Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 14

VSD siūlo meduolį už dėmesį nacionaliniam saugumui – laimėti vilnonį šaliką

Valstybės saugumo departamentas (VSD), panoręs išplėsti „gerbėjų“ ratą, nuėjo lengviausiu keliu – paskelbė konkursą socialiniame tinkle „Facebook“ ir pažadėjo padovanoti šaliką žmogui už kelių mygtukų paspaudimą. Tokius konkursus mėgsta smulkios interneto parduotuvės, o ypač – dažnai nežinia kieno sukurti puslapiai, kuriuose siūloma laimėti net kilmingų šuniukų. „Facebook“ taisyklės konkursus, kuriuose turi „dalyvauti“ ir asmeninės ar draugų paskyros, draudžia.
Žvalgybininkai ėmė organizuoti konkursus
Žvalgybininkai ėmė organizuoti konkursus / Nuotr. iš „Facebook“

Taisyklėse parašyta: „mėgti ir dalintis“ – negalima

„Mėgti“, „sekti“, „dalintis“ ir, jei nusišypsos laimė, bus galima įsisupti į šaliką – tokį paprastą laimėjimo receptą pasiūlė VSD. „Kadangi lauke šąla kaip reikiant, norime padovanoti jums šiltą šaliką su vilna“, – toks įrašas ketvirtadienį atsidaro departamento paskyroje „Facebook“.

Norint laimėti, tereikia pamėgti ir pasidalinti įrašu apie konkursą bei pamėgti ir sekti VSD paskyrą. Konkurso laimėtoją žadama išrinkti atsitiktinės atrankos būdu ir paskelbti sausio 22-ąją. Greta pridėta rusvo šaliko su kutais nuotrauka.

Pretendentų į šaliką iškart atsirado – per šešias valandas įrašą apie konkursą pamėgo ir juo pasidalijo apie 90 žmonių. Mėgstančiųjų VSD puslapį būrys taip pat ėmė augti. Per porą valandų jų padaugėjo pusšimčiu.

Nuotr. iš „Facebook“/Valstybės saugumo departamentas plečia gerbėjų būrį socialiniame tinkle „Facebook“
Nuotr. iš „Facebook“/Valstybės saugumo departamentas plečia gerbėjų būrį socialiniame tinkle „Facebook“

Tačiau atsirado ir tokių, kurie suabejojo, ar apskritai galima organizuoti tokį konkursą. „LIKE & SHARE konkursai pažeidžia „Facebook“ taisykles“, – brūkštelėjo vienas komentatorius.

Šio socialinio tinklo taisyklėse, be kita ko, nurodyta, kad puslapiuose (pavyzdžiui, kompanijų ar organizacijų, tinklaraščiuose), grupėse, renginiams skirtuose puslapiuose galima organizuoti įvairias akcijas. Bet tam yra papildomų sąlygų.

„Organizuojant loterijas, asmeninės paskyros (taisyklėse rašoma „laiko juostos“ – red. past.) ar draugystės negali būti naudojamos (pavyzdžiui, „norint dalyvauti, reikia pasidalinti savo paskyroje“, „pasidalinti draugo paskyroje, kad būtų daugiau dalyvių“ arba „pažymėkite savo draugus, jei norite dalyvauti“ neleidžiami)“, – rašoma taisyklėse.

Panašius konkursus šiame socialiniame tinkle organizuoja ne tik įvairios kompanijos (tai yra mėgstamas smulkių verslų būdas populiarinti save ir pritraukti klientų), bet ir abejotino patikimumo puslapiai. 15min neseniai rašė, kad viename tokiame puslapyje lygiai tokiu pačiu būdu, kaip VSD bando pralošti šaliką, ne kartą buvo siūloma laimėti net šuniukų.

Bando „prisijaukinti“ žmones

VSD Strateginės komunikacijos skyriaus vadovės Eglės Samoškaitės teigimu, žvalgybos institucijos daugelyje demokratinių Vakarų valstybių ieško galimybių glaudžiau bendrauti ir bendradarbiauti su visuomene: „Nuo to priklauso, ar piliečiai bus linkę pasitikėti, pranešti apie pastebėtas grėsmes nacionaliniam saugumui, kreiptis pagalbos, jeigu susiduria su užsienio valstybių bandymais verbuoti arba šantažuoti.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eglė Samoškaitė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eglė Samoškaitė

Pavyzdžiui, neseniai buvo pranešta apie apie du šnipinėjimu kaltinamus Lietuvos piliečius, kurių bylos perduotos teismui. Vienas iš kaltinamųjų ikiteisminio tyrimo metu pripažino, kad vykdydamas užsienio valstybės žvalgybos pareigūno nurodymus po kurio laiko ėmė suprasti, jog jie gali būti neteisėti, tačiau bijodama šantažo dėl jau įvykdytų užduočių neišdrįso kreiptis į Lietuvos teisėsaugą.“

Departamentas esą siekia plačiau informuoti Lietuvos piliečius savo apie savo veiklą, skatinti bendradarbiauti, nebijoti kreiptis pakliuvus į bėdą. „Taip galima išvengti neigiamų pasekmių tiek pačiam žmogui, tiek Lietuvos valstybei. Bendras tikslas – kad Lietuvos piliečiai būtų kuo plačiau informuoti apie potencialias grėsmes, kad netaptų lengvais taikiniais, o pastebėję galimai nelegalią veiklą praneštų VSD ar kitoms teisėsaugos institucijoms“, – portalui 15min sakė E.Samoškaitė.

Anot jos, sukūrus paskyrą „Facebook“ tikimasi paskatinti šio socialinio tinklo lankytojus domėtis nacionalinio saugumo naujienomis. Jei žmonės turės mintyse, kad, pastebėjus nacionaliniam saugumui kilusią grėsmę ar susidūrus su nelegalia kitų valstybių veikla mūsų šalyje, galima kreiptis į VSD, esanti didesnė tikimybė, kad jie tai tikrai padarys ir neliks su problema vieni.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./VSD spaudos konferencija
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./VSD spaudos konferencija

„Norint informuoti gyventojus galima rinktis labai įvairius komunikacijos kanalus, o „Facebook“ puslapis, sėkmingai subūrus besidominčiųjų bendruomenę, gali tapti vienu iš tokių kanalų, – kalbėjo pašnekovė. – Vis tik nenorime savo sekėjų užkrauti vien žiniomis apie grėsmes, o į Lietuvą kaip tik atslinko šalčiai, tad šįkart nusprendėme padovanoti šiltą ir gražų šaliką. Deja, šalikas tik vienas, todėl laimėtoją reikia išrinkti konkurso būdu.“

Paklausta, ar VSD ne solidžiau apie savo veiklą informuoti veiklos ataskaitomis arba pranešimais apie padidėjusias grėsmes tam tikru metu, pavyzdžiui, per rinkimus, karinių pratybų greta Lietuvos metu, E.Samoškaitė priminė, jog vieša veiklos ataskaita ir viešas grėsmių vertinimas visuomenei pateikiamas kasmet. Išsamesnes šių dokumentų versijas gauna sprendimų priėmėjai, turintys teisę dirbti su įslaptinta informacija.

„Sprendimus priimančios institucijos ir asmenys yra nuolat ir reguliariai informuojami visais nacionaliniam saugumui aktualiais klausimais, bet žvalgybos institucijų surinkta informacija dažniausiai nėra vieša, nes taip siekiama apsaugoti informacijos šaltinius ir neatskleisti informacijos rinkimo aplinkybių. Esant poreikiui esame pasirengę papildomai informuoti visuomenę tokia apimtimi, kuri nesukeltų neigiamų pasekmių veiklos efektyvumui ir šaltinių saugumui“, – apibendrino VSD atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius