-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 19

Vytenio Andriukaičio kalbos apie ketverius metus nemokamai atostogaujančius Santariškių medikus – nieko vertos

Sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio aiškinimai, kad nemokamų atostogų Santariškių klinikų medikai varomi pastaruosius ketverius metus – netiesa. Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) duomenimis, sprendimą kiekvienam darbuotojui leisti 10 dienų neatvykti į darbą klinikų vadovai priėmė balandį.
Vytenis Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip anksčiau skelbta, nepaisant šiemet 135,8 mln. litų didesnio Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto, valstybės finansavimas ligoninėms buvo drastiškai apkarpytas. Taip padaryta dėl noro 2015 metais įsivesti eurą, šie pinigai negali būti panaudoti dėl fiskalinio deficito problemos. Skaičiuojama, kad gydymo įstaigų biudžetas dėl to šiemet sumažėjo vidutiniškai 11 proc., tai ligonines paskatino ieškoti išeičių. Viena jų – leisti darbuotojus nemokamų atostogų.

Apie nemokamai varomus atostogauti Santariškių darbuotojus V.Andriukaičio buvo teirautasi ne kartą. Pradžioje ministras apskritai neigė, kad Santariškių medikai eina nemokamų atostogų. „Nėra jokio pagrindo atleidinėti žmones ir varyti juos nemokamų atostogų“, – gegužės viduryje Seime aiškino jis.

Antradienį V.Andriukaitis kalbėjo jau kitaip, susitikime su Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija jis dėstė, esą tai klinikose – įsisenėjusi problema.

„Nemokamų atostogų Santariškėse einama jau ketverius metus. Mes tai pastebėjome, o jūs ne. Mes šią problemą sprendžiame“, – kalbėjo jis.

Svarstė atleisti dalį darbuotojų

Po Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) specialistų neseniai atlikto tyrimo Santariškių klinikose paaiškėjo, kad kalbos apie nemokamų atostogų leidžiamus medikus nėra laužtos iš piršto, o klinikų darbuotojai be užmokesčio pastaruosius ketverius metus neatostogavo – toks sprendimas priimtas šių metų balandį.

Kaip teigiama VDI rašte, kurį gavo 15min.lt, pagal 2013 metams sudarytas sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis, klinikos negavo 23,5 mln. Lt. Santariškių klinikų generalinis direktorius Aleksandras Laucevičius inspektoriams paaiškino, kad įstaiga turėjo priimti sprendimus dėl tolimesnio darbo organizavimo ir lėšų taupymo.

Gydytojų sąjunga pasiūlė nemažinti algų ir neatleisti dalies darbuotojų, nors administracija rimtai svarstė tokią galimybę.

Santariškių klinikų kolektyvas sutiko geriau eiti nemokamų atostogų.

Balandžio 24-ąją buvo nuspręsta, kad šiemet medikams pagal sudarytą grafiką bus leidžiama po 10 dienų per metus neatvykti į darbą administracijos leidimu. Per gegužę tokius prašymus parašė 350 klinikų darbuotojų.

VDI teigia šiemet negavusi nei vieno Santariškių klinikų darbuotojo skundo dėl siuntimo nemokamų atostogų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius