Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 30

Vyriausybė patikino EŽTT: penkių afganistaniečių iš Lietuvos bent kol kas neišsiųs

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) pranešė nepratęsiantis penkių prieglobsčio prašančių afganistaniečių atžvilgiu taikytų laikinųjų apsaugos priemonių. Toks sprendimas priimtas įvertinus tai, kad migrantai nuo rugsėjo vidurio jau yra Lietuvoje, o Vyriausybė teismą patikino, kad afganistaniečiai iš šalies nebus išsiųsti tol, kol nebus išnagrinėti jų prieglobsčio prašymai.
Penki afganistaniečiai, kurių EŽTT neleido išstumti iš Lietuvos teritorijos (Ignalinos r.)
Penki afganistaniečiai, kurių EŽTT neleido išstumti iš Lietuvos teritorijos (Ignalinos r.) / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

Pranešime EŽTT taip pat pabrėžė, kad afganistaniečiai ateityje galėtų teikti prašymą taikyti naujas laikinąsias apsaugos priemones, jei aplinkybės to reikalautų.

Lietuva prieš dvi savaites Strasbūro teismui buvo pateikusi prašymą panaikinti laikinąsias apsaugos priemones ne tik dėl aktualumo praradimo, tačiau ir dėl kitų priežasčių – Vyriausybės manymu, pirminiame prašyme galėjo būti piktnaudžiaujama procesu, o dalis informacijos galėjo būti klaidinga.

VIDEO: Teisingumo ministerija apie laikinas apsaugos priemones: „Galimai buvo teikta melaginga informacija“

Visgi, šio prašymo EŽŽT bent jau kol kas nenagrinėjo ir laikinąsias apsaugos priemones panaikino joms nebetekus prasmės.

Pranešdamas apie sprendimą panaikinti laikiną draudimą išsiųsti afganistaniečius, teismas taip pat pažymėjo, kad laikinosios apsaugos priemonės nedaro jokios įtakos būsimiems sprendimams dėl bylos priėmimo Strasbūre ar jos pagrindų.

Penkių afganistaniečių istorija į viešumą iškilo rugsėjo 8 dieną, kai EŽTT priėmė sprendimą laikinai uždrausti Lietuvai grąžinti šiuos žmones į Baltarusiją, jei jau jie yra šalies viduje.

Rugsėjo 9 dieną afganistaniečiai su jiems atstovaujančia advokate Asta Astrauskiene atėjo į keli šimtai metrų nuo sienos stovintį pasieniečių atraminį punktą ir pateikė EŽTT sprendimą, tačiau vyrai vis tiek buvo grąžinti į Baltarusiją.

Pasieniečiai tuomet teigė, kad migrantai visai neseniai į Lietuvą pateko neteisėtai kirtę Lietuvos ir Baltarusijos sieną, esą rasta ir tai patvirtinanti pėdsakų brydė, o duomenų, kad jie būtų buvę Lietuvoje kelias dienas prieš tai, – nėra.

Vis dėlto, prieš dvi savaites VSAT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėtai sieną kirtusių migrantų slėpimo, jame kaip specialiuosius liudytojus ketinama apklausti tris vienoje Ignalinos rajono sodyboje gyvenančius žmones, kurie galėjo migrantams leisti kelias dienas apsistoti ir laukti EŽTT sprendimo.

Patys migrantai ir jų advokatė teigia, kad sodyboje jie praleido laiką nuo rugsėjo 5 iki rugsėjo 9 dienos. Tą patį tvirtina ir šioje sodyboje gyvenanti moteris.

Rugsėjo 14-ąją dar kartą Lietuvoje atsidūrusiems afganistaniečiams galiausiai buvo leista pasiprašyti prieglobsčio, jie perkelti į Puškų pasienio užkardą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius