Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 01

Vyriausybei siūloma šalyje išauginamas daržoves pripažinti viešuoju interesu

Vyriausybei siūloma priimti nutarimą, kuriuo šalyje išauginamos daržovės, kaip skatinančios sveikos gyvensenos įpročius, 2012-2020 metais būtų pripažintos viešuoju interesu.
Daugelis daržovių mėgsta, kad jų saugojimo vieta būtų sausa ir vėsi.
Daržovės / 123rf.com nuotr.

Kad toks tikslas būtų pasiektas, Žemės ūkio ministerija siūlo nustatyti „specialius elektros energijos, šiluminės energijos ir gamtinių dujų tarifus visam žemės ūkio sektoriui, kas leistų žemės ūkio veiklos subjektams, auginantiems šiltnamines daržoves, ryžtis dabar esančių neekonomiškų šiltnamių šildymo sistemų renovavimo ir technologinio modernizavimo projektų įgyvendinimui“.

Kaip teigia ministerija, projekto tikslas – stengtis išlaikyti esamas darbo vietas, užtikrinti pakankamus kiekius šalyje užaugintų daržovių vidaus vartojimo poreikiams tenkinti,  kartu gerinti šalies gyventojų sveikatą.

Žemės ūkio viceministro Mindaugo Kuklieriaus pasirašytame rašte teigiama, kad Lietuvos gyventojui šviežių daržovių suvalgo mažiau nei kitos Europos šalys ir mažiau nei rekomenduojama norma.

„Žmogaus organizmas nesugeba sukaupti didesnių, biologiškai aktyvių medžiagų atsargų. Jas vis reikia papildyti, todėl daržovės turi būti ne valgio priedas, o kasdieninis pagrindinis maistas“, – nutarimo projektą aiškina M.Kuklierius.

Kadangi daržoves auginti atvirame grunte ištisus metus Lietuvoje neįmanoma dėl klimato sąlygų, o norint auginti daržoves šiltnamiuose reikia daugiau energijos išteklių ne tik šildymui, bet ir augalams apšviesti, siūloma jiems taikyti „specialius tarifus“, o kaštus padengti turėtų kiti energijos vartotojai.

„Nustačius energetinių išteklių specialius tarifus visam žemės ūkio sektoriui, preliminariai paskaičiavus kitiems elektros energijos vartotojams tarifas padidėtų apie 2 proc., gamtinių dujų – iki 5 proc. ir šiluminės energijos – iki 1 proc. Jeigu paėmus tiktai šiltnaminės daržininkystės sektoriuje suvartojamus energetinius išteklius, tai kitiems elektros energijos vartotojams tarifas padidėtų apie 0,07 proc., gamtinių dujų – iki 0,9 proc. ir šiluminės energijos – iki 0,06 proc.“, – rašo viceministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius