Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 18 /11:51

VRK balsavimą dėl R.Karbauskio tautinių kostiumų dalybų atidėjo

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį neapsisprendė, ar laikyti politine reklama tautinių kostiumų dalybas vaikams. Baigus tyrimą paaiškėjo, kad 79 proc. drabužius dalijusių asmenų susiję su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), o daugiau nei pusę milijono eurų akcijai partijos pirmininko kartu su dainininku Andriumi Mamontovu įsteigtas fondas „Švieskime vaikus“ surinko iš Ramūno Karbauskio įmonių. Balsavimas dėl šio klausimo atidėtas penktadieniui.
Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdis
Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kaip aiškino tyrimą atlikusios darbo grupės narys Maksimas Reznikovas aiškinantis tautinių kostiumų dalybas nenustatyta, kad juos dalijant buvo reklamuojama ir gavo naudą partija ar politikai. Todėl šis atvejis esą nėra identiškas anksčiau VRK šiurkščiais pažeidimais pripažintiems atvejams, kai juridiniai asmenys rėmė viešąsias įstaigas ar fondus, o šie teikė paslaugas partijoms.

„Šitam tyrime svarbiausias klausimas yra nustatyti, ar šis projektas yra politinė reklama, ar nėra“, – sakė jis.

Pasak M.Reznikovo, nepaisant to, kad projektą finansavo su politiku susijęs verslas, vykdė su politiku susijęs fondas, o dalijo politikai, pačios kostiumų dalybos nėra laikomos politine reklama, nes įduodant dovanas darželiams apie partiją, rinkimus ar politikus nebuvo kalbama.

„Jei būtų kalbama, kad LVŽS dovanoja, politikas dovanoja, agituojama, kalbama apie rinkimų programą, partijos vertybes, tada būtų pagrindas sakyti, kad štai – matome politinę reklamą“, – sakė jis.

Pasak M.Reznikovo, publikacijų apie akciją reklama nevadino Visuomenės informavimo etikos komisija, o darželių vadovai nenurodė, kad dalijant kostiumus buvo agituojama.

Siūlo kreiptis į VMI ir prokurorus

Todėl tyrimą atlikusi darbo grupė siūlo komisijai nepripažinti labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ projekto „Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio dovanos Lietuvos darželiams“ LVŽS politine reklama ir nepripažinti projekto įgyvendinimo juridinių asmenų parama LVŽS.

Darbo grupės nuomone, labdaros ir paramos fondui „Švieskime vaikus“ reikia tik rekomenduoti vengti situacijų, kai projektų įgyvendinimui pasitelkiama kritinė masė savanorių, kurie atstovauja vienai politinei jėgai.

R.Karbauskio elgesį darbo grupė siūlo palikti vertinti Seimo Etikos ir procedūrų komisijai ir spręsti, ar jo veikla yra suderinama su Seimo nario pareigomis.

Dar VRK siūlo akcijoje darbo metu dalyvavusius valstybės tarnautojus vertinti jų darbovietėms.

Taip pat siūloma Generalinei prokuratūrai ir Valstybinei mokesčių inspekcijai perduoti tyrimo metu surinktą informaciją bei turimus dokumentus įvertinti, ar nebuvo pažeistos atitinkamų įstatymų nuostatos dėl paramos skyrimo, paramos lėšų gavimo ir panaudojimo, atsižvelgiant į tai, kad paramos gavėjas su paramos davėju sudarė komercinę sutartį, pagal kurią buvo atsiskaitoma, galimai panaudojant iš to paties paramos davėjo gautas lėšas.

Pastaruoju siūlymu VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė abejoja. Anot jos, jei jis bus priimtas, priežastis, dėl ko kreipiamasi teks išdėstyti konkrečiau.

LVŽS atstovas Liutauras Ulevičius komisijos posėdyje antradienį tikino, kad buvo per mažai laiko susipažinti su išvada, kuri lyg ir teigiama, todėl prašė sprendimą atidėti iki penktadienio.

Taip pat jis siūlė į posėdį penktadienį kviesti fondo „Švieskime vaikus“ atstovus. „Pakvieskite“, – paties L.Ulevičiaus paprašė S.Misevičienė.

Visuomenės abejonės pagrįstos

Tyrimą atlikusios VRK darbo grupės vadovė, komisijos pirmininkės pavaduotoja Svetlana Misevičienė antradienį komisijos posėdyje paaiškino, kad tyrimas labai užtruko, nes jam surinkta labai daug medžiagos.

„Iki šiol galiu pasakyti, kad gavome ne visus dokumentus, kurių prašėme. Paskutinį kartą iš fondo atsakymus gavome rugpjūčio 30 d.“, – teigė S.Misevičienė.

Darbo grupės narys, VRK sekretoriato darbuotojas Vytautas Vilys pateikė duomenis, kad kostiumai buvo dalinti daugiausia Šiaulių, Kėdainių apskrityse, o Vilniuje ir Vilniaus rajone greičiausiai visai nedalinti.

Tiesa, kaip pasakojo M.Reznikovas, pats fondas tikino nevedęs kostiumų apskaitos ir nežinantis kam kiek kostiumų padovanojo. Pačiai darbo grupei pavyko nustatyti, kam buvo išdalinta pusė kostiumų.

Tautinių kostiumų dalijimo akcija
Tautinių kostiumų dalijimo akcija

Seimo nariai, atvykę dalinti kostiumų, pasak jo, dažniausiai buvo pristatomi kaip parlamentarai, o kartais visai neprisistatydavo.

Taip pat, anot V.Vilio, akcijoje dalyvavo po tris liberalus ir konservatorius, du „darbiečiai“.

Vis dėlto, absoliuti dauguma akcijos dalyvių (114 iš 145) susiję su LVŽS, todėl, pasak tyrimo grupės nario V.Vilio, visuomenei pagrįstai galėjo kilti abejonių, ar šia akcija nebuvo reklamuojama partija ir jos atstovai politikai.

„Tokie sutapimai tarp juridinio asmenų lėšomis įgyvendinamo projekto, politinės partijos ir jos atstovų yra vengtini“, – nurodė VRK sekretoriato darbuotojas.

Liberalų sąjūdžio į VRK deleguotas darbo grupės narys Maksimas Reznikovas atkreipė dėmesį, kad patys kostiumus daliję Seimo nariai viešai komentavę akciją kalbėjo apie vykdomus rinkimų pažadus, minėjo partiją, o vienas ir pareiškė, kad kitų partijų nariai akcijoje dalyvauti nebus kviečiami.

Jis atkreipė dėmesį, kad viešai kvietimas savanoriauti dalijant tautinius kostiumus nebuvo skelbiamas, todėl abejotina, ar tikrai prie projekto galėjo prisidėti bet kas.

M.Reznikovo teigimu, svarbus aspektas ir tas, kad apie akciją informavo ne tik LVŽS, bet ir kostiumus gavę darželiai. Tik vienu atveju už publikaciją apie akciją buvo sumokėta – tai padarė Seimo narė Guoda Burokienė. Ji mokėjo laikraščiui „Tėvynė“.

VRK narys taip pat stebėjosi, kad savanoriškos veiklos, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos teigimu, parlamentarams nereikėjo deklaruoti viešųjų ir privačių interesų deklaracijose.

M.Reznikovas atkreipė dėmesį, kad fondas nenurodė galutinės sumos, kuri išleista kostiumų dalyboms, tačiau VRK, pasak jo, nustatė, kad pernai per du mėnesius su penkiomis R.Karbauskio bendrovėmis sutarta dėl beveik pusę milijono eurų paramos, o siuvykla nurodė, kad jai sumokėta daugiau apie 522 tūkst. eurų.

79 proc. dalintojų susiję su LVŽS

Tyrimą atlikusi VRK darbo grupė nustatė, kad 79 proc. „Švieskime vaikus“ akcijoje dalyvavusių asmenų susiję su LVŽS.

Tarp jų 23 Seimo nariai, 39 Seimo narių padėjėjai, 28 LVŽS atstovaujantys savivaldybių tarybų nariai ir vienuolika su LVŽS susijusių savivaldybių darbuotojų.

Nustatyta, kad „Švieskime vaikus“ tautinių kostiumų siuvimui daugiau nei pusę milijono eurų surinko iš LVŽS pirmininkui R.Karbauskiui priklausančių įmonių, fizinių asmenų mažų aukų ir paties R.Karbauskio parlamentaro algos, kuri jo prašymu pervedama fondui.

Tačiau darbo grupė nenustatė, kad dalijant kostiumus buvo agituojama už LVŽS, taip pat negavo duomenų apie projekto įgyvendinimo koordinavimą LVŽS viduje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius