Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 19 /2023 03 20

Vilnius turi naują merą: V.Benkunskas A.Zuoką aplenkė didžiosiose apylinkėse

Artėjant vidurnakčiui ilgą laiką antrajame Vilniaus mero rinkimų ture pirmavęs „Laisvės ir teisingumo“ kandidatas Artūras Zuokas pasveikino su pergale konservatorių Valdą Benkunską, kuris išsiveržė į priekį pradėjus eiti didžiųjų rinkimų apylinkių rezultatams.
Valdas Benkunskas
Valdas Benkunskas / 123RF ir 15min nuotr.

Suskaičiavus balsus iš visų apylinkių V.Benkunskas laimėjo surinkdamas 116 464 balsus, o tai yra 52,73 proc. nuo galiojančių biuletenių. A.Zuoką palaikė 104 412 vilniečių (47,27 proc.).

Rinkimų pradžia, kai pradėjo plaukti pirmieji duomenys iš mažesnių apylinkių, buvo įkvėpusi optimizmo A.Zuokui.

VIDEO: A.Zuokas apie rinkimų rezultatus: tikėjomės, kad kova bus kelių procentų ribose

Pasirodžius rezultatams iš pirmosios apylinkės Vilniaus mieste A.Zuokas su 65 proc. balsų pirmavo prieš V.Benkunską su 34 proc. balsų. Pirmoji duomenis atsiuntė Kriaučiūnų rinkimų apylinkė, esanti Pilaitės apylinkėse.

Pasirodžius rezultatams iš kelių mažesnių Vilniaus rinkimų apylinkių, A.Zuokas vis dar tvirtai pirmavo prieš V.Benkunską, tačiau buvo atsargus su prognozėmis ir džiaugėsi tik pakankamai dideliu rinkėjų aktyvumu.

Suskaičiavus 9 iš 156 apylinkių balsus A.Zuokas rinko 58 proc. balsų, o V.Benkunskas – 40 proc.

Tuo tarpu konservatoriai nesijaudino. TS-LKD rinkimų štabo vadovo Andriaus Vyšniausko teigimu, pasirodę pirmieji rezultatai buvo iš apylinkių, turinčių „kažkokį ypatingą santykį“ su konkurentų kandidatu.

A.Vyšniauskas aiškino nesijaudinantis. „Reikia sulaukti Vilniuje didžiųjų apylinkių – ir Centro, Antakalnio, ir visų kitų – ir tada rezultatas, matyt, bus kitoks“, – kalbėjo jis.

VIDEO: Vilnius turi naują merą: V.Benkunskas džiaugiasi pergale

Pradėjus eiti didesnių apylinkių rezultatams šios įžvalgos pasitvirtino. Suskaičiavus 41 iš 156 apylinkių balsus A.Zuokas rinko 53 proc., o V.Benkunskas – 45 proc.

Suskaičiavus 99 iš 156 apylinkių rezultatus, A.Zuokas turėjo 50 proc., o V.Benkunskas jau 49 proc. balsų.

Suskaičiavus apie 70 proc. balsų Vilniuje 22 val., TS-LKD štabo teigimu, 3 tūkst. balsų jau pirmavo V.Benkunskas.

„Na, mums atrodo, kad 70 proc. suskaičiavus mes laimime“, – štabe BNS teigė laikinasis „Laisvės ir teisingumo“ pirmininkas Artūras Paulauskas. Tačiau netrukus buvo priverstas pripažinti realybę.

Suskaičiavus 127 iš 156 apylinkių balsus V.Benkunskas jau turėjo 51 proc. balsų, o A.Zuokas – 48 proc.

Negalutiniais duomenimis, A.Zuokas antrajame Vilniaus mero rinkimų ture surinko 47,4 proc. balsų, o V.Benkunskas – 51,3 proc.

Pirmajame ture už V.Benkunską balsavo 68 788 vilniečiai, o tai yra 30,79 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų. A.Zuoką palaikė 47 805 rinkėjų ir tai yra 21,4 proc. dalyvavusių rinkimuose Vilniuje žmonių.

Prieš antrąjį turą prognozės irgi buvo palankesnės V.Benkunskui: 15min užsakymu bendrovės „Norstat“ kovo 7–14 dienomis atliktoje apklausoje (internetu apklausta 700 žmonių) paramą V.Benkunskui išsakė 45,4 proc. apklaustųjų. A.Zuokui – 32,3 proc. respondentų, o 14,4 proc. dar nežinojo, kurį pasirinks.

VIDEO: V.Benkunskas išsiveržė į priekį, štabe – džiaugsmo pliūpsnis ir plojimai

Artūras Zuokas pripažino pralaimėjimą Vilniuje ir sostines meru tapus pasveikino Valdą Benkunską: „Mieli vilniečiai, ačiū už pasitikėjimą, bet šių rinkimų aš nelaimėjau ir sveikinu V.Benkunską“.

A.Zuokas sako, kad Vilniuje netradiciniai rezultatai – kandidatų rezultatai labai arti.

„Džiaugiuosi, kad mano rezultatai ženkliai geresni negu praėjusiuose rinkimuose. Tai didelė vertybė“, – žurnalistams sakė A.Zuokas.

Pasveikinti V.Benkunsko po 23 val. į TS-LKD rinkimų štabą atvyko ir darbą baigiantis meras Remigijus Šimašius.

„Visiškai akivaizdu, kad nedidele persvara, bet V.Benkunskas turėtų tapti Vilniaus meru vilniečių pasitikėjimo dėka“, – kalbėjo jis.

R.Šimašius atskleidė, kad Laisvės partija kartu su Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionimis demokratais jau pradėjo konsultacijas dėl koalicijos būrimo.

„Turėjome pirmas konsultacijas su konservatoriais, tačiau tikrąsias derybas atidėjome po rinkimų. Nors jos ir nevyksta, aišku, kad mes ruošiamės ir vienam, ir kitam variantui, jau sudėliojome savo svarbiausias programines nuostatas“, – kalbėjo R.Šimašius.

Pasak sostinės galvos, didžiausi iššūkiai naujai išrinkto mero lauks siekiant sutvarkyti sovietmečiu statytus rajonus.

V.Benkunskas sako, kad per kadenciją pasieks, jog Vilnius taptų išskirtinis miestas Europoje.

„Padarysime taip, kad per ateinančius ketverius metus Vilnius taps išskirtinis ne tik Lietuvos, bet ir Europos kontekste“, – žurnalistams sekmadienio vakarą štabe sakė V.Benkunskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius