšomis.
LVŽS Seimo narių biuro reklama Marijampolėje
LVŽS Seimo narių biuro reklama Marijampolėje

Penktadienį VRK svarstė skundą dėl dviejų plakatų Marijampolėje. Viename iš jų vaizduoti tik D.Gaižauskas ir K.Mažeika, kitame – ne tik jie, bet ir 13 jų biuro darbuotojų, kurių 11 kelti kandidatais gretimų savivaldybių tarybų rinkimuose Marijampolėje, Kazlų rūdoje ir Kalvarijoje.

Daliai Seimo narių talkininkų rinkimai buvo sėkmingi: į tarybas išrinkti Jolita Merkevičiūtė, Renata Venslovienė, Karolis Dvylys, Vilius Krivickas, Edmunas Razvickas, Paulius Marozas, Tadas Račius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas, Kęstutis Mažeika
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas, Kęstutis Mažeika

Kaip politinė reklama nežymėtas plakatas su šūkiu „Už Marijampolę ir Lietuvą be korupcijos“ Marijampolėje praėjusiais metais stovėjo lapkričio 26–gruodžio 26 dienomis. Sausio 30-ąją, anot VRK, toje pačioje stovėjo tinkamai pažymėtas kandidatų į tarybą plakatas.

Aiškino, kad reklamavo ne kandidatus, o biurą

Patys Seimo nariai, kurių nežymėtas plakatas stovėjo Marijampolėje, aiškino, kad taip jie informavo visuomenę apie biuro veiklą ir reklamavo jį, o ne kandidatus į tarybą.

„Išvada išties netiksli“, – kreipdamasis į VRK narius teigė D.Gaižauskas, o vėliau pridūrė, kad jį „šiek tiek pyktis paėmęs buvo“ dėl jo matomų netikslumų, „pritempto šūkio“ išvados projekte.

„Valstiečių“ biuras, D.Gaižausko teigimu, Marijampolėje buvo įkurtas siekiant atstovauti miestiečiams.

„Vos tik pradėjom įgyvendinti idėją, pamatėm, kad piliečiai į mūsų biurą ne tai, kad eina, o plūsta“, – aiškino Seimo narys ir tvirtino, kad biuras dirba penkias dienas per savaitę, jame esą teikiamos teisinės konsultacijos, nagrinėjami skundai, jaunimo klausimai ir kiti.

D.Gaižauskas aiškino, kad apie savo veiklą biuras informuoja vietinėje spaudoje, jis esą yra parengęs ir metinę veiklos ataskaitą, o plakatas – taip pat viena informavimo formų.

Plakatas, kuriame vaizduojami tik K.Mažeika ir D.Gaižauskas, anot pastarojo kabo ant LVŽS biuro Marijampolėje durų, o šūkis „Už Marijampolę ir Lietuvą be korupcijos“ yra neatsiejamas nuo jo kaip Seimo nario veiklos.

Marijampolės savivaldos rinkimuose LVŽS, D.Gaižausko tikinimu, dalyvavo su šūkiais „Žalia šviesa Marijampolei“ ir „Ateiname dirbti jums“.

„Mes su Kęstučiu visur kartu“

Jis tikino, kad tuo metu, kai mieste stovėjo stendai, apie „valstiečių“ keliamus narius į Marijampolės tarybą nebuvo nė kalbos: „Kas bus tarybos nariai, kandidatai ir taip toliau nė minčių niekam nebuvo. Gal norų kažkas ir išreiškęs buvo, bet tol, kol nebuvo padarytas susirinkimas visuotinis, to ir negalėjo net būti.“

Visuotinis susirinkimas, anot D.Gaižausko, vyko po gruodžio 12 dienos – kai plakatų mieste nebebuvo.

Už vieną plakatų, anot Seimo nario, parlamentinėmis lėšomis mokėjo jis pats, už kitą – K.Mažeika.

„Mes su Kęstučiu visur kartu [...] ir vienodai“, – dėstė D.Gaižauskas.

Kad galėtume reklamuotis stende, mes nusprendėm iš tiesų – gal tokios patirties ir neturėjom.

Klausiamas, ar iš karto po to, kai 2017 metų pradžioje buvo įkurtas biuras Marijampolėje, Seimo nariai tokiais plakatais pradėjo informuoti apie savo veiklą, jis atsakė: „Informavom įvairiai – laikraštis, feisbukas, lankstinukai. Ant durų buvo iškabinti ne tokio dydžio, bet ir kur dabar yra, informaciniai plakatai – praktiškai identiškai tiktai ant durų. Kad galėtume reklamuotis stende, mes nusprendėm iš tiesų – gal tokios patirties ir neturėjom. Nusprendėm iš tiesų po vasaros, jau rudeniop, kad mums reikia pakabinti plakatus iki kitų Seimo rinkimų. Nes tai pats pigiausias [reklamavimosi būdas].“

D.Gaižauskas kritikavo VRK sprendimą svarstyti skundą dėl plakato dabar, kol nėra pasibaigę merų rinkimai, kuriuose dalyvauja jo bendražygis.

„Manau, kad tai yra šiek tiek politizuota ir gali pakenkti Kęstučiui antrajame ture“, – teigė jis, o vėliau pridūrė neturintis dėl ko atsiprašyti, nes yra įsitikinęs, kad pažeidimo nepadarė ir tokio tikslo, kaip teigė, neturėjo.

Kaltino VRK taikant dvigubus standartus

D.Gaižauskas taip pat išreiškė nuomonę dėl VRK darbo – esą taikomi dvigubi standartai ir VRK kitų pretendentų elgesio Marijampolėje, kuris, jo manymu – netinkamas, nenagrinėja.

Situaciją komentavęs K.Mažeika teigė, kad plakatuose nėra jo atstovaujamos partijos simbolikos, yra Seimo simbolika, o jis, pirkdamas plakatą, neturėjo jokių slaptų minčių.

Jaučiuosi ramus.

„Jaučiuosi ramus. Jeigu jums dar kyla abejonių, kviečiu apsilankyti mūsų biure“, – sakė pretendentas į Marijampolės merus ir pridūrė, kad LVŽS biuras Marijampolėje dirba žmonėms.

„Tie straipsniai, kurie atsirado šiandien ryte, man asmeniškai tikrai turės tam tikros žalos, kadangi žmonės mažų mažiausiai bus suklaidinti, nes ta neigiama informacija pasirodžiusi yra tikrai mažų mažiausiai keista, ypatingai likus beveik savaitei iki antrojo turo“, – apie 15min penktadienio ryte publikuotą tekstą, kuriame pristatytas VRK išvados projektas, kalbėjo K.Mažeika.

VRK išvados projektą rengusi komisijos politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė atkreipė Seimo narių dėmesį į D.Gaižausko socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje 2018 metų kovą skelbtą įrašą, kuriame informuojama, kad „šiandien vykusiame visuotiniame LVŽS Marijampolės skyriaus narių susirinkime buvo išrinktas naujasis skyriaus pirmininkas ir valdyba“.

„Susirinkime paaiškėjo LVŽS kandidatas Marijampolės savivaldybės mero rinkimuose, juo tapo LR Seimo narys Kęstutis Mažeika“, – dėstyta įraše.

Plakatai Marijampolėje buvo pakabinti praėjus devyniems mėnesiams po šio įrašo.

Posėdžio eigoje VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė siūlė kreiptis į Seimą dėl parlamentinių lėšų naudojimo ir klausimą atidėti. Tam pritarė VRK narys Maksimas Reznikovas.

Tuo metu apskųstas D.Gaižauskas prašė to nedaryti, nes K.Mažeikos atžvilgiu buvo paskleista, anot jo, neigiamo pobūdžio informacija, Seimo narys sprendimą prašė priimti kuo skubiau.

„Kenkia, nors jaučiamės nieko nepadarę, ir veikiame skaidriai“, – kalbėjo D.Gaižauskas, o klausimas buvo svarstomas toliau.

V.Semeška, kalbėdamas apie plakatų turinį, teigė visuomenės informavimą įsivaizduojantis kitaip ir tikino, kad tai partijos politinė reklama, kuri, jo nuomone, susijusi su rinkimų kampanija ir turėjo būti apmokėta kampanijos lėšomis.

„Kaip galima iš politinės kampanijos lėšų finansuoti Seimo narių biuro veiklos viešinimą? Už kitą tada mus baustų Seimas“ – į V.Semeškos teiginius atsakė D.Gaižauskas.

LVŽS Seimo narių biuro reklama Marijampolėje - K.Mažeika ir D.Gaižauskas
LVŽS Seimo narių biuro reklama Marijampolėje - K.Mažeika ir D.Gaižauskas

Balsuojant dėl teiginio „pripažinti, kad išorinė reklama V.Kudirkos g. 2 Marijampolėje apie Seimo narių biurą, kuri kabojo nuo 2018 m. lapkričio 26 dienos iki nuo 2018 m. gruodžio 26 dienos, ir kurioje iš 13 darbuotojų 9 kandidatuoju į Marijampolės savivaldybės tarybos rinkimuose yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos [...] kandidatų sąrašo politinė reklama“, 5 VRK nariai buvo „už“, „prieš“ – 6, susilaikė 1.

Sprendžiant dėl teiginio „pripažinti, kad išorinė reklama [...] apie Seimo narių biurą, kuri kabojo nuo 2018 m. lapkričio 26 dienos iki nuo 2018 m. gruodžio 26 dienos, ir kurioje iš dviejų Seimo narių vienas yra Kęstutis Mažeika yra keliamas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Marijampolės skyriaus yra keliamas kandidatu į Marijampolės savivaldybės tarybos narius-merus yra [...] Kęstučio Mažeikos [...] politinė reklama“, VRK narių balsai išsidalijo taip: „už“ – 4, „prieš“ – 5, susilaikė – 3.

VIDEO: Tiesioginė VRK posėdžio transliacija 2019-03-08 09:00

VRK išvados projekte siūlyta konstatuoti, kad plakatams panaudodamas parlamentinei veiklai skiriamas lėšas K.Mažeika pasinaudojo tarnybine padėtimi. Tačiau plakato nepripažinus politine reklama, dėl šio punkto išvis nebalsuota.

Pagal įstatymą, politine reklama laikoma bet kokia forma ir priemonėmis politinės kampanijos laikotarpiu ar tarp kampanijų skleidžiama informacija, kuria siekiama paveikti rinkėjų motyvaciją balsuojant arba kurios skleidimu propaguojamas politikas, partija, kampanijos dalyvis, taip pat jų idėjos, tikslai ar programa.

Nelaikoma – neatlygintinai skleidžiami įprastinio pobūdžio informaciniai pranešimai apie politikų, partijų, kandidatų veiklą.

Skleidžiant informaciją, kuri yra įprastinio pobūdžio, VRK rekomenduoja nenaudoti rinkimų šūkių, specialiai ir pabrėžtinai neišryškinti kandidato pavardės, grafiškai apipavidalinant vengti didelio formato kandidato atvaizdų, naudoti dalykinį, o ne agitacinį stilių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius