Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 14 /16:42

VSD filtro nepraėjęs NMA vadovas E.Bėrontas neteko teisės dirbti su slapta informacija

Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) direktorius Erikas Bėrontas negavo teisės dirbti su informacija, pažymėta grifu „Slaptai“, nors šis leidimas agentūros direktoriui yra būtinas. Kad gavo Valstybės saugumo departamento (VSD) rekomendaciją E.Bėrontui leidimo neišduoti, 15min patvirtino žemės ūkio ministras Giedrius Surplys. Su E.Bėrontu 15min susisiekti kol kas nepavyko.
Erikas Bėrontas
Erikas Bėrontas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min antradienį gavo informaciją, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD) žemės ūkio ministrui parašė raštą, kuriame pateikiami argumentai, kodėl E.Bėrontui neturėtų būti suteikiamas leidimas dirbti su slapta informacija.

VSD pats nesprendžia leidimą išduoti ar ne, tačiau vertina asmens patikimumą ir teikia rekomendaciją institucijos, kuriai pavaldus tarnautojas, vadovui. Tuomet šis sprendžia, ar VSD rekomendacijos paisyti ir išduoda arba neišduoda leidimą dirbti su slapta informacija.

Pats VSD to nekomentuoja, departamento atstovė spaudai Aurelija Katkuvienė informacijos pasiūlė kreiptis į ŽŪM.

Turimą 15min informaciją trumpai patvirtino komandiruotėje Briuselyje esantis žemės ūkio ministras G.Surplys.

„Tiesa. Aš iš karto pasirašiau įsakymą, pagal kurį Erikui Bėrontui draudžiama dirbti su slapta informacija. ŽŪM teisininkai analizuoja situaciją. Grįžęs iš komandiruotės, priimsiu kitus reikiamus sprendimus“, – 15min paklaustas, ar tiesa, kad E.Bėrontas negavo leidimo dirbti su slapta informacija, sakė jis.

Tiesa. Aš iš karto pasirašiau įsakymą, pagal kurį Erikui Bėrontui draudžiama dirbti su slapta informacija.

Kai pernai ministerija skelbė konkursą, kuriuo ieškojo naujo NMA direktoriaus, buvo paskelbtas šios pareigybės aprašymas. Vienas iš reikalavimų agentūros direktoriui – atitikti teisės aktuose nustatytus reikalavimus, būtinus išduodant asmens patikimumo pažymėjimą, leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Slaptai“.

Tai, kad VSD rekomendacija neigiama ir ministras jos paisydamas iš NMA vadovo atima teisę dirbti su slapta informacija reiškia, kad E.Bėrontas nebeatitinka pareigybei keliamų reikalavimų. Tačiau 15min paklaustas, ar tai reiškia, kad direktorius nebegali dirbti ir bus atleistas, G.Surplys nesiėmė to tvirtinti.

„Kaip jau sakiau, analizuojame situaciją teisiškai. Sprendimas – kai grįšiu iš komandiruotės. Daugiau neturiu, ką pasakyti“, – teigė jis.

Tokį pat atsakymą pateikė ir pati ministerija: „Žemės ūkio ministras pasirašė įsakymą, pagal kurį E.Bėrontui draudžiama dirbti su slapta informacija. ŽŪM teisininkai analizuoja situaciją. Šiuo metu ministras komandiruotėje,kitus reikiamus sprendimus priims grįžęs.“

NMA atstovė Donata Macevičienė BNS informavo, kad E.Bėrontas šiuo metu taip pat išvykęs į komandiruotę Rumunijoje, kur bus visą savaitę.

Į darbą grįžo per teismą

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) neskundžiamu sprendimu E.Bėrontą į agentūros vadovo postą grąžino nuo pernai rugsėjo 28 dienos. Jam buvo priteisti 22,2 tūkst. eurų už priverstinį pravaikštos laiką.

Jo atleidimo iš pareigų istorija buvo ilga ir paini.

Praėjusiųjų metų sausio 4 dieną B.Markauskas nusprendė skirti jį dar vienai kadencijai. Žiniasklaidoje dėl to kilo triukšmas, mat paaiškėjo, kad E.Bėrontas – specialusis liudytojas Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) atliekamame tyrime, kurį plačiai aprašė 15min.

Šį sprendimą ėmus kritikuoti tiek premjerui Sauliui Skverneliui, tiek prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjams, įtampa ėmė augti ir aukščiausią tašką pasiekė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkui Ramūnui Karbauskiui išsakius nuomonę, kad jam visa tai atrodo neskaidru.

Tuomet B.Markauskas pradėjo pats abejoti savo sprendimu ir ėmė kalbėti, jog E.Bėrontas galbūt pasitrauks pats. Tačiau ministro įkalbinėjimus NMA vadovas atlaikė ir galiausiai sausio 17 dieną B.Markauskas pasirašė įsakymą dėl jo atleidimo.

Prieš skiriant į vadovaujamas pareigas NMA vadovo tinkamumą turi patikrinti STT. Taip įvyko ir E.Bėronto atveju – tarnyba B.Markauskui raštą apie E.Bėrontą atsiuntė lapkritį.

„Toje pažymoje tikrai nebuvo nieko tokio, dėl ko aš negalėčiau skirti E.Bėronto antrai kadencijai“, – sprendimą skirti E.Bėrontą dar vienai kadencijai delfi.lt gynė B.Markauskas.

Atleidimą tuometis ministras motyvavo iš STT gautoje antroje pažymoje esančiais duomenimis. Viešai B.Markauskas tuomet aiškino, kad antroji pažyma jam atvėrė akis.

Nenorėjęs trauktis E.Bėrontas ministro sprendimą jį atleisti apskundė teismui.

15min panagrinėjo neskundžiamą teismo sprendimą. Iš jo matyti, kad E.Bėrontas į vadovo postą grąžintas todėl, kad jis negalėjo būti atleistas sprendimą grindžiant Valstybės tarnybos įstatymo straipsniu, kurį į įsakymą dėl atleidimo įrašė žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius