Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 09 29 /14:58

VSD atleido žvalgybos pareigūną Tomą Jakučionį, susijusį su Artūru Skardžiumi

Valstybės saugumo departamentas (VSD) atleido žvalgybos pareigūną Tomą Jakučionį, kuris atsidūrė 15min žurnalistinio tyrimo centre. Šis žvalgas buvo susijęs saulės energetikos verslu ir turėjo abejotinų ryšiu su rusiškos elektros perpardavinėtojais. Kitą savaitę jis turėtų liudyti Seimo Antikorupcijos komisijoje. Dėl atleistojo pareigūno žmonos tyrimą atlieka karinė žvalgyba.
Artūras Skardžius turi giminių tiek VSD, tiek AOTD
Artūras Skardžius turi giminių VSD

„Tomas Jakučionis atleistas iš tarnybos, pažeidus Žvalgybos įstatymo 40 straipsnį dėl „Naudojimosi tarnybos teikiamomis galimybėmis ne tarnybos tikslais“, – paskelbė VSD.

Žvalgybos tarnyba nurodė, kad sprendimas priimtas po atlikto vidinio tyrimo, kuris pradėtas pasirodžius publikacijai portale 15min.

T.Jakučionio žmona Audronė Jakučionienė dirba teisininke karinėje žvalgyboje Antrajame operatyvinių tarnybų departamente (AOTD).

Penktadienį Krašto apsaugos ministerija informavo 15min, kad dėl jos atliekamas vidinis patikrinimas. Jo rezultatai kol kas nėra žinomi.

Ryšys su rusiška elektra

Liepos mėnesį 15min tyrime buvo atskleista, kad Seimo nario Artūro Skardžiaus dukterėčia Audronė Jakučionienė ir jos vyras Tomas Jakučionis dirba žvalgyboje, bet turi abejotinų ryšių su verslais.

Donatas Gvildys/Skardžių ir Jakučionių sandoris su Rusijos verslininkais
Donatas Gvildys/Skardžių ir Jakučionių sandoris su Rusijos verslininkais

Visų pirma, Skardžių šeima ir T.Jakučionio tėvas turėjo bendrą verslą Alytaus rajono Daugų kaime – kartu jie valdė poilsiavietę ant Didžiulio ežero kranto.

2013 metais tą poilsiavietę jie pardavė Maskvos verslininkams. Rusijos piliečiai Skardžiams ir Jakučioniams sumokėjo apie 500 tūkst. eurų ir po to Dauguose nieko nebevystė.

Žvalgyboje dirbantys sutuoktiniai turėjo finansinių ryšių ir su saulės energetikos įmonėmis – nuomojo žemės sklypą Viliaus rajono Jonėnų kaime.

15min išsiaiškino, kad Jakučioniai patys netiesiogiai valdė mažiausiai 9 mažąsias bendrijas, kurios 2012 metų spalį gavo leidimus plėtoti saulės elektrines iki 30 kW. Žvalgybos pareigūnas T.Jakučionis negalėjo užsiimti tokia veikla.

VSD pareigūno Tomo Jakučionio sąsajos su energetika
VSD pareigūno Tomo Jakučionio sąsajos su energetika

Buvo ir daugiau įtartinų aplinkybių.

Oficialiai tas 9 mažąsias bendrijas valdė T.Jakučionio kursiokas Tadas Žentelis. Jis anksčiau dirbo įmonėje „Creditum Vilnius“, kurios netiesioginis valdytojas buvo įtakingas kaunietis Jonas Garbaravičius. Pastarasis verslininkas vadovavo ir bendrovei „Inter RAO“, kuri Lietuvai pardavinėjo Rusijos koncerno RAO elektrą.

15min surinkta informacija parodė, kad tais laikais T.Jakučionio užduotis žvalgybos tarnyboje buvo stebėti būtent „Inter RAO“ ir jos valdytoją J.Garbaravičių, tačiau buvęs žvalgas vystė verslo planus su J.Garbaravičiaus darbuotoju T.Ženteliu.

Numatyta apklausa Seime

Šios istorijos aplinkybes aiškinasi ir Seimo Antikorupcijos komisija, atliekantį parlamentinį tyrimą dėl A.Skardžiaus veiklos ir ryšių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius ir Artūras Skardžius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius ir Artūras Skardžius

Praėjusį trečiadienį komisijos vadovas Vitalijus Gailius pranešė, kad į kitą posėdį bus kviečiamas pats T.Jakučionis. Tuo metu jis vis dar dirbo VSD, todėl buvo planuojama jo apklausą vykdyti už uždarų durų.

„Kitą trečiadienį buvo numatyta kviesti Tomą Jakučionį, kuris buvo žvalgybos pareigūnas. Dabar jis nebėra žvalgybos pareigūnas. Todėl jis negali teikti įslaptintos informacijos apie buvusią tarnybą. Taigi prieš posėdį siūlysiu komisijos nariams apsvarstyti galimą posėdžio vedimo tvarką“, – 15min sakė V.Gailius.

Taigi gali būti, kad kitas Antikorupcijos komisijos posėdis bus atviras. Jis vyks kitą savaitę, trečiadienį.

TAIP PAT SKAITYKITE: Artūro Skardžiaus giminės – žvalgybos darbuotojai, susiję su energetika ir rusišku kapitalu

VIDEO: Lietuvos žvalgyboje – Artūro Skardžiaus giminės ir jų ryšiai su energetika

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius