Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 10 10

Vyriausybė atsisako atkurti sunaikintą garso įrašą su Sauliaus Skvernelio pasisakymu

Vyriausybės kanceliarija atsisakė atkurti sunaikintą garso įrašą, kuriame girdėti, kaip premjeras Saulius Skvernelis pasisako apie žodžio laisvę ir nepriklausomą žiniasklaidą. 15min atsiųstame atsakyme nurodyta, esą sunaikintų garso įrašų atkūrimo procedūra nėra reglamentuota.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tęsiasi skandalinga situacija dėl sunaikinto garso įrašo iš spalio 3-osios Vyriausybės pasitarimo.

Pirmadienį 15min žurnalistai kreipėsi į Vyriausybės kanceliariją prašydami atkurti sunaikintą garso įrašą, mat galiojantys teisės aktai suteikia žurnalistams galimybę skųsti valstybės institucijos atsisakymą suteikti informaciją – šiuo atveju, atsisakymą sudaryti galimybę perklausyti minėtą garso įrašą.

Trečiadienį Vyriausybės kanceliarija raštu atsakė į 15min prašymą: valstybės tarnautojai teigia negalį atkurti sunaikinto garso įrašo, nes tai nėra reglamentuota procedūra.

„Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvos Vyriausybės pasitarimų garso įrašai naudojami tik protokolo surašymui, garso įrašo atkūrimas nėra reglamentuotas, todėl neturime pagrindo spręsti dėl jo atkūrimo“, – rašoma atsakyme.

Šį tekstą pasirašė ne konkretus Vyriausybės tarnautojas, bet Komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyrius.

Įrašą sunaikino gavę žurnalistų prašymus

Primename, kad Vyriausybė sunaikino prieš savaitę vykusio pasitarimo garso įrašą, kurio prašė žurnalistai iš skirtingų žiniasklaidos priemonių.

Tame pasitarime buvo svarstomos Susisiekimo ministerijos ir ministro Roko Masiulio iniciatyvos atverti viešus duomenis žurnalistams. Dalis pataisų buvo grąžintos tobulinti, dalis – atmestos.

15min žiniomis, šiame pasitarime premjeras Saulius Skvernelis spalvingai pasisakė apie žodžio laisvę ir pats prieštaravo susisiekimo ministro Roko Masiulio siūlomoms pataisoms.

LRVK / Dariaus Janučio nuotr./Saulius Skvernelis
LRVK / Dariaus Janučio nuotr./Saulius Skvernelis

Įrašas su premjero pasisakymais buvo sunaikintas, nors tiesiogiai už visuomenės informavimo normų laikymąsi atsakinga institucija – Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba – išaiškino, kad žurnalistai turi teisę perklausyti šį įrašą. Be to, Vyriausybė be pagrindo slėpė minėtą informaciją ir taip trukdė žurnalistams vykdyti savo profesinę pareigą.

Įrašas buvo sunaikintas nepaisant pačios Vyriausybės kanceliarijos darbo reglamento, kuris numato, jog Vyriausybės posėdžių ir pasitarimų skaitmeniniai įrašai turi būti laikomi duomenų saugyklos kataloguose, o pasibaigus kalendoriniam mėnesiui – perkeliami ir saugomi Vyriausybės kanceliarijos archyve.

Trečiadienį opozicija uždavė klausimus premjerui S.Skverneliui apie sunaikintą įrašą. Premjeras turės atsakyti į klausimus iš Seimo tribūnos artimiausiame Seimo posėdyje. Opozicija klausia premjero, kieno nurodymu buvo sunaikintas įrašas ir ar jis sąmoningai pažeidė teisės aktus ir pačios Vyriausybės tvarką.

15min vis dar laukia Vyriausybės kanceliarijos atsakymų apie įrašo sunaikinimo aplinkybes: kada tiksliai ir kieno nurodymu įrašas buvo sunaikintas. Antradienį pareikšta, esą „surašius pasitarimo protokolą įrašas ištrinamas automatiškai kompiuterinių priemonių pagalba“.

Trečiadienį Vyriausybė patvirtino laikinus sprendimus, kuriais Lietuvos žurnalistams sugrąžinama neatlygintina prieiga prie Registrų centro duomenų. Taip pat Vyriausybė nusprendė Seimui skubos tvarka teikti reikalingas įstatymo pataisas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius