Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2012 11 13

Vytautas Sinkevičius: būsima dauguma vadovaujasi asmeniniais interesais, o ne Konstitucija

Konstitucinės teisės ekspertas, buvęs Konstitucinio Teismo (KT) teisėjas Vytautas Sinkevičius teigia, kad atmesdama Seimo nutarimą, kuriuo būtų įgyvendinta KT išvada ir kelias į Seimą užkirstas trims prie kalinių balsų pirkimo prisidėjusiems „darbiečiams“ naujoji valdančioji dauguma parodė tikrąjį savo veidą.
Algirdas Butkevičius, Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas
Algirdas Butkevičius, Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskich / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šis sprendimas yra apgailėtinas. Naujoji dauguma (partijų, kurios formuos daugumą būsimajame Seime atstovai - red. past.) spręsdama dėl savo narių rėmėsi ne Konstitucija, ne KT išvada, o savo asmeniniais interesais. Demokratinėje valstybėje tai yra nepriimtina“, – 15min.lt sakė V.Sinkevičius.

Anot jo, balsuodama prieš nutarimo projektą naujoji dauguma parodė, kad ir ateityje gali nepaisyti Konstitucijos. 

„Iš šio sprendimo galima daryti labai toli siekiančias išvadas ir tai rodo, kad Seimo nariai viena galvoja, kita kalba, o trečia daro. Tai labai prasta naujosios daugumos darbo pradžia“, – pažymėjo V.Sinkevičius.

Tiesa, šis Seimo nutarimas penktadalio Seimo narių valia dar gali būti apskųstas KT.

„Jei teismas pasakytų, kad nutarimas prieštarauja Konstitucijai, tai šitie trys seimo nariai netektų mandatų“, – teigia V.Sinkevičius.

Primename, kad antradienį Seimas atmetė nutarimą, kuriuo penki nuteistųjų balsus galimai pirkę „darbiečiai“ būtų šalinami iš partijos rinkimų sąrašo.

Kaip balsavo kiekvienas Seimo narys, galite pažiūrėti ČIA.

Tokiu būdu buvo atmesta KT išvada, kurioje konstatuota, kad daugiamandatėje apygardoje nustatant Darbo partijos kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas ir „darbiečiai“ Jolanta Gaudutienė, Jonas Pinskus, Živilė Pinskuvienė į Seimą išrinkti pažeidžiant įstatymą.

Juos Seime turėjo pakeisti Vilija Filipoviečienė, Gediminas Jakavonis ir Larisa Dmitrijeva.

Seimo nutarimas atmestas naują valdančiąją koaliciją formuojančių partijų narių balsais. Prieš nutarimą balsavo ir į premjero postą nusitaikęs socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius. Taip pat prieš nutarimo projektą balsavo Krikščionių partijos frakcija.

Šis sprendimas reiškia, kad liks galioti Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimas, kad šie „darbiečiai“ yra išrinkti į Seimą. Tiesa, J.Pinskus jau yra pareiškęs, kad liks Vilniaus vicemero poste, o nesikraustys į Seimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius