Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 18

Žalgirio mūšio lauke bus atidengtas paminklas su kryžiuočiais kovojusiems lietuviams

Kitų metų liepą, kai bus minimos 610-osios Žalgirio mūšio metinės, mūšio lauke iškils paminklas lietuviams kariams, kurie čia kovojo ir prisidėjo sutriuškinant kryžiuočius. Ypatingą vietą lietuvių sąmonėje turinčio 1410 metų mūšio vietą puošia jau keli obeliskai, tad šalia pagaliau bus pastatytas ir su lietuvišku įrašu. Lėšas paminklui aukojo žmonės, o akmuo surastas Kupiškio laukuose.
Mūšio inscenizacija
Žalgirio mūšio inscenizacija 2010 metais / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip rašo portalsamorzadowy.pl, kitų metų Žalgirio mūšio inscenizacijos metu ant Griunvaldo paminklų kalno bus atidengtas obeliskas, kuris įamžins lietuvius ir jų vadimenį 1410 metų mūšyje. Tai patvirtino Žalgirio mūšio muziejaus vadovas dr. Szymonas Drejus.

Jo teigimu, iniciatyva pastatyti tokį paminklą atkeliavo iš buvusio Lietuvos ambasadoriaus Lenkijoje Šarūno Adomavičiaus, ją palaikė ir dabartinis ambasadorius Eduardas Borisovas. Pats S.Drejus prieš kelias dienas patvirtintas dar vienai ketverių metų kadencijai muziejaus direktoriaus pareigose, todėl gali užtikrinti – sumanymas bus įgyvendintas.

Susitarimas tarp muziejaus ir Lietuvos pusės yra toks, kad paminklas bus atidengtas kitų metų inscenizacijos metu.

„Susitarimas tarp muziejaus ir Lietuvos pusės yra toks, kad paminklas bus atidengtas kitų metų inscenizacijos metu“, – teigė S.Drejus.

Žadama, kad tai bus dviejų metrų obeliskas, kuriame ketinama lietuvių ir lenkų kalbomis aprašyti bendrą abiejų tautų pergalę. Informacija suderinta tarp Lietuvos ir Lenkijos užsienio reikalų ministerijos.

„Lietuviams privalu įamžinti savo vaidmenį Žalgirio mūšyje, dėl to nėra diskusijos. Kitos tautos, kurių atstovai irgi kovėsi šiame mūšyje, panašas prašymo įamžinimui nėra pateikę“, – kalbėjo muziejaus direktorius.

Donato Babensko nuotr./Lietuvių delegacija išvyko į Žalgirio mūšio minėjimą Griunvalde
Donato Babensko nuotr./Lietuvių delegacija išvyko į Žalgirio mūšio minėjimą Griunvalde

Lietuvos ambasada Lenkijoje 15min informavo, kad iniciatyvos pastatyti šį paminklą autoriai yra Lietuvos bajorų karališkoji sąjunga, Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovė ir Lietuvos kariuomenės rezervo karių asociacija.

„Atsižvelgiant į tai, kad iki šiol Žalgirio mūšio vietoje nėra deramo pergalės įamžinimo ženklo nuo Lietuvos žmonių, Lietuvos bajorų karališkoji sąjunga, Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovė ir Lietuvos kariuomenės Rezervo karių asociacija iškėlė iniciatyvą visuomeniniais pagrindais sukurti paminklinį pergalės įamžinimo atminimo akmenį su Vyčiu. Šį akmenį su užrašu „Nuo dėkingos lietuvių tautos už Pergalę“ numatyta pastatyti Griunvaldo lauke Lenkijoje minint 610–ąsias pergalės Žalgirio mūšyje metines“, – prieš metus interneto svetainėje kariuomeneskurejai.lt rašė idėjos autoriai, kviesdami paaukoti šiam paminklui.

Kaip anksčiau skelbė LRT televizija, tai bus didžiulis paminklinis akmuo iš Kupiškio rajono laukų. Skulptorius Valentinas Šimonėlis jame išskaptuos Vyčio bareljefą ir užrašą.

Žalgirio mūšis – 1410 m. liepos 15 d. netoli Tanenbergo ir Griunvaldo (Žalgirio) vykęs mūšis tarp jungtinių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos Karalystės pajėgų ir Kryžiuočių ordino. Mūšio metu sutriuškinus Ordino pajėgas prasidėjo Ordino valdžios Prūsijoje silpnėjimas, o Lietuvos ir Lenkijos valstybės tapo Europos didžiosiomis valstybėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius