Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 06

VTEK: Karoliniškių poliklinikos direktorė J.Kutkauskienė pažeidė įstatymą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vienbalsiai nusprendė, kad VšĮ „Karoliniškių poliklinikos“ direktorė Jelena Kutkauskienė pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas, nes nesilaikė šiame teisės akte numatytų nusišalinimo procedūrų, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Jelena Kutkauskienė
Jelena Kutkauskienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

VTEK vertino J.Kutkauskienės veiksmus pastarųjų trejų metų laikotarpiu. Buvo tirtos aplinkybės, kai VšĮ „Karoliniškių poliklinika“ perka prekes ir paslaugas iš bendrovės, kuriai vadovauja J.Kutkauskienės sutuoktinis. Tokia situacija poliklinikos vadovei sukuria interesų konflikto situaciją. Siekdama to išvengti, J.Kutkauskienė privalo nusišalinti ir jokia forma nedalyvauti sprendžiant su minėtaisiais viešaisiais pirkimais susijusius klausimus.

Tiriant nustatyta, kad poliklinikos vadovė apie jai kylančią interesų konflikto situaciją informavo tam neįgaliotą subjektą. Nusišalinti J.Kutkauskienė privalėjo jos vadovo funkcijas įgyvendinančiam subjektui – savivaldybės merui. Tačiau apie interesų konfliktą poliklinikos vadovė 2017 m. balandį informavo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Personalo departamento Korupcijos ir nusižengimų prevencijos skyrių bei Socialinių reikalų ir sveikatos departamentą.

Be to, apie interesų konfliktą J.Kutkauskienė informavo po to, kai savo pavaldiniams įsakymais pavedė vertinti prekių, paslaugų ir darbų viešųjų pirkimų poreikį bei organizuoti tokių pirkimų procedūras, pasirašyti viešojo pirkimo sutartis, kontroliuoti šių sutarčių vykdymą, organizuoti ir kontroliuoti viešųjų pirkimų vidaus kontrolės vykdymą. Poliklinikos vadovė iš savivaldybės administracijos padalinio gavo atsakymą, kad VPIDVTĮ nuostatų atžvilgiu pastabų jai nėra. Taigi buvo pritarta J.Kutkauskienės prieš tai duotiems pavedimams.

Taip pat, savivaldybės administracijos padaliniams pateiktame rašte poliklinikos vadovė nenurodė nusišalinimo priežasčių ir apimties. Iš šio rašo neaišku, nuo kokių konkrečiai klausimų sprendimo ji nusišalina ir kodėl. VTEK pabrėžia, kad nusišalinimas nuo interesų konfliktą galinčio kelti klausimo privalo būti aiškiai ir suprantamai išreikštas.

Dėl dviejų aplinkybių VTEK tyrimą nutraukė: nenustatyta, kad J.Kutkauskienė būtų asmeniškai atstovavusi VšĮ „Karoliniškių poliklinikai“, kai joje buvo tvarkomi su UAB „Limeta“ susiję klausimai; nenustatyta, kad J.Kutkauskienė būtų asmeniškai dalyvavusi rengiant, svarstant ar priimant sprendimus, tiesiogiai susijusius su poliklinikos viešųjų pirkimų dalyve – UAB „Limeta“.

Nepaisant to, tyrimo duomenys rodo, kad J.Kutkauskienės veikloje lieka tinkamai neišspręsta interesų konflikto situacija. To nepadarius, VTEK vertinimu, kyla grėsmė galbūt šališkiems sprendimams poliklinikoje, kiek tai susiję su J.Kutkauskienės sutuoktinio vadovaujama bendrove. Todėl VTEK rekomenduoja Vilniaus miesto savivaldybės merui užtikrinti, kad jai pavaldžios VšĮ „Karoliniškių poliklinikos“ vadovo tarnybinėje veikloje būtų išvengta prielaidų interesų konfliktams rastis, o pastariesiems atsiradus – juos išspręsti nedelsiant ir tinkamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius