-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 03

Vyriausybės planuose – sovietų okupacijai ir Holokaustui skirti muziejai, Komunizmo studijų centras

Nepaisant to, kad Lietuvoje veikia ne viena institucija, tirianti dviejų totalitarinių režimų – sovietų ir nacių – nusikaltimus, tiesiamas kelias kelioms naujoms. Skirtas finansavimas parengiamiesiems naujų muziejų, skirtų sovietų okupacijai ir Holokaustui, bei Komunizmo studijų centro steigimo darbams – poreikį įvertinsiančiai galimybių studijai. Istoriko Alvydo Nikžentaičio nuomone, muziejininkystės srityje galbūt derėtų galvoti ne apie kažko naujo kūrimą, bet esamų dalykų integravimą. Komunizmo studijų centro idėja esą kyla ir iš tarptautinių iniciatyvų.
15 Lokio rinktinės Erškėčio kuopos partizanai. 1947 m.
15 Lokio rinktinės Erškėčio kuopos partizanai. 1947 m. / Okupacijos ir laisvės kovų muziejaus fondų nuotr.

Sovietų ir nacių okupacijų tyrimais bei studijomis užsiima ne viena institucija – nuo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro, Istorijos instituto, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti iki aukštųjų mokyklų, tarkime, Vilniaus universiteto, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU).

Veikia ir muziejai – Okupacijų ir laisvės kovų, Vilniaus Gaono žydų istorijos.

Vis dėlto, Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovų teigimu, trūksta šiuolaikinių monumentalių muziejų ar memorialų.

Įsteigti Komunizmo studijų, demokratijos ir šiuolaikinių grėsmių demokratijai studijų centrą yra numačiusi Vyriausybė.

„Istorija, kurią svarbu papasakoti“

URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamento atstovų teigimu, muziejų, skirtų sovietų okupacijai ir Holokaustui, steigimas – ministrų kabineto iniciatyva, įrašyta į Vyriausybės programos nuostatų įgyvendinimo planą.

Nurodoma, kad viename jo punktų numatyta bendradarbiaujant su Lietuvos institucijomis ir akademine bendruomene įkurti muziejus, skirtus sovietų okupacijai ir Holokaustui – dviejų totalitarinių režimų (sovietinio ir nacistinio) nusikaltimams.

„Šis punktas atliepia Lietuvos Respublikos Vyriausybės programoje numatytą 265.1. iniciatyvą „Lietuvos istorijos pasakojimas. Lietuva turi istoriją (angl. story, pasakojimo prasme), kurią svarbu papasakoti: pergalės prieš tironiją, laisvės gynėjų, tremties istoriją, taip pat ir skaudžią Holokausto istoriją“.

Lietuvos Respublikos Vyriausybės programos nuostatų įgyvendinimo plano 12.1.2. punkte numatyta įsteigti komunizmo studijų, demokratijos ir šiuolaikinių grėsmių demokratijai studijų centrą; suteikti žmogaus teisių gynėjams kitų platformų, kad jie galėtų išsakyti savo poziciją ir pasidalyti objektyvia informacija apie žmogaus teisių pažeidimus (Sacharovo klausymai ir kiti renginiai)“, – aiškino URM atstovai.

Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr./Tremtiniai medienos paruošimo darbuose. Irkutsko sritis, Zimos miestas. [1952 m.] Vilhelmo Janiselio fotonuotrauka
Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr./Tremtiniai medienos paruošimo darbuose. Irkutsko sritis, Zimos miestas. [1952 m.] Vilhelmo Janiselio fotonuotrauka

Pasak jų, tokio centro įsteigimas vienoje iš jau veikiančių akademinių institucijų reiškia paramą tokios institucijos projektams demokratijos plėtros srityje.

Šiuo metu yra sprendžiama, kokioje institucijoje toks centras galėtų būtų įsteigtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius