Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 06

VRM įregistravo projektus dėl migracijos sistemos pertvarkos

Vidaus reikalų ministerija (VRM) trečiadienį pranešė įregistravusi įstatymų projektus dėl migracijos sistemos pertvarkos. Pagal planuojamą reformą, apjungus dabartinio Migracijos departamento, policijos ir pasieniečių išteklius bus steigiama ministerijai atskaitinga Migracijos tarnyba.
Eilės prie Migracijos departamento
Eilės prie Migracijos departamento / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pačios migracijos funkcijos būtų įgyvendinamos keliais hierarchiniais lygiais. VRM siūlo sukurti iš kelių ministrų sudarytą komisiją, kuri brėžtų migracijos gaires. Migracijos politiką formuotų ministerijoje sukurta Migracijos reikalų grupė.

Nelegalių migrantų kontrole toliau užsiimtų Valstybės sienos apsaugos tarnyba.

„Išskaidytos funkcijos lemia prastą tarpusavio tarnybų komunikavimą, resursų – tiek žmogiškųjų, tiek materialiųjų – neracionalų panaudojimą. Jei Vyriausybė ir Seimas pritars pakeitimams, naujoji migracijos valdymo institucinė struktūra pradėtų veikti 2019-ųjų liepą“,– pranešime cituojamas vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eimutis Misiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eimutis Misiūnas

Pagal siūlomą modelį Migracijos tarnyba turėtų teritorinius padalinius, kuriuose būtų priimami daugelis šiuo metu Migracijos departamente sutelktų sprendimų. Anot ministerijos, taip būtų išvengta eilių.

Be to, VRM pasiūlė sudaryti teisines sąlygas migracijos procedūrų perkėlimui į elektroninę erdvę.

Vidaus reikalų ministerija taip pat siūlo šiuo metu Europos Sąjungos (ES) valstybių narių piliečiams išduodamas popierines pažymas, patvirtinančias jų teisę gyventi Lietuvoje, pakeisti į kortelės formos pažymėjimus.

Siūloma nustatyti, kad kviečiantis užsienietį atvykti į Lietuvą asmuo įsipareigoja pasirūpinti jo sveikatos draudimu ir atlyginti valstybės išlaidas, susijusias su galimu užsieniečio apgyvendinimu, išlaikymu, gydymu ar išsiuntimu.

Šiuo metu migracijos funkcijų vykdymu Lietuvoje rūpinasi apie 550 migracijos sistemos pareigūnų.

Pernai vidaus reikalų ministras buvo pasiūlęs naikinti Migracijos departamentą ir jo funkcijas perduoti policijai, bet šiai idėjai sulaukus kritikos jos buvo atsisakyta.

Lietuvoje smarkiai augant imigracijai, Migracijos departamentas sulaukia priekaištų, kad nėra pasiruošęs šiems pokyčiams. Jo vadovė Evelina Gudzinskaitė atkerta, kad susitvarkyti su dabartiniais srautais nepakanka resursų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius