Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 22

Vyras po 15 metų sužinojo, kad dukra ne jo: bandė atgauti 20 tūkst. eurų, bet teks alimentus mokėti toliau

Į 15min paskambinusi moteris papasakojo kuriozinę istoriją. Jos draugas, neįgalus vyras, panoręs bendrauti su atskirai gyvenančia dukra, kreipėsi į vaiko teisių apsaugos specialistus, kad šie padėtų, tačiau išgirdo patarimą prieš tai pasidaryti DNR tyrimą. Jo nuostabai, tyrimas parodė, kad jis nėra biologinis mergaitės tėvas.
Temidė, teisingumo deivė
Temidė, teisingumo deivė / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Teismo sprendimas šokiravo

„15 metų žmogus manė, kad tai jo vaikas, mokėjo alimentus tam vaikui, tačiau pasirodė, kad tai visai ne jo vaikas. Nuėjome į teismą, ten dar vieną ekspertizę padarė, taip pat patvirtino, kad vaikas ne jo, o šiandien gavome teismo sprendimą, kad ir toliau jis turi būti tėvu, toliau mokėti alimentus ir dar padengti bylinėjimosi išlaidas.

Vyras yra neįgalus ir gyvena tik iš neįgalumo pašalpos, kuris siekia vos 125 eurus. Apie 80 eurų jam kas mėnesį kainuoja vaistai. Tai kaip žmogus gali išgyventi? Ir dar turi išlaikyti vaiką, su kuriuo nebendrauja ir neturi ryšių. Mes 99 proc. žinome, kas yra tikrasis tėvas, sakėme tai ir teisme, bet teismas vis tiek priėmė tokį sprendimą“, – piktinosi 15min skaitytoja.

Šios situacijos priešistorė tokia. Su vaiko motina vyriškis susipažino, kai jam buvo maždaug 21 metai. Jų santykiai nesitęsė ilgai – jie nei buvo vedę, nei gyveno kartu. Prieš jiems susipažįstant mergina turėjo kitą vaikiną.

Vėliau jis pateko į įkalinimo įstaigą, taigi ryšiai nutrūko. Tuomet jis ir sužinojo, kad mergina nėščia. Pastaroji tikino, kad nuo jo. Tačiau kaip tėvas jis buvo oficialiai įformintas tik tada, kai mergaitei jau buvo dveji. Vyriškis jau buvo laisvėje, bet labai prastos sveikatos. Tuo metu, kai buvo tvarkomi dokumentai, dėl sveikatos sutrikimų paūmėjimo jis gulėjo ligoninėje.

Fotolia iliustr./DNR
Fotolia iliustr./DNR

Tiesa paaiškėjo po DNR tyrimo

„Anksčiau jis buvo patekęs į avariją ir dėl patirtos galvos traumos turi atminties problemų, užeina epilepsijos priepuoliai su traukuliais. Taip pat sirgo hepatitais C ir B. Todėl su vaiku mažai bendravo. Buvo susitikęs tik kai oficialiai tapo tėvu ir vėliau po kelių metų tik keletą kartų. Po to bendravimas vėl nutrūko, nes jis sirgo. Prieš metus jo sveikata pagerėjo ir jis vėl nusprendė susitikti su dukra.

Pati motina dabar savo penkiolikmete dukra nebesirūpina, ją laikinai globoja močiutė, kadangi motina išėjo gyventi su kitu vyru. Tačiau kiek jis bandė susisiekti su močiute, ji vis atrasdavo priežasčių, kodėl dabar negalima dukra susitikti. Todėl jis kreipėsi į vaikų teises, kad padėtų susitikti su vaiku. O ten jį priėmė negeranoriškai – esą jie nieko nežino, jis tik pagal popierių tėvas, tegu pasidaro DNR tyrimą. Na, mes ir padarėme tyrimą, po kurio paaiškėjo, kad jis nėra mergaitės tėvas, o visada laikė ją savu vaiku“, – toliau dėstė moteris.

Valstybė už alimentų skolą areštavo 15 tūkst. eurų

Tiesa, kadangi vyriškis darbinių pajamų neturėjo, per visus tuos metus nustatytų elementų nesugebėjo mokėti. Jo skolas dengė Vaikų išlaikymo fondas. Todėl, kai jis gavo kaip tėvo palikimą žemės ir ją pardavė, visą šią sumą – 15 tūkst. eurų – fondas areštavo. Mat pagal įstatymą iš tėvų, nemokėjusių alimentus, skolos išieškomos, kai jų sąskaitoje atsiranda pajamų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Teisėjas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Teisėjas

Vyriškis su tokiu sprendimu nesutiko ir kreipėsi į teismą, reikalaudamas jam grąžinti ne tik šią sumą, bet ir dar maždaug 5 tūkst. eurų, kuriuos jis per 15 metų sumokėjo mergaitės motinai. Tačiau teismas ne tik nepatenkino jo ieškinio, bet ir nepanaikino tėvystės prievolės. Esą jau įsigaliojęs senaties terminas, kad būtų galima priimti kitokį sprendimą, per vėlai kreipėsi. Tai reiškia, kad jis ir toliau privalo mokėti alimentus, kol mergaitė taps pilnametė arba gaus aukštojo mokslo diplomą.

„Taigi mums aiškiai buvo pasakyta – arba toliau taip gyvenkite, arba kreipkitės į Apeliacinį teismą. Valstybė nenori jam nieko grąžinti. Tai kaip dabar žmogui gyventi su tokiomis pajamomis?“ – piktinosi pašnekovė.

Vaiko teisių apsaugos specialistai: sprendimas teisingas

Pasak Vilniaus savivaldybės vaiko teisių specialistų, toks teismo sprendimas yra normalus. Tėvystę būtų galima panaikinti, jeigu vyras dėl jos patikslinimo būtų kreipęsis iš karto, tačiau jeigu jau 15 metų jis laikė mergaitę savo dukra, o mergaitė jį – savo tėvu, yra atsiradę socialiniai ryšiai, nesvarbu, kad jie mažai bendravo.

Taigi tokiose situacijose biologiniai ryšiai yra antraeilis dalykas. Vyras kadaise pats pripažino tėvystę, tuo prisiimdamas ir atitinkamas pareigas. Kad ir kaip tai atrodytų keistai, žiūrint iš vaiko perspektyvos, vaiko teisių apsaugos specialistų teigimu, tai normalus sprendimas.

Nuginčyti tėvystei duodami tik metai

Pagal šalyje galiojančius teisės aktus, vaiko, gimusio santuokoje, tėvas įrašomas vaiko motinos sutuoktinis, nesvarbu, kiek laiko jie yra susituokę.

Jei vaiką pagimdė vieniša motina ir jei po ankstesnės santuokos pabaigos praėjo daugiau kaip trys šimtai dienų, vaiko tėvu gimimo akto įraše gali būti įrašytas vyras, registruojant gimimą pateikęs tėvystės pripažinimo pareiškimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaiko vežimėlis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaiko vežimėlis

Kai vaikas gimsta nesusituokusiai motinai ir vaiko kilmė iš tėvo nenustatoma remiantis tėvystės pripažinimo pareiškimu, tėvystę galima nustatyti teismo tvarka. Tėvystei nustatyti pirmiausiai naudojami moksliniai įrodymai – ekspertizių, kurios atliekamos siekiant įrodyti giminystės ryšį, išvados. Jei spėjamas vaiko tėvas atsisako tyrimo, teismas gali tokį atsisakymą įvertinti kaip tėvystės įrodymą.

Vaiko motinos ar tėvo duomenys iš vaiko gimimo įrašo gali būti išbraukti tik panaikinus teismo sprendimą dėl motinystės ar tėvystės nustatymo. Toks sprendimas gali būti priimtas, jei vaikas gimė susituokusiems tėvams arba nepraėjus daugiau kaip trims šimtams dienų po santuokos pabaigos. Šiuo atveju tėvystę nuginčyti galima tik įrodžius, kad asmuo negali būti vaiko tėvas. Tokiais įrodymais yra ne tik moksliniai tyrimai, bet ir įtikinami faktai, pavyzdžiui, tėvas, kai vaikas buvo pradėtas, jau seniai gyveno užsienyje.

Nuginčyti motinystę ar tėvystę, pripažintą pareiškimu dėl tėvystės pripažinimo, galima tik įrodžius, kad vaiko motina ar tėvas nėra biologiniai tėvai. Kreiptis į teismą dėl tokio nuginčijimo suinteresuoti asmenys gali per vienerius metus. Yra du atskaitos taškai, nuo kurių galima skaičiuoti šį terminą: nuo tos dienos, kada asmuo, kuris kreipiasi į teismą, sužinojo apie ginčijamus duomenis, įrašytus vaiko gimimo įraše, arba paaiškėjo aplinkybių, duodančių pagrindą teigti, kad duomenys neatitinka tikrovės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius