-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 10 /09:53

Registrų duomenys žurnalistams valstybei kainuos iki 30 tūkst. eurų per mėnesį

Vyriausybė trečiadienį svarstys sprendimą, kuris neatlygintinai atvertų Registrų centro duomenis žurnalistams. Susisiekimo ministerijos skaičiavimais, valstybės biudžetui tai kainuotų iki 30 tūkst. eurų per mėnesį.
Žurnalistų ir jaunųjų politikų protestas prieš žiniasklaidos laisvių ribojimą
Žurnalistų ir jaunųjų politikų protestas prieš žiniasklaidos laisvių ribojimą / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pasak ministerijos, prognozuojama, jog valstybės biudžeto lėšų poreikis bus apie 25-30 tūkst. eurų per mėnesį.

„Registrų centro patirtos išlaidos dėl duomenų teikimo žurnalistams bus kompensuojamos, kol įsigalios Visuomenės informavimo įstatymo ir kitų įstatymų pakeitimai, suteikiantys teisę žurnalistams gauti registrų ir valstybės informacinių sistemų duomenis viešojo informavimo tikslais ir tiek, kiek būtina žurnalistų profesinei pareigai atlikti“, – rašoma nutarimo projekte.

Kaip BNS sakė premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas, nutarimo projektas numato laikiną sprendimą, kol nėra priimtos įstatymų pataisos Seime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas

„Vyriausybės posėdyje bus pristatytas nutarimas, kuriuo bus numatytas mechanizmas, kaip jau nuo trečiadienio iš Registrų centro žurnalistams duomenys būtų teikiami nemokamai“, – BNS sakė S.Malinauskas.

Pasak jo, Vyriausybė trečiadienį taip pat tikisi patvirtinti ir Visuomenės informavimo įstatymo bei Civilinio kodekso pakeitimų projektus bei juos pateikti Seimui.

„Įsigaliojus įstatymams, duomenys bus teikiami visiems žurnalistams jau įstatymų pagrindu ir nebebus jokių teisinių kolizijų“, – tikino S.Malinauskas.

Naujasis Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius rugsėjo viduryje nutraukė daugelį metų galiojusią praktiką neatlygintinai teikti duomenis pagal žurnalistų užklausas. Centro atstovų teigimu, praktika buvo neteisėta, nes nėra numatyta įstatymuose.

Žurnalistai praėjusį ketvirtadienį kreipėsi į valdžios atstovus, ragindami atšaukti įvestus apribojimus gauti registrų duomenis. Vyriausybę atverti duomenis ne tik žiniasklaidai, bet ir visuomenei paragino ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Lietuvos žurnalistai ir opozicijos atstovai teigia, kad įvesti ribojimai gauti informaciją nepagrįstai varžo žiniasklaidos laisvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius