-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 12

Vyriausybė vėl pasiryžusi statyti naują kalėjimą prie Šiaulių, šįkart – kartu su verslu

Šiaulių tardymo izoliatorių uždaryti ir pastatyti naują įkalinimo įstaigą buvo planuojama daugiau nei dešimtmetį. Tvora yra, administracinio pastato statytojai atrinkti, tačiau prieš dvejus metus viskas sustojo. Esą mažėja kalinių ir įstaigos gal visai nereikia. Tačiau Vyriausybė trečiadienį pasitarime nusprendė naujojo Šiaulių tardymo izoliatoriaus statybas atnaujinti. Šįkart – kartu su verslu.
Šiaulių tardymo izoliatoriaus statybos
Šiaulių tardymo izoliatoriaus administracinis pastatas / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Kalėjimo Šiauliuose statybas ketinama tęsti nuo 2021-ųjų pasirašius ketvirčio amžiaus trukmės sutartį su verslu.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius pernai 15min tikino, kad naujas kalėjimas turėtų būti mažesnis.

„Kalėjimų departamento nauja vadovybė peržiūrėjo projektą ir sako, kad projektas neatitinka šiandienos realijų – yra per didelis administracinis pastatas, žodžiu, turi klausimų šiam projektui. Mes irgi turime abejonių, kad jei kasmet bus skirta po 2–4 mln. eurų, tai Šiaulių tardymo izoliatorių mes statysime penkiolika metų“, – kalbėjo ministras.

Tačiau dabar Vyriausybei vėl pristatytas tas pats 600 vietų pastato projektas.

Ministras E.Jankevičius Vyriausybę tikino, kad naują kalėjimą pastatyti bus pigiau nei išlaikyti seną.

Teisingumo viceministras Žydrūnas Plytnikas tikino, kad kartu su verslu naują kalėjimą galima pastatyti per penkerius metus.

„Naują pastatą pastačius mes sutaupytume apie 1 mln. eurų, dabar išleidžiamų seno pastato eksploatavimui“, – sakė viceministras ir pridūrė, kad nemažai būtų sutaupoma ir dėl to, kad nebereiktų mokėti kaliniams už blogas sąlygas priteisiamų pinigų.

Šiaulių tardymo izoliatoriaus projektas
Šiaulių tardymo izoliatoriaus projektas

Dar pernai Valstybės investicijų programoje atsirado eilutės, numatančios finansavimą naujo tardymo izoliatoriaus prie Šiaulių statyboms.

Planuojama, kad 2021–2022 m. izoliatoriaus statyboms valstybės skirs 10 mln. eurų.

Statybas pradėjo 2006-aisiais

Naują Šiaulių tardymo izoliatorių dar nuo 2006-ųjų planuota pastatyti Malavėniukų kaime, prie Kairių sąvartyno.

Iki 2018-ųjų buvo sutvarkyta aplinka, vieta aptverta tvora. 2017 m. pabaigoje bendrovei „Versina“, laimėjusiai konkursą, buvo pavesta iki 2020 m. sausio už 8,7 mln. eurų pastatyti administracijos, medicinos ir paskirstymo pastatą. Tačiau šio pastato kaip nėra, taip nėra.

2018-aisiais buvo paskelbtas ir konkursas likusiems penkiems pastatams statyti. Skaičiuota, kad statybos gali kainuoti apie 28 mln. eurų. Atsirado ir laimėtojas – įmonė „LitCon“, tačiau galiausiai konkursas staiga nutrauktas. Kalėjimų departamentas tuomet verslininkams pranešė, kad negalės finansuoti pastatų ir inžinerinių statinių statybos darbų, todėl toliau vykdyti pirkimo procedūras netikslinga.

Kalėjimų departamentas 15min nurodė, kad konkursą tąkart nutraukė, nes pritrūko ne pinigų, o nuteistųjų.

„Toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant visų pirma į tai, kad nuo valstybės investicijų projekto „Šiaulių tardymo izoliatoriaus iškėlimas iš miesto centrinės dalies į Šiaulių r. sav., Ginkūnų sen., Malavėniukų k.“ įgyvendinimo pradžios stebima laisvės atėmimo vietose esančių asmenų skaičiaus mažėjimo tendencija. Per paskutinį laikotarpį suimtųjų ir nuteistųjų skaičius sumažėjo apie 30 proc.“, – 15min 2018-aisiais paaiškino departamentas.

Po to, kai 2018-aisiais buvo nutrauktas likusių komplekso pastatų statybų konkursas, pernai vasarą Šiaulių tardymo izoliatorius beveik už 12 tūkst. eurų nusipirko pastatų konservavimo paslaugas iš įmonės „Strukta“ ir įšaldė tai, kas buvo spėta padaryti.

Pirktų naują galimybių studiją

Ministerija skaičiuoja, kad iš viso naujo kalėjimo statyboms jau išleista 2,6 mln. eurų, o už tiek padaryta 6,2 proc. darbų.

Kad kalėjimas būtų pabaigtas, Teisingumo ministerijos skaičiavimu, reiktų dar 42 mln. eurų.

Tiesa, numatyta, kad tikslesnės sumos turėtų paaiškėti parengus galimybių studiją, kurią taip pat ketinama įsigyti.

„Kainuotų nuo 10 iki 15 tūkst. eurų tokio projekto parengimas“, – tikino teisingumo viceministras Žydrūnas Plytnikas tikinęs, kad galimybių studija yra privaloma.

Finansų ministras Vilius Šapoka tvirtino, kad kaštų-naudos analizė yra būtina, o kol kas Teisingumo ministerija jos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius