Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 10

Vytauto Bako konsultantas Arvydas Sekmokas atstovavo „Danpower Baltic“ interesams

Seimo narys Vytautas Bakas rudenį aiškinsis klausimus dėl šimtamilijoninių valstybės projektų – atliekų deginimo jėgainių. Savo konsultantu „valstietis“ paskyrė buvusį konservatorių energetikos ministrą, dabar Vilniaus savivaldybės tarybos narį Arvydą Sekmoką. Žmogų, kuris savivaldybėje atstovavo su minėtais valstybės projektais konkuruojančios bendrovės „Danpower Baltic“ interesams.
Arvydas Sekmokas ir Vytautas Bakas
Arvydas Sekmokas ir Vytautas Bakas / Ronaldo Gutmano/15min iliustracija

Tiek kai kurie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) Seimo nariai, tiek su konservatoriais susijęs A.Sekmokas turi šį tą bendro – jie kėlė abejones dėl valstybinių atliekų deginimo jėgainių. Ir palaikė ryšius su valstybės projektų konkurentais – įmonės „Danpower Baltic“ lobistais bei atstovais.

„Galbūt Vyriausybė numatytų „Danpower“ dalyvavimą kartu su „Lietuvos energija“, – apie atliekų deginimo jėgaines naujienų agentūrai BNS yra sakęs A.Sekmokas.

15min surinkti duomenys rodo, kad būdamas Vilniaus savivaldybės tarybos nariu A.Sekmokas tapo savotišku „Danpower Baltic“ interesų atstovu: siuntė įmonės prezentaciją savivaldybės tarnautojams, susitikinėjo su bendrovės atstovais, perdavė įmonės raštus Energetikos ministerijai ir ne kartą išsakė mintį, jog savivaldybė nepagrįstai ignoruoja „Danpower Baltic“ siūlymus.

Suprasti akimirksniu

  • Politikas A.Sekmokas atstovavo „Danpower Baltic“ interesams
  • Ši įmonė konkuruoja su valstybės statomomis atliekų deginimo jėgainėmis
  • Rudenį Seimo narys V.Bakas kels klausimus dėl minėtų valstybės projektų
  • Konsultantu V.Bakas paskyrė A.Sekmoką
  • ​​​​„Valstiečiai“ ir anksčiau palaikė šiai įmonei naudingą poziciją dėl atliekų deginimo jėgainių

Šiuo metu A.Sekmokas turi naujas pareigas. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas V.Bakas paskyrė jį visuomeniniu konsultantu.

Pats V.Bakas dar prieš tapdamas Seimo nariu dalyvavo proteste prieš Vilniaus atliekų deginimo jėgainės statybas. Tuomet jis su politiniais bendražygiais, kitais LVŽS nariais laikė plakatus apie tariamą žmonių nuodijimą.

Dabar Seimo narys žiniasklaidai sako, kad rudenį aiškinsis, „kas sukasi aplink kogeneracines jėgaines, nes tai kompromituoja Lietuvos politiką“.

Tai sutampa su „Danpower Baltic“ interesais, kuriems atstovavo ir A.Sekmokas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LVŽS nariai: Vytautas Bakas, Virginija Vingrienė ir Martynas Norbutas protestuoja prieš Vilniaus atliekų deginimo jėgainę
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LVŽS nariai: Vytautas Bakas, Virginija Vingrienė ir Martynas Norbutas protestuoja prieš Vilniaus atliekų deginimo jėgainę

Advokatavo „Danpower“ siūlymams

Šią vasarą 15min publikavo žurnalistinį tyrimą, kuris yra susijęs su Vyriausybe, Seimo nariais bei įmone „Danpower Baltic“. Tyrimo centre – verslo bandymai paveikti LVŽS politikų poziciją dėl „Lietuvos energijos“ statomų Vilniaus ir Kauno kogeneracinių jėgainių, kurios degins atliekas bei biokurą ir taip gamins šilumą bei elektrą.

Tyrimas parodė, jog politikai ignoravo valstybės pareigūnų informaciją ir skleidė abejones dėl šių projektų, remdamiesi suinteresuotos įmonės „Danpower Baltic“ lobistų žodžiais ir jų apmokėtomis studijomis.

Ką tik prie LVŽS frakcijos nario V.Bako komandos prisidėjęs Arvydas Sekmokas irgi bendravo su „Danpower Baltic“ atstovais. Nuo 2015 metų Vilniaus savivaldybės taryboje dirbantis ir Vilniaus šilumos tinklų stebėtojų tarybos pirmininku buvęs A.Sekmokas ne kartą išreiškė šiai verslo grupei palankią poziciją.

Vienas ryškiausių to pavyzdžių – jis aktyviai palaikė „Danpower“ siūlymą Vilniaus savivaldybei už 111 mln. eurų pastatyti mažesnę nei „Lietuvos energijos“ atliekų deginimo jėgainę ir dvi biokuro katilines. Verslininkai siūlėsi išnuomoti miestui „Danpower Baltic“ valdomą turtą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė

„Mes suprantame, kad savivaldybė susigrąžina Vilniaus šilumos infrastruktūros kontrolę. <...> „Danpower“ nori išreikšti savo paramą Vilniaus savivaldybei. Mes tikime, kad galime prisidėti siekiant Vilniaus tikslų“, – rašoma „Danpower“ rašte Vilniaus savivaldybės vadovybei.

Politikas A.Sekmokas šį „Danpower“ komercinį pasiūlymą perdavė Energetikos ministerijai.

„Vilniaus miesto savivaldybė ir Vilniaus miesto tarybos narys Arvydas Sekmokas ministerijai perdavė vokiečių kompanijos „Danpower“ pasiūlymą investuoti į kogeneracinę jėgainę Vilniuje be europinės paramos“, – 15min anksčiau komentavo energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Skiriant europinę paramą valstybinei Vilniaus atliekų deginimo jėgainei energetikos ministras svarstė šį privatų siūlymą, bet galiausiai jis taip ir nebuvo priimtas.

Tai sulaukė A.Sekmoko reakcijos. Jis portalui delfi.lt teigė, kad Vilniaus savivaldybė ignoravo „Danpower“ pasiūlymą dėl politinių priežasčių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Sekmokas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Sekmokas

Panašius teiginius A.Sekmokas kartojo ir oficialiuose posėdžiuose. Pavyzdžiui, savivaldybės Antikorupcijos komisijai jis tvirtino, jog savivaldybės administracijos nesudomino „Danpower“ bendrovės pateikti siūlymai, nors jie galbūt leistų sutaupyti.

Dabar A.Sekmokas 15min sako, kad „Danpower“ pasiūlymas galėjo sukurti konkurenciją atliekų deginimo jėgainių projektus vystančiai valstybinei įmonei „Lietuvos energija“. Vis dėlto jis pabrėžė manantis, jog galiausiai yra gerai, kad projekte dalyvauja valstybinė, o ne privati įmonė.

„Kodėl aš turėčiau atstovauti „Danpowerio“ interesams? Aš neturiu tam motyvo. Aš turiu motyvą atstovauti Vilniaus miestui“, – kalbėjo A.Sekmokas.

„Danpower Baltic“ generalinis direktorius Artūras Kliukevičius 15min teigė, kad nei bendrovė, nei su ja susiję asmenys nėra prašę A.Sekmoko palaikymo savo pasiūlymams.

„Tiek „Danpower Baltic“, tiek jos akcininkų santykiai su A.Sekmoku yra dalykiniai, atitinkantys aukščiausius mūsų kompanijos verslo etikos standartus“, – rašoma 15min atsiųstame A.Kliukevičiaus komentare.

VIDEO: A.Sekmokas: kodėl turėčiau atstovauti „Danpower“ interesams? Aš neturiu tam motyvo

Siuntė „Danpower Baltic“ prezentaciją

A.Sekmokas ne tik viešai išsakė „Danpower Baltic“ įmonei palankią poziciją, bet ir pats tapo savotišku įmonės interesų atstovu.

Jis tuometiniam savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojui Arvydui Daruliui bei Vilniaus šilumos tinklų vadovui Mantui Burokui iš savo elektroninio pašto išsiuntė prezentaciją apie Vilniaus energetikos planą.

Dokumente rašoma, jog Vilniuje trūksta biokuro pajėgumų, taigi būtų galima paskelbti konkursą privačiam investuotojui, kuris tuos pajėgumus pastatytų, o vėliau savivaldybė turtą iš investuotojo išsinuomotų. Toks planas panašus į anksčiau minėtą „Danpower“ pasiūlymą.

Duomenys rodo, kad iš A.Sekmoko pašto išsiųstą dokumentą redagavo verslininkas Alvydas Žabolis. Jis yra vienas iš „Danpower Baltic“ akcininkų. Taip pat bendrovės akcijas valdo Artūras ir Augustinas Rakauskai bei Vokietijos bendrovė „Danpower“.

Iš A.Sekmoko elektroninio pašto išsiųstos prezentacijos duomenys
Iš A.Sekmoko elektroninio pašto išsiųstos prezentacijos duomenys

15min klausė A.Sekmoko, kodėl jis savivaldybės atstovams siuntė „Danpower Baltic“ akcininko prezentaciją apie Vilniaus šilumos ūkį. Iš pradžių politikas teigė to neprisimenantis.

„Aš tikrai (neprisimenu, –15min), kad tą siųsčiau ar būčiau galėjęs siųsti, man reiktų pasižiūrėti paštą. Aš dabar nesiimu taip kategoriškai neigti, kol aš nepatikrinau, bet tas teiginys man kelia abejonių“, – sakė A.Sekmokas.

Vėliau, patikrinęs elektroninį paštą, A.Sekmokas 15min pripažino siuntęs laišką. Jis teigė savivaldybės atstovams persiuntęs „Danpower Baltic“ prezentaciją, gautą iš įmonės akcininko A.Žabolio.

„Gavau tą prezentaciją ir persiunčiau. <...> Iš Žabolio. Taip, kaip jūs ir sakėte, viskas teisingai“, – kalbėjo A.Sekmokas.

Paklaustas, kodėl „Danpower Baltic“ akcininkas siuntė minėtą prezentaciją būtent jam, politikas sakė: „Aš tikrai dabar detalumų neatsiminsiu. Man buvo įdomūs svarstomi pasiūlymai.“

A.Sekmokas tvirtino A.Žabolį pažįstantis nuo senų laikų: „Su Alvydu Žaboliu santykiai buvo tokie, kad dirbdamas ministerijoje jis konsultavo, konsultavo derybose dėl LEO išardymo ir tuo santykiai pasibaigė.“

Iš A.Sekmoko prezentaciją gavęs Vilniaus šilumos tinklų vadovas Mantas Burokas prisimena tą laišką. Jis teigė iš karto pastebėjęs, jog A.Sekmoko atsiųstą dokumentą redagavo „Danpower Baltic“ akcininkas.

„Persiuntė tą daiktą (prezentaciją, – 15min) be jokio prierašo. <...> Čia buvo tąsa to pasiūlymo, kurį „Danpower“ pateikė Vilniaus savivaldybei, kur irgi ant vieno lapo buvo parašyti skaičiai, kurie pakeis energetiką, bet kas po tais skaičiais... Jeigu taip žiūrėtume, tai yra nerimta“, – 15min komentavo M.Burokas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mantas Burokas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mantas Burokas

„Danpower Baltic“ vadovas A.Kliukevičius 15min patvirtino, jog minėtą prezentaciją rengė įmonės atstovai. Anot verslininko, taip buvo skatinama sudaryti sąlygas didesnei konkurencijai šilumos ūkyje.

Pasak įmonės vadovo, bendrovės parengtos Vilniaus šilumos ūkio vystymo gairės buvo išsiųstos A.Sekmokui. Po kelių dienų jos buvo pristatytos ir aptartos „Danpower“ vadovų susitikime su savivaldybės ir Vilniaus šilumos tinklų atstovais.

A.Sekmoko džiazas

A.Sekmokas bene aktyviausiai reiškėsi tuomet, kai Vilniaus savivaldybė derėjosi su valstybine įmone „Lietuvos energija“ dėl bendradarbiavimo sutarties.

Ši sutartis sukosi apie nebeveikiančią Vilniaus šilumos tinklų trečiąją termofikacinę elektrinę. Savivaldybės atstovai teigė, kad neveikianti elektrinė yra finansinė našta Vilniaus miestui. Taigi nuspręsta derėtis su valstybine įmone „Lietuvos energija“, kad ši iš savivaldybės įsigytų nenaudojamą turtą.

„Elektrinė, tokia, kokia yra, ekonomiškai negyvybinga. Ji negali dirbti be subsidijos. Subsidijos nebuvo ir daiktas stovėjo“, – 15min sakė Vilniaus šilumos tinklų vadovas M.Burokas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Trečioji termofikacinė elektrinė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Trečioji termofikacinė elektrinė

Derybos truko ilgiau nei metus. Vilniaus savivaldybė siekė, kad „Lietuvos energija“ už elektrinę sumokėtų apie 10 mln. eurų – tokią didžiausią elektrinės vertę nustatė per viešąjį pirkimą atrinktas nepriklausomas turto vertintojas. Mainais savivaldybė pažadėjo pritarti išimčiai statybų dokumentuose ir suteikti reikiamą aukštingumą „Lietuvos energijos“ planuojamai Vilniaus atliekų deginimo jėgainei.

Ilgai trukusios derybos turėjo baigtis susitikimu su finansų ministru Viliumi Šapoka. Tačiau paskutinę akimirką jos vos nesužlugo – tame lemiamame susitikime dalyvavęs Vilniaus šilumos tinklų vadovas M.Burokas pasakojo, jog A.Sekmokas staiga pakeitė poziciją, viršijo savo įgaliojimus ir tvirtino, kad elektrinė iš viso neturėtų būti parduodama.

„Ten ponas Sekmokas padarė visišką džiazą, kuris mums galėjo kainuoti labai brangiai“, – sakė M.Burokas.

„Aš dar gyvenime tokių derybų nesu matęs ir tokio elgesio, – pasakojo M.Burokas. – Matyt, čia buvo pono Sekmoko noras turėti trečiąją termofikacinę elektrinę kaip šantažo įrankį kovojant su Vilniaus kogeneracine jėgaine ar panašiai, čia, matyt, jis geriau atsakytų į tą klausimą.“

A.Sekmokas, paklaustas apie susitikimą su finansų ministru, 15min teigė, kad tiesiog stengėsi išvengti blogo sandorio.

„Po susitikimo pas finansų ministrą jau tada buvo didelis nepasitenkinimas, kad aš prieštaravau bendrai pozicijai. Pas finansų ministrą lyg ir buvo nueita galutinai susitarti. Aš išsakiau abejones, išsakiau, kad geriau blogo sandorio nebūtų“, – sakė A.Sekmokas.

Abejoja „Lietuvos energijos“ ir savivaldybės sandoriu

2017 metų pavasarį Vilniaus savivaldybės taryba sandoriui vis dėlto pritarė. Po ilgų derybų „Lietuvos energija“ įsipareigojo beveik už 10 milijonų eurų iš savivaldybės nupirkti neveikiančią elektrinę. Manais į tai valstybės įmonė gavo atliekų deginimo jėgainei reikalingą aukštingumą.

Sutartyje taip pat nurodyta, kad savivaldybė galės įsigyti iki 5 proc. Vilniaus atliekų deginimo jėgainės akcijų, o „Lietuvos energija“ šilumą gamins be viršpelnio.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos energija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos energija

A.Sekmokas su tuo kategoriškai nesutiko ir atsistatydino iš Vilniaus šilumos tinklų stebėtojų tarybos pirmininko pareigų.

Ir dabar A.Sekmokas teigia, kad tai gali būti neskaidrus sandoris. Pasak jo, trečiosios termofikacinės elektrinės vertinimas buvo neobjektyvus ir neatitiko tikrovės, mat nemaža dalis turto buvo įvertinta kaip nusidėvėjusi. Be to, buvo parduota ne tik pati elektrinė, bet ir jos administracinis kompleksas.

„Ir valstybinei įmonei negalima atiduoti turto už dyką“, – 15min sakė A.Sekmokas. 10 milijonų eurų kaina jam atrodo per žema.

Paklaustas, kokia tuomet yra reali elektrinės vertė, politikas sumos neįvardijo: „Vertę, be abejo, turėtų nustatyti nepriklausomas ekspertas. Man sukėlė labai rimtų abejonių.“

Vilniaus šilumos tinklų vadovas M.Burokas teigė kalbėjęs su A.Sekmoku ir prašęs pateikti argumentus, bet jų taip ir neišgirdo.

„Mes galiausiai nutarėme, kad jeigu Sekmokas žino auksinę šito daikto formulę, tai jis turi ją atskleisti. Mes paprašė vertintojo, kad jis atvažiuotų į savivaldybę, pristatytų Sekmokui skaičius; Sekmoką irgi kvietėm. Ir mes prašėm Sekmoko: pasakyk, kur tu matai tokią vertę; einam per skaičius, šnekam, diskutuojam, gal mūsų prielaidos ne tos ar kažkas kitas. <...> To susitikimo metu buvo labai aiškiai pamatyta, kad Sekmokas nieko nežino: jokių konkrečių sprendimų, skaičių ar perspektyvų to daikto“, – komentavo M.Burokas.

Beje, šių metų žiemą, jau perėmusi elektrinę, „Lietuvos energija“ užsakė dar vieną jos vertinimą. Jame nustatyta dar mažesnė turto vertė.

„Iš viso dabartinė balansinė trečiosios termofikacinės elektrinės turto vertė, apskaityta „Lietuvos energijos“ ir „Lietuvos energijos gamybos“ balanse, siekia 9,80 mln. eurų“, – 15min komentavo „Lietuvos energijos“ atstovas Artūras Ketlerius.

Ne kartą susitiko su „Danpower Baltic“ atstovais

Taigi A.Sekmokas teigė manantis, kad viešuoju pirkimu nupirktas elektrinės vertinimas buvo neobjektyvus. Tačiau pasisakymais ir abejonėmis jis neapsiribojo.

Paaiškėjo, kad Vilniaus šilumos tinklų vadovą M.Buroką jis vedėsi į susitikimą su vienu iš „Danpower Baltic“ akcininkų A.Žaboliu. Susitikimo metu kalbėta apie trečiosios termofikacinės elektrinės vertę.

„Buvo didelis Sekmoko noras pasitikrinti kainą, tai – vėlgi dabar nepasakysiu, kuriuo metu tai buvo, vykstant vertinimui ar jau link pabaigos einant – buvo toks susitikimas su Žaboliu“, – pasakojo M.Burokas.

15min nuotr./Alvydas Žabolis (dešinėje)
15min nuotr./Alvydas Žabolis (dešinėje)

A.Sekmokas 15min teigė, kad susitikimas su „Danpower Baltic“ akcininku vyko, nes jis norėjo išgirsti ne vieną nuomonę. Jis taip pat pabrėžė kalbėjęs ne tik su A.Žaboliu, bet ir su kitais energetikais, kurie irgi išreiškė abejones nustatyta kaina.

„Man norėjosi, kad vertinimas būtų kuo didesnis ir kiek galima objektyvesnis“, – sakė A.Sekmokas, paklaustas, kodėl A.Žabolio prašė įvertinti savivaldybės turtą.

15min klausė A.Sekmoko, ar „Danpower Baltic“ akcininko vertinimas yra objektyvesnis už viešo konkurso būdu pirktą turto vertintojo paslaugą.

„Žabolis, manau, mažiausiai susijęs su trečios termofikacinės pardavimu. <...> Žabolio dalis yra tiek, kad jie norėjo dalyvauti ir dalyvauja Vilniaus šilumos ūkyje. Viskas“, – sakė A.Sekmokas.

Paklaustas, kaip buvo suorganizuotas minėtas susitikimas, A.Sekmokas teigė, kad tai buvo įmonės iniciatyva: „Aš su juo susitikimo neorganizavau, tiesiog paskambino iš „Danpower“, kad kaip investuotojas nori susitikti, nori kalbėtis.“

„Danpower Baltic“ direktorius A.Kliukevičius 15min tvirtino, kad įmonės buvo paprašyta pateikti galimą trečiosios termofikacinės elektrinės vertinimą, jei būtų skelbiamas viešas konkursas dėl jėgainės pardavimo.

Įmonės vadovas teigė, kad per 2016–2018 metus „Danpower Baltic“ atstovai su A.Sekmoku buvo susitikę maždaug penkis kartus.

Tapo V.Bako konsultantu

Dabar A.Sekmokas konsultuoja Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką Vytautą Baką. Pastarasis priklauso „valstiečių“ frakcijai, kuri Seime palaikė „Danpower Baltic“ naudingą poziciją dėl valstybinių atliekų deginimo jėgainių.

Pats V.Bakas neseniai paskelbė, kad jo vadovaujamas Seimo komitetas rudenį aiškinsis svarbiausių Lietuvos energetikos projektų situaciją. Politikui kilo klausimų, ar valstybiniai projektai atitinka nacionalinio saugumo interesus.

Dėmesio turėtų sulaukti ir minėtos atliekų deginimo jėgainės – V.Bakas teigia, kad jam trūksta informacijos apie šių jėgainių vertę visuomenei. „Artimiausiu metu bus paskelbta daugiau informacijos apie tai, kokie interesai yra dėl kogeneracinių jėgainių, – dienraščiui „Kauno diena“ vasarą sakė V.Bakas.

Taigi A.Sekmokas tapo V.Bako visuomeniniu konsultantu prieš pat rudenį vyksiantį procesą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Seimo narys V.Bakas atsisakė situaciją pakomentuoti prieš 15min filmavimo kameras. Politikas patikslino iš principo neatsisakąs komentuoti, bet tai mieliau darysiąs po to, kai jo vadovaujamas Seimo komitetas išsiaiškins padėtį energetikos sektoriuje.

Jis aiškino, jog A.Sekmoką į savo komandą pakvietė išgirdęs gerų rekomendacijų apie pastarojo ekspertinę patirtį energetikos srityje.

Seimo narys teigė kalbėjęs su A.Sekmoku ir prašęs atvirai deklaruoti interesus, jeigu tokių yra. V.Bakas teigė nežinojęs apie A.Sekmoko ryšius su „Danpower Baltic“.

15min paklausė paties A.Sekmoko, ar jo požiūris į bendrovę „Danpower Baltic“ galėjo lemti Seimo nario V.Bako kvietimą tapti konsultantu. A.Sekmokas tvirtino jokio ryšio čia nematantis.

„Pirmiausia, aš nesutikčiau, kad mano pozicija yra palanki „Danpower“, mano pozicija palanki visą laiką buvo ir, manau, kad turi būti Vilniaus miesto savivaldybei, Vilniaus miesto šilumos ūkiui. <..> Dėl palankumo „Danpower“ ar kitam, aš jokių preferencijų tikrai neturiu“, – sakė A.Sekmokas.

Paklaustas, kaip į tapimą LVŽS Seimo nario konsultantu reagavo jo politiniai bendražygiai – konservatorių partija, A.Sekmokas teigė nesantis konservatorių partijos narys, tik priklausantis jų frakcijai Vilniaus miesto savivaldybėje.

„Daug kas trauko pečiais, galvoja, kodėl aš taip, bet mano asmeninis nusistatymas nėra politinis, aš kalbu apie energetinius dalykus“, – apie konservatorių partijos reakciją kalbėjo V.Bako konsultantu tapęs A.Sekmokas.

Kalbėjo „Danpower Baltic“ lobistų žodžiais

15min vasarą publikavo žurnalistinį tyrimą apie „Danpower Baltic“ įtaką LVŽS Seimo nariams. Tyrimas atskleidė, kad premjeras Saulius Skvernelis ir su juo susiję Seimo nariai jau kelerius metus skleidžia abejones dėl valstybinių atliekų deginimo jėgainių.

Šių projektų sustabdymas Lietuvai atneštų šimtus milijonų eurų nuostolių, reikėtų grąžinti milijoninę Europos paramą. Bet tokie sprendimai būtų naudingi bendrovei „Danpower Baltic“.

VIDEO: „Valstiečių“ abejonės dėl šimtamilijonių valstybės projektų: remiasi ne institucijų, o verslininkų žodžiais

LVŽS atstovai viešai kalba esą atliekų deginimas nuodys gyventojus, esą gali pritrūkti deginimui tinkamų atliekų, esą naujųjų jėgainių pagaminta šiluma bus perteklinė, esą projektai – korupciniai.

Tačiau šiuos teiginius sakydami politikai ignoruoja valstybės institucijų informaciją ir remiasi įmonės „Danpower Baltic“ interesus atstovaujančių lobistų argumentais bei šios verslo grupės apmokėtais tyrimais.

Svarbu paminėti, kad valstybės projektai būtų pagrindiniai šios privačios bendrovės konkurentai. „Danpower Baltic“ yra didžiausi nepriklausomi šilumos gamintojai šalyje. Taigi, paprastai tariant, verslo grupė yra tiesiogiai suinteresuota, kad valstybė apsigalvotų dėl atliekų deginimo jėgainių.

Vytautas Bakas dar prieš tapdamas Seimo nariu yra išsakęs kritišką savo poziciją apie atliekų deginimą Vilniuje. Jis su kitais LVŽS nariais dalyvavo proteste prieš Vilniaus projektą. Taip pat publikavo savo nuomonę apie galimą atliekų deginimo jėgainės žalą sveikatai.

„Kartu su savanoriais atlikau gyventojų apklausą. Paaiškėjo, kad sumanymas statyti gamyklą šalia Vilniaus žmonėms kelia didelį nerimą“ – savo komentare dar 2016 metais rašė V.Bakas. Jis teigė atlikęs tyrimą ir apklausęs daugiau kaip du šimtus žmonių.

Tuomet dar kandidatu į Seimą buvęs V.Bakas tvirtino, kad atliekų deginimo jėgainei skirtą sklypą reiktų apželdinti, įkurti jame parką, kuris liudytų apie bendruomenių pergalę.


Apie šaltinius

Šį tyrimą atliko 15min tyrimų skyriaus žurnalistai Birutė Davidonytė ir Dovydas Pancerovas, prie tyrimo prisidėjo 15min verslo žurnalistas Ernestas Naprys.

Šis tyrimas atliktas reaguojant į viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, jog Arvydas Sekmokas tapo Vytauto Bako visuomeniniu konsultantu.

Rengiant šią publikaciją rėmėmės oficialiais Vilniaus miesto savivaldybės dokumentais, „Lietuvos energijos“ ir Vilniaus savivaldybės bendradarbiavimo sutartimi, savivaldybės tarybos posėdžio įrašu, žiniasklaidoje išsakytais politikų pasisakymais, Vilniaus trečiosios termofikacinės elektrinės turto vertinimo ataskaita.

Tyrime naudojome iš Arvydo Sekmoko elektroninio pašto savivaldybės atstovams siųstą „Danpower Baltic“ akcininko Alvydo Žabolio prezentaciją, „Danpower Baltic“ komercinius pasiūlymus, skirtus Vilniaus miesto savivaldybei.

Rengiant publikaciją bendravome su Vilniaus savivaldybės tarybos nariu ir naujuoju Vytauto Bako konsultantu Arvydu Sekmoku, Vilniaus šilumos tinklų vadovu Mantu Buroku, valstybės įmonės „Lietuvos energija“ atstovais, bendrove „Danpower Baltic“. Rėmėmės anksčiau gautu energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno komentaru. Taip pat bendravome su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) komiteto pirmininku Vytautu Baku, kuris atsisakė pakomentuoti situaciją prieš kameras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius