Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 30

Perleido koronaviruso tyrimo vadžias: gaus duomenis apie užsikrėtusiųjų gyvenamąją vietą, darbovietę

Vyriausybė nusprendė pavesti Statistikos departamentui atlikti COVID-19 statistinį tyrimą. Pasak sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, ši institucija nuo šiol gaus ne tik apibendrintus duomenis apie naujus užsikrėtimo atvejus, sąlytį turėjusius asmenis, bet ir detalią informaciją apie susirgusių žmonių amžių, gyvenamąją vietą, darbovietę, sveikatos duomenis.
Arūnas Dulkys
Arūnas Dulkys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nuotolinę spaudos konferenciją po Vyriausybės posėdžio galite žiūrėti čia:

Trečiadienį po Vyriausybės posėdžio A.Dulkys sakė, kad nuo šiol Statistikos departamentas gaus ne tik apibendrintus duomenis apie naujus nustatytus atvejus, sąlytį turėjusius asmenis, atliktų testų skaičių, bet ir detalią informaciją apie žmonių amžių, gyvenamąją vietą, darbovietę, sveikatos duomenis.

„Tai reiškia, kad mums yra svarbus ne tik duomenų turėjimas, bet ir jų patikimumas ir būtent mums reikia patikimų duomenų. Šis sprendimas leis ir Vyriausybei, ir Sveikatos apsaugos ministerijai, ir kitiems atlikti gilesnę duomenų analizę. Būtent turint tokią analizę bus galima parinkti tikslesnes, taiklesnes karantino sąlygų, testavimo, vakcinavimo ir kitas priemones“, – teigė sveikatos apsaugos ministras.

Pasak A.Dulkio, įpareigojant Statistikos departamentą atlikti COVID-19 statistinį tyrimą, pirmiausia bandoma galų gale pradėti valdyti krizę ir imtis veiksmų.

„Visą šitą laiką kas vyksta su duomenimis, statistika su visais neatitikimais mūsų tikrai netenkina. Ir, mes manome, kad Statistikos departamentas kartu su Registrų centru yra tikrai pajėgūs šiai dienai mums duoti kur kas kokybiškesnę statistiką, analizę“, – pabrėžė jis.

A.Dulkys sakė, kad visą koronaviruso pandemijos laikotarpį besikartojantys netikslumai dėl įvairių statistinių dalykų, kurie susiję su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) veikla, jo netenkina.

Po susitikimo su NVSC vadovu Robertu Petraičiu sveikatos apsaugos ministras teigė nebuvęs įtikintas atsakymais į jam rūpėjusius klausimus.

„Todėl paprašiau, kad institucijos vadovas man raštu pateiktų išsamų situacijos vertinimą dėl nustatytų 804 neapskaitytų mirčių situacijos susidarymo aplinkybių, priežastis. Taip pat paprašiau, kad būtų pateiktas visų atliekamų epidemiologinių tyrimų detalus skaitmenizavimo darbų grafikas ir išsamus paaiškinimas, kaip vis tik yra įgyvendinama šio centro pareiga perimti užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinės sistemos valdytojo, tvarkytojo teises ir pareigas, kokių buvo konkrečių veiksmų imtasi“, – komentavo A.Dulkys.

Gavęs raštiškus paaiškinimus jis sakė besiimsiantis konkrečių priemonių.

Skaičiai toliau didėja

Lietuvoje toliau fiksuojami naujų susirgimų COVID-19 ir mirčių nuo šios infekcijos rekordai.

Vis didėjantys skaičiai registruojami nepaisant to, kad Lietuvoje jau dvi savaites galioja sugriežtintas karantinas, be to, skelbiama apie sumažėjusį gyventojų mobilumą.

Per antradienį patvirtinti 3934 nauji koronaviruso atvejai. Mirė dar 75 žmonės, iš kurių trys – jaunesni nei 50-ies.

Daugiausia mirčių registruota Vilniaus ir Kauno apskrityse.

Vidmanto Balkūno nuotr./VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
Vidmanto Balkūno nuotr./VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu

Šalies ligoninėse šiuo metu gydomi 2525 pacientai, užsikrėtę koronavirusu.

210 iš jų – reanimacijoje.

Su deguonies kaukėmis gydomi 1556 pacientai, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 129 žmonėms.

Iš viso Lietuvoje patvirtinta 138 219 COVID-19 atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius