Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 09 27 /2017 09 28

Artūro Skardžiaus šeimos projektą Baltarusijoje finansuoja „Gazprom“ bankas

Seimo nario Artūro Skardžiaus šeimos įmonė Baltarusijoje gavo paskolą iš daug interesų Lietuvoje turinčio Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ banko. Tikėtina, kad suma siekė pusę milijonų eurų. Lietuviai verslininkai – tarp jų ir Snieguolė Skardžiuvienė – Baltarusijoje vystė energetikos verslą. Trečiadienį tai paaiškėjo Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje, kuriame tiriama A.Skardžiaus veikla.

Politiko A.Skardžiaus žmona S.Skardžiuvienė valdo 20 procentų saulės energetikos bendrovės „Investenergostroi“ akcijų. Ši įmonė registruota Baltarusijos sostinėje Minske ir veikia Gardino srityje, kur turi saulės elektrines.

Tai jau anksčiau parodė 15min žurnalistinis tyrimas, tačiau trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijoje paaiškėjo labai svarbių šio verslo detalių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romualdas Patalavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romualdas Patalavičius

Seimo nariams liudijęs Skardžių šeimos verslo partneris Romualdas Patalavičius teigė, kad „Investenergostroi“ saulės elektrinių projektą finansavo Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ bankas „Belgazprombank“. Lietuvių valdomai įmonei buvo suteikta apie 500 tūkst. eurų paskola.

Paklaustas, koks buvo paskolos palūkanų dydis ir kitos sąlygos, R.Patalavičius teigė neprisimenantis.

Paklaustas, kaip vyksta atsiskaitymas su „Gazprom“ priklausančiu banku, jis taip pat teigė negalintis atsakyti.

„Įmonės vadovas tą verslo planą bankui pateikė, – Seimo nariams sakė R.Patalavičius. Jis teigė neprisimenantis ir numatyto investicijos atsipirkimo laiko. – Reikėtų pavartyti man tą verslo planą. Sakyčiau, tarp 5–10 metų.“

Šiame Antikorupcijos komisijos posėdyje A.Skardžius nepasirodė. Prieš tai jis buvo susitikęs su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiu Ramūnu Karbauskiu, kuris po susitikimo su A.Skardžiumi prabilo apie Antikorupcijos komisijos pirmininko Vitalijaus Gailiaus pasitraukimą.

VIDEO: Artūro Skardžiaus šeimos verslą maitina „Gazprom“ bankas

Apie pusė milijono – iš „Belgazprombank“

Seimo Antikorupcijos komisijos nariams R.Patalavičius pasakojo, esą galimybių investuoti Baltarusijoje pradėjo ieškoti 2013 metais, kai Klaipėdoje per verslo forumą susipažino su Baltarusijos valstybės atstovais.

„Nuvykęs tenai pradėjau ieškoti, žiūrėti, gal galima kokį verslo projektą. Taip susipažinau su verslininkais, kurie vystė saulės energetiką“, – pasakojo R.Patalavičius.

Vėliau jis patikslino, kad tarp tų naujųjų pažinčių buvo ir kontaktas su Baltarusijos piliečiu Sergejumi Belyj – buvusiu Baltarusijos valstybės energetikos koncerno „Belenergo“ vadovu. Būtent „Belenergo“ superka elektros energiją iš privačių įmonių.

Esą baltarusis S.Belyj planavo vystyti saulės elektrinių verslą, bet nerado pinigų. Įtakingam baltarusiui neskolino ir Baltarusijos bankai. Tada jis pasiūlė prisidėti R.Patalavičiui. Lietuvis sutiko.

R.Patalavičius viešai teigė, kad tada nusipirko 80 proc. „Investenergostroi“ akcijų iš paties S.Belyj.

Esą tada R.Patalavičius pakvietė dar du savo pažįstamus prisidėti – nuo 1993 metų Lietuvoje gyvenantį Rusijos pilietį Rustemą Nigmetzianovą ir nuo 1999 metų pažįstamo Artūro Skardžiaus žmoną Snieguolę Skardžiuvienę.

Paprašytas patikslinti, koks bankas suteikė paskolą „Investenergostroi“, R.Patalavičius atsakė, kad tai – „Belgazprombank“. Ši finansinė įstaiga yra valdoma Rusijos dujų koncerno „Gazprom“.

Verslininkas liudijo, kad visi keturi akcininkai – R.Patalavičius, S.Belyj, S.Skardžiuvienė ir R.Nigmetzianovas – susitarė bendrai įmonei „Investenergostroi“ paskolinti neįvardintą pinigų sumą. Galimai po 100 tūkst. eurų. Pinigai buvo reikalingi pirkti saulės elektrinių modulius ir vystyti projektą.

Tada liudininkas prasitarė, kad projektui taip pat paskolino bankas.

„Šitą situaciją dėl kapitalo pakankamumo, ar kitaip pavadinsi, yra išnagrinėjęs Baltarusijos bankas, kadangi jis yra suteikęs įmonei šitą paskolą, – sakė R.Patalavičius. Paklaustas, koks tai bankas, jis patikslino: – Baltarusijos bankas „Belgazprombank“, taip.“

Šis bankas yra valdomas Lietuvos energetikoje daug interesų turinčio Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ ir jam priklausančio „Gazprombank“.

Liudininkas teigė, kad saulės elektrinių projekto vertė yra apie 1 mln. eurų, o akcininkai esą įnešė apie 400–500 tūkst. eurų. Galima daryti prielaidą, kad „Gazprom“ paskolino daugiau nei pusę milijonų eurų. Tačiau ši suma gali būti ir didesnė.

Suabejojo dėl reiderinio užgrobimo

Seimo Antikorupcijos komisijos nariams abejonių sukėlė įmonės „Investenergostroi“ įsigijimo aplinkybės ir akcininkų sąrašas.

Praėjusiame Antikorupcijos komisijos posėdyje S.Skardžiuvienės advokatas Augustinas Vaičiūnas viešai teigė, kad baltarusiškos bendrovės pagrindinis akcininkas yra lietuviška įmonė „Enga“. Tačiau 15min ir „Belsat TV“ žurnalistų surinkti duomenys rodo, kad didžiausią akcijų paketą valdo ne „Enga“, o pats R.Patalavičius.

Tai ir paaiškėjo šį trečiadienį. Dabar pats R.Patalavičius pripažino, kad asmeniškai valdo 40 proc. „Investenergostroi“ akcijų: „Esu didžiausias akcininkas. Sutinku.“

Kilo įtarimų ir dėl galimo baltarusiškos įmonės akcijų reiderinio užgrobimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius paprašė patikslinti, kaip R.Patalavičius įgijo „Investenergostroi“ akcijas. Mat pagal politiko turimą informaciją, bendrovės akcijas R.Patalavičius galimai ne pirko iš S.Belyj, kaip pats viešai tvirtino, bet perėmė iš baltarusiškos įmonės „Energokomplekt“.

Be to, vienu metu pasikeitė visi iki tol buvę akcininkai.

„Kodėl juridiniai asmenys atsisakė savo akcijų pelningame projekte ir jas perdavė kitam juridiniam asmeniui? Ar nėra Rytuose labai populiarus reiderinis užgrobimas?“ – liudininko klausė V.Gailius.

Į tai R.Patalavičius atsakė nieko nežinantis ir negirdėjęs nieko apie įmonę „Energokomplekt“. Jis toliau tvirtino, akcijas pirkęs iš baltarusio S.Belyj.

Komisijos pirmininkas V.Galius vėliau sakė, kad Lietuvos specialiųjų tarnybų bus prašoma išsiaiškinti, kokiomis aplinkybėmis lietuviai įgijo „Investenergostroi“ akcijas.

Taip pat R.Patalavičius teigė, kad maždaug du kartus pats važiavo į Baltarusiją apžiūrėti savo investicijos. Paklaustas, ar su juo vyko ir Seimo narys A.Skardžius, jis atsakė: „Nejuokinkit! Aš tik su Skardžiuviene buvau.“

Jis teigė, kad pats A.Skardžius niekada nematė kitų akcininkų: „Aš galiu oficialiai pasakyti, kad Artūras Skardžius niekada nematė nei Rustemo, kito akcininko, nei Sergej Belyj. Niekada.“

24 tūkstančiai eurų – „teisinga“ kaina

R.Patalavičius susijęs ne tik su Skardžių šeimos verslu Baltarusijoje. Jo pėdsakų netrūksta ir žemės nuomos vėjo malūnams istorijoje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūro Skardžiaus sklypas ir vėjo jėgainių parkas Šilutės rajone
Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūro Skardžiaus sklypas ir vėjo jėgainių parkas Šilutės rajone

Klausiamas apie „Naująją energiją“ ir vėjo parką Čiūtelių kaime, R.Patalavičius patikino daugiau apie šią įmonę sužinojęs iš žiniasklaidos. Vis dėlto bendrovės akcininkus jis pripažino pažįstantis. Ar pats yra buvęs šios įmonės akcininku, jis teigė nepamenantis.

R.Patalavičius patikino nedalyvavęs sudarant sandorį, kai vėjo parkui Čiūtelių kaime išnuomota Skardžių šeimos žemė.

Vertindamas, ar rinkos sąlygas atitinka 24 tūkst. eurų, kuriuos Skardžių šeima kasmet gauna už dvi jų žemėje stovinčias vėjo turbinas, jis patikino, neva rinkos kaina tokiu atveju neegzistuoja.

„Yra prekės, kurios nusistato rinkoje kainą. (...) Yra gi prekės, kurioms nėra rinkos kainos. Nusistato sutartinėmis kainomis. Ir jeigu šalys sutarė taip – tai ta kaina yra teisinga“, – dėstė R.Patalavičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romualdas Patalavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romualdas Patalavičius

Frakcijos bičiulio gynybon stojo ir socdemas Andrius Palionis. Jis skaičiavo, esą apie 28 hektarų plotui tokia kaina yra normali. Konservatorius Jurgis Razma priminė, jog ten stovi tik pora turbinų. Čia A.Palionis atsakė, esą jo pasisakymas buvo „tik pastaba“.

Oficialiai žemę iš Skardžių nuomojasi R.Patalavičiaus kontroliuojama bendrovė „Renovacijos partneriai“. Verslininkas patikino, jog ši įmonė nuomos sutarties prievolių laikosi ir nuomą moka tvarkingai.

Paklaustas apie žemės nuomos istorijoje taip pat minimą bendrovę „Energijos versmė“, R.Patalavičius teigė šios įmonės nepamenantis. Ingridai Šimonytei priminus, kad jis pats deklaravo turintis pusę šios įmonės akcijų, jis patikslino, esą tai „nereikšminga įmonė“.

„Kiek tų yra nereikšmingų įmonių jūsų dispozicijoje?“ – ironiškai paklausė konservatorius Rimantas Jonas Dagys.

Paklaustas apie žemės nuomos istorijoje taip pat minimą bendrovę „Energijos versmė“, R.Patalavičius teigė šios įmonės nepamenantis. Ingridai Šimonytei priminus, kad jis pats deklaravo turintis pusę šios įmonės akcijų, jis patikslino, esą tai „nereikšminga įmonė“.

Prisimindamas, kaip Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos asociacija (LAIEA), atstovaujanti verslo interesams, prezidentu pasirinko politiką Artūrą Skardžių, R.Patalavičius nedaugžodžiavo. Jis A.Skardžių apibūdino kaip „kvalifikuotą žmogų“, kuris pelnė asociacijos narių pasitikėjimą.

Jis teigė, kad A.Skardžiui sugrįžus į Seimą LAIEA iš esmės nebevykdė veiklos. Esą A.Skardžių pakeitęs vadovas nepateisino lūkesčių ir asociacijos gyvybingumo nepalaikė. „Nuo 2010 ar 2012 metų ta asociacija yra nebegyva”, – tikino R.Patalavičius.

Pagal oficialią biografiją, A.Skardžius asociacijai vadovavo 2009–2012 metais.

Pats Seimo narys A.Skardžius į tyrimo komisijos posėdį šįsyk neatvyko. Neatvyko ir kviestas Valstybės saugumo departamento pareigūnas Tomas Jakučionis, kuris yra A.Skardžiaus dukterėčios Audronės Jakučionienės vyras. Jis yra žvalgybos pareigūnas, todėl bus apklaustas slaptame Antikorupcijos komisijos posėdyje.

Kitame posėdyje komisija taip pat ketina išklausyti teisėsaugos pareigūnus, narstančius Skardžių šeimos finansus.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Gazprom“ pinigai Skardžių šeimos versle Seimo komisijai kelia papildomų klausimų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius