-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 20

VSAT planuoja remontuoti Kybartų užsieniečių registracijos centro bendrabutį

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) ruošiasi remontuoti Kybartų užsieniečių registracijos centro bendrabutį, dėl to ji konsultuojasi su rinkos dalyviais.
Migrantai Kybartų užsieniečių registracijos centre
Kybartų užsieniečių registracijos centras / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Pasak VSAT atstovo Giedriaus Mišučio, atliekant remonto darbus bus tęsiamas buvusių Kybartų pataisos namų, kuriuose pernai rugsėjį įsikūrė užsieniečių registracijos centras, pritaikymas nelegalių migrantų apgyvendinimui.

„Tas pastatas, buvęs kalėjimas – pataisos namai, buvo perimti pernai rugsėjo mėnesį ir visiškai neatitiko tų poreikių, kurie buvo susiję su neteisėtų migrantų krize ir VSAT funkcija apgyvendinti tuos neteisėtus migrantus“, – BNS sakė G.Mišutis.

„Čia yra tąsa jau anksčiau pradėtų, metus tęsiamų darbų, kai visiškai nepritaikytos patalpos yra pritaikomos apgyvendinti užsieniečius. (...) Visas šitas reikalas yra tęsinys pritaikant tą didelį penkių aukštų pastatą ir sudarant normalias šiuolaikines ir visus reikalavimus atitinkančias sąlygas“, – teigė VSAT atstovas.

Birželio pabaigoje paskelbtoje ataskaitoje žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“pareiškė, jog Medininkų bei Kybartų užsieniečių registracijos centrai yra netinkami, ypač ilgam sulaikymo laikotarpiui, nes juose pabėgėliai ir migrantai buvo laikomi siaubingomis sąlygomis.

Pasak G.Mišučio, minėtoji ataskaita neturėjo įtakos sprendimui centre atlikti remonto darbus.

„Tie darbai buvo pradėti jau pernai – tas patalpas pritaikyti ir padaryti jas tinkamesnėmis, atlikti remontus, nes tie pataisos namai tiesą sakant buvo „nugyventi“ ir nepritaikyti gyventi neteisėtiems migrantams“, – sakė VSAT atstovas.

Pasak G.Mišučio, atliekant remontą numatoma pakeisti trijų bendrabučio aukštų langus, pirmajame aukšte įrengti praėjimo punktą, laikinojo sulaikymo patalpas, o pirmo aukšto prieigas pritaikyti neįgaliesiems. Kituose pastato aukštuose ketinama atlikti su santechnika susijusius darbus, įrengti papildomus sanitarinius mazgus, dušus, poilsio patalpas, priešgaisrines signalizacijas, vaizdo stebėjimo sistemas, pertvarkyti patalpų išplanavimą.

VSAT atstovo teigimu, po remonto Kybartų užsieniečių registracijos centre bus galima apgyvendinti 240 neteisėtų migrantų – 100 mažiau nei šiuo metu. Greta vienišų vyrų bendrabutyje taip pat būtų apgyvendintos vaikų neturinčios neteisėtų migrantų šeimos, vienišos moterys bei išsiuntimo iš Lietuvos laukiantys užsieniečiai.

Anot jo, modernizuotas Kybartų užsieniečių registracijos centras galėtų pasitarnauti ir tuo atveju, jei į Lietuvą nelegalūs migrantai pradėtų plūsti per Kaliningrado sritį.

„Šitas objektas yra šalia Rusijos sienos (...) Žiūrima ir į perspektyvą, nes šios šalies politika ir pozicija nėra paslaptis, dabar dar ir čia kalbama apie galimą antrą migracijos koridorių iš Kaliningrado“, – teigė G.Mišutis.

„Tikrai neatmestina, kad kažkada ateityje baltarusiškas variantas gali būti pasisukęs ir iš Rusijos pusės. Toks objektas būtų tinkamas ir užtikrinantis orų tų žmonių gyvenimą“, – pridūrė jis.

Pasak G.Mišučio, sėkmingai įvykus rinkos konsultacijai, parengiamieji remonto paslaugų pirkimo darbai gali būti pradėti dar šiais metais, tačiau kokia būtų jų kaina ir trukmė, dar nežinoma.

VSAT atstovo teigimu, šiuo metu Kybartuose esančiame užsieniečių registracijos centre gyvena 94 migrantai, neteisėtai kirtę Baltarusijos ir Lietuvos sieną. Dauguma jų tą padarė pernai vasarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius