Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 10 /10:20

VSD tikrino tik G.Nausėdos ar visų kandidatų aplinką? D.Jauniškio ir V.Bako versijos skiriasi

Buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas tikina, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD) informaciją prezidento rinkimų kampanijos metu rinko išskirtinai tik apie Gitano Nausėdos aplinkos žmones. VSD direktorius Darius Jauniškis su tuo nesutinka – esą buvo tikrinta visų pretendentų aplinka.
Vytautas Bakas ir Darius Jauniškis
Vytautas Bakas ir Darius Jauniškis / 15min nuotr.

Antradienį VSD direktorius D.Jauniškis lankėsi uždarame NSGK posėdyje ir atsakinėjo į Seimo narių klausimus bei aiškino, kaip tarnyba tvarko informaciją.

„Pagrindėm, kokiu pagrindu informacija yra tikrinama ar renkama, ir kokiais įstatymais mes vadovaujamės, ir atsakiau į klausimus“, – žurnalistams po posėdžio komentavo jis, pridurdamas, kad politikams išdėstė „visą teisinį mechanizmą“.

D.Jauniškis pabrėžė, kad departamentas laikosi įstatymų ir informaciją renka ar tikrina, turėdamas tam pagrindą. Vadovas tikino, kad prezidento rinkimų įkarštyje buvo tikrinta ne vieno kandidato aplinka.

Buvo tikrinta visų kandidatų aplinka.

„Mes pateikėm informaciją, kad nebuvo tikrinta tik vieno kandidato [aplinka]. Buvo tikrinta visų kandidatų aplinka“, – teigė jis, tačiau skaičiaus nepatikslino.

D.Jauniškis žadėjo NSGK nariams, kai šie lankysis departamento patalpose, pateikti visų tikrintų asmenų pavardes.

Kaip informacija tikrinama?

„Informacijos plaukia daug ir įvairiais būdais. Ta informacija po to yra duodama į mašinas, kur tiesiog patikrinama per mūsų duomenų bazes, ar yra kažkokių bėdų, ar dar kažko. Jeigu nėra, ta informacija yra sunaikinama ir viskas“, – paaiškino VSD direktorius ir patikino, kad aptariamu atveju informacija apie kandidatus rinkimuose niekam nebuvo teikta.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Darius Jauniškis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Darius Jauniškis

D.Jauniškis nesiėmė spėlioti, kodėl pranešėjui atrodė, jog informacija buvo tikrinta tik apie kandidato į prezidentus G.Nausėdos aplinką.

„Aš nežinau. Negaliu komentuoti pranešėjo ir tikrai to nenorėčiau daryti. Aš gerbiu jo tą pilietinę pareigą, kurią jis atliko, jeigu jam taip pasirodė“, – dėstė D.Jauniškis.

Pranešėjas, jo žiniomis, šiuo metu atostogauja.

Lauks Seimo valdybos iniciatyvos

Apie neva neteisėtus VSD veiksmus viešai pranešęs V.Bakas tikino, kad tarnyba informaciją rinko ne apie visus kandidatus rinkimuose, o tik apie G.Nausėdą.

„Mano žiniomis informacija apie kitus kandidatus nebuvo renkama“, – sakė jis ir ragino palaukti parlamentinio tyrimo. Ar toks tyrimas išvis bus, politiko teigimu, spręs Seimo valdyba ir ragino palaukti jos sprendimo.

V.Bakas aiškino, kad pagrindo rinkti informacijos apie kandidatus prezidento rinkimuose VSD neturėjo.

Komitetas niekada nėra formulavęs užduočių rinkti informaciją apie kandidatus į prezidentus, politikus, Seimo narius arba jų aplinkas.

„Komitetas, kuriam aš vadovavau tuo metu, niekada nėra formulavęs užduočių rinkti informaciją apie kandidatus į prezidentus, politikus, Seimo narius arba jų aplinkas. Valstybės gynimo taryba taip pat to nėra dariusi, todėl, aš manau, kad tik specialioji Seimo tyrimo komisija gali atsakyti į klausimus, kiek yra pagrįstas pranešėjo pranešimas, jį patikrinti. Taip pat patikrinti VSD veiksmus ir tada priimti sprendimą, ar tie veiksmai atitiko įstatymus, ar ne“, – aiškino parlamentaras.

Jei Seimo valdyba neinicijuos parlamentinio tyrimo dėl galimai neteisėto kišimosi į vidaus politiką ir informacijos rinkimo, V.Bakas sakė svarstysiantis galimybę tokią komisiją inicijuoti pats, rinkdamas kolegų Seime parašus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Klausiamas, kodėl sprendimą dėl pranešėjo skundo tolesnio nagrinėjimo priėmė vienasmeniškai, nepasitaręs su NSGK nariais, politikas tai pavadino detalėmis.

„Tai yra detalės. Aš nepriėmiau vienasmeniškai, aš perdaviau informaciją [...] apie galimas nusikalstamas veikas. Kadangi buvo įžvelgta nusikaltimo požymių, tokios informacijos atskleidimas užkirstų bet kokią galimybę tirti šitą nusikaltimą, todėl aš perdaviau STT tą pačią dieną ir informavau generalinį prokurorą“, – aiškino V.Bakas.

Vyks apžiūrėti VSD duomenų bazių

NSGK, anot jo pirmininko Dainiaus Gaižausko, išklausęs VSD pateiktą informaciją gali konstatuoti, kad VSD veikė teisėtai. Tarnyba, pasak politiko, veikė pagal Nacionalinio saugumo strategiją, kurioje viena iš užduočių – politinės sistemos apsauga, taip pat – pagal Valstybės gynimo tarybos prioritetus.

VSD nerinko nei pagal jokį užsakymą ir juolab neteikė kandidatams informacijos vėliau po jos patikrinimo.

„Antra, VSD nerinko nei pagal jokį užsakymą ir juolab neteikė kandidatams informacijos vėliau po jos patikrinimo.

Trečia, rinkimų metu buvo tikrinami visi kandidatai, kaip ir buvo nustatyta užduotyse, kurias suformulavo VSD vadovas“, – dėstė D.Gaižauskas.

Jis negalėjo patikslinti skaičiaus su rinkimais susijusių asmenų, kurie buvo tikrinti.

NSGK nariai, anot D.Gaižausko, ateityje žada susitikti su pranešėju, o antradienį popiet ketina apsilankyti VSD patalpose.

„Savo akimis norėsim pamatyti ir pagrindus, ir duomenų bazes, kas buvo tikrinta, kodėl, kokie pareigūnai ir kuo vadovaujantis“, – sakė jis.

D.Gaižauskas tikino, kad NSGK šiuo metu atlieka tą patį, ką darytų laikinoji tyrimo komisija, jei tokia būtų sukurta, ir leido suprasti, kad komisija nereikalinga.

NSGK pirmininkas pastebėjo, kad V.Bakas, sulaukęs informacijos iš pranešėjo apie galimus neteisėtus vienos valstybės institucijos veiksmus, ja su NSGK nesidalijo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas

„Dokumentas, kurį gavo V.Bakas, jis jį gavo kaip komiteto pirmininkas. Pagal statutą, jis privalo informuoti komitetą, ir tik komitetas galėjo nuspręsti, ką reikia daryti“, – kalbėjo D.Gaižauskas ir sakė matantis pažeidimų.

Informaciją tikrino STT, prokuratūra

Praėjusią savaitę naujienų agentūra BNS paskelbė, kad aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs tuometį Seimo NSGK pirmininką V.Baką, jog VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G.Nausėdos aplinkos žmones, įskaitant dabartinius jo komandos narius, ir diplomatą Vygaudą Ušacką, anksčiau svarsčiusį kandidatuoti į prezidentus ir dalyvavusį pirminiuose Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos rinkimuose.

Pranešėjas teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus. V.Bako vertinimu, pateikti duomenys rodo, kad VSD galėjo kištis į politinius procesus.

V.Bakas gautą medžiagą perdavė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) ir Generalinei prokuratūrai, o sužinojęs, kad tyrimas nebeatliekamas, Seimo valdybai pasiūlė inicijuoti parlamentinį tyrimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Specialųjų tyrimų tarnyba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Specialųjų tyrimų tarnyba

Prokuratūra ir STT savo veiksmų bei išvadų dėl gautos informacijos nekomentavo, tačiau NSGK pirmininkas D.Gaižauskas aiškino, kad institucijos gautą medžiagą tikrino apie dešimt mėnesių ir nusikalstamų veikų požymių nenustatė.

VSD griežtai paneigė rinkusi informaciją apie G.Nausėdos aplinkos žmones, V.Ušacką. Tarnyba, anot jos atstovės Aurelijos Katkuvienės, prezidento rinkimų metu „turėjo užduotį ir stebėjo bei vertino užsienio šalių įtaką rinkimų procesui“.

VSD direktorius D.Jauniškis aiškino, kad tarnyba, vykdydama pavedimą tirti galimą užsienio valstybių kišimąsi į rinkimus, galėjo tikrinti informaciją, taip pat – kad „VSD nesilaiko selektyvaus požiūrio į jokias politines jėgas ar kandidatus“.

Departamentas, pasak jos vadovo, „buvo susitikęs su įvairių pretendentų ar kandidatų aplinkomis dėl skirtingų priežasčių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius