Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 30

Ž.Pečiulis įvertino LRT sprendimą atsisakyti E.Jakilaičio: „Nuolaida valdantiesiems“

LRT sprendimas atsisakyti žurnalisto Edmundo Jakilaičio paslaugų atrodo kaip LRT administracijos nusileidimas valdančiosios daugumos spaudimui. Taip galvoja buvęs LRT tarybos pirmininkas, VU Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos instituto profesorius Žygintas Pečiulis. Anot jo, nors teisiškai LRT administracijos veiksmai pagrįsti, televizija šioje situacijoje sudaro įspūdį tarsi nuolaidžiautų politikams.
Edmundas Jakilaitis
Edmundas Jakilaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Trečiadienį paaiškėjo, jog E.Jakilaičio, kaip žurnalisto, LRT žiūrovai naujame sezone nebeišvys – net „LRT forumą“ ves Raigardas Musnickas, o ne E.Jakilaitis.

Pasak LRT atstovų, televizijai ir E.Jakilaičiui nepavyko pasiekti sutarimo dėl sutarties punkto, įtvirtinančio draudimą žurnalistui vesti informacines laidas kitose televizijose. E.Jakilaitis norėjo, kad šio punkto sutartyje nebeliktų, nes „DELFI TV“ jo kuriamą laidą „DELFI Dėmesio centre“ pagal sutartį su „Delfi“ turi teisę retransliuoti „LNK grupės“ kanalai. LRT su tuo nesutiko ir atsisakė E.Jakilaičio paslaugų.

15min ir Karolio Mankausko nuotr./Edmundas Jakilaitis ir Raigardas Musnickas
15min ir Karolio Mankausko nuotr./Edmundas Jakilaitis ir Raigardas Musnickas

LRT tūpsnis valdančiajai daugumai?

Pasak Ž.Pečiulio, LRT noras, kad konkurentams nenutekėtų aktualijos ir paslaptys – suprantamas, pagrįstas toks sprendimas ir teisiškai. Ž.Pečiulis sakė suprantąs ir tai, jog šioje situacijoje jokių problemų nemato pats E.Jakilaitis – jis yra žinomas bei patyręs žurnalistas ir visada ras darbo.

Tačiau Ž.Pečiulis atkreipė dėmesį, kad naujasis „LRT forumo“ vedėjas R.Musnickas taip pat dirba kitoje žiniasklaidos priemonėje – radijo stotyje „Žinių radijas“ – bei joje liks dirbti ir pradėjęs vesti „LRT forumą“. Todėl klausimų dėl E.Jakilaičio pasitraukimo išties kyla, ypač vertinant situaciją platesniame kontekste.

„Esmė tokia, kad valdančioji partija, politikai rodė ir rodo didelį nepalankumą būtent šitam žurnalistui.

Esmė tokia, kad valdančioji partija, politikai rodė ir rodo didelį nepalankumą būtent šitam žurnalistui.

Ir tiesiogiai, ir netiesiogiai, matyt, buvo duodama suprasti, kad mes ir dalyvausime laidose, ir eisime į LRT, ir problemų LRT mažiau kils, jei ten nebus E.Jakilaičio. Ir dabar situacija tokia, kad E.Jakilaitis tarsi ir pasitraukia. Nenoriu sakyti, kad buvo patrauktas, tarsi susidarė tokios sąlygos, kad jis pasitraukė. Taigi tam tikra prasme, kalbant apie politinį spaudimą, tarsi galima sakyti, kad yra tam tikra LRT nuolaida, tarsi žingsnis atgal“, – kalbėjo buvęs LRT vadovas.

Anksčiau valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis ne kartą aštriai konfliktavo su E.Jakilaičiu – tiek televizijos eteryje, tiek „Facebook“ tinkle. R.Karbauskis ir Agnė Širinskienė E.Jakilaitį kaltino galimai nesąžiningu verslu ir mokestiniais pažeidimais, o E.Jakilaitis tvirtino, esą valdantieji jį persekioja dėl žurnalistinės veiklos.

Todėl, anot Ž.Pečiulio, susidariusioje situacijoje LRT administracija galėjo elgtis kitaip.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygintas Pečiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygintas Pečiulis

„Galima buvo įsivaizduoti ir kitą poziciją, gal net užsispyrimo poziciją. Kad jeigu vis dėlto to reikalauja politikai, tai mes šiukštu tikrai to nedarysime. Kad ir kokia objektyvi situacija kiltų, mes parodytume atsparumą.

Tai šiuo atveju gal LRT to atsparumo neparodė. Žinoma, neneigiu LRT administracijos teisės pagal savo kompetenciją spręsti tokius klausimus. Čia jokio kriminalo ir jokio nusikaltimo negalima įžvelgti, bet, žvelgiant politiniu aspektu, tai yra tarsi LRT tūpsnis valdančiajai daugumai“, – 15min sakė Ž.Pečiulis.

Buvęs LRT tarybos pirmininkas atkreipė dėmesį, kad šioje situacijoje LRT pati sau susikūrė labai stiprų konkurentą.

„Vienas geriausiai vertinamų žurnalistų, vienas geriausiai vertinamų visuomenės žmonių perėjo į konkuruojančius kanalus. Galima sakyti, kad tai nėra apdairus žingsnis. Bet vėlgi, ne viskas visada susiklosto taip, kaip norisi. Kaip suprantu, LRT administracija norėjo, kad E.Jakilaitis turėtų bent jau tą vieną savaitinę laidą, kad E.Jakilaičio žurnalistikos LRT būtų, bet dabar yra, kaip yra“, – sakė Ž.Pečiulis.

Jis taip pat svarstė, kad gali būti ir kitokių motyvų, kurių administracija neišsakė – pavyzdžiui, reikšmės galėjo turėti faktas, kad „LNK grupė“, kuri retransliuos E.Jakilaičio vedamas laidas, yra minima politinės korupcijos bylos tyrime ir dėl to susigadino reputaciją.

„Laisvės TV“ – ne konkurentas?

E.Jakilaitis nebuvo vienintelis žinomas LRT veidas, dalyvaujantis su LRT nesusijusiuose projektuose. Žurnalistė Rita Miliūtė dar nuo 2017 m. vasaros prisijungė prie Andriaus Tapino įsteigtos internetinės televizijos „Laisvės TV“, kurioje veda žurnalistinių tyrimų laidą „R.I.T.A.“

Tačiau jau tapusi „Laisvės TV“ kolektyvo dalimi, R.Miliūtė liko ir LRT – čia toliau vedė diskusijų laidą „Teisė žinoti“, o nuo 2018 m. rugpjūčio pradžios tapo viena iš „Panoramos“ aktualių pokalbių rubrikos „Dienos tema“ vedėjų.

LRT atstovė spaudai Virginija Bunevičiūtė 15min patvirtino, kad dėl R.Miliūtės jokių pokyčių nėra – ji lieka LRT, toliau ves ir rubriką „Panoramoje“, ir laidą „Teisė žinoti“.

„Laisvės TV“ nėra LNK ar BTV. Nėra ta pati televizinė platforma. Tai yra visiškai kitas formatas. O čia E.Jakilaitis pereina į tokią pačią, konkuruojančią platformą. Todėl mes tiesiogiai žiūrime kaip į konkurenciją. Susidaro interesų konfliktas“, – R.Miliūtės ir E.Jakilaičio situacijų skirtumą aiškino V.Bunevičiūtė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rita Miliūtė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rita Miliūtė

Ar toks paaiškinimas reiškia, kad LRT administracija LNK ar BTV mato kaip konkurentus, o „Laisvės TV“ – ne? Pasak Ž.Pečiulio, tokie klausimai turėtų būti pateikti sprendimų priėmėjams. Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad šiuolaikinės žiniasklaidos kontekste R.Miliūtės situacija nėra labai išskirtinė – tai, jog tie patys žurnalistai pasirodo skirtingose žiniasklaidos priemonėse, tampa įprastu dalyku.

„Prieš 10 metų buvo neįsivaizduojama, kad kanalo veidas galėtų pasirodyti kitame kanale. Prisimenu, kad amžiną atilsį Vytautas Kernagis vedė laidą komerciniame kanale ir buvo pakviestas vesti proginį šventinį koncertą Katedros aikštėje, kurį transliavo LRT. Kilo baisus skandalas ir konfliktas, jam TV3 grasino atleidimu.

O dabar Andrius Tapinas ir Rita Miliūtė pasirodo ir LRT, ir „Laisvės TV', komercinių televizijų ar netgi pačios LRT laidų vedėjai kaip dalyviai vaikšto į kitų televizijų laidas. Tai anksčiau buvo neįmanoma“, – prisiminė Ž.Pečiulis.

Tokias tendencijas Ž.Pečiulis apibūdino kaip platesnio reiškinio, kurį įvardijo kaip žiniasklaidos „demokratėjimą“, dalį.

„Anksčiau buvo tokie standartai, kad žinių vedėjas jokiu būdu neturėtų vesti pramoginių laidų ar dubliuoti kino filmų. Dabar tų dalykų nepaisoma. Viskas keičiasi. Nesakau, kad gerėja ar blogėja, bet keičiasi“, – kalbėjo Ž.Pečiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius