Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 18

Žemdirbiai: neteiskite B.Markausko, jis tik dirba žemę

Lietuvos žemės ūkio ir maisto taryba bei žemdirbių savivaldos organizacijos teigia su dideliu nerimu stebinčios sujudimą, kilusį dėl žemės ūkio ministro Broniaus Markausko šeimos naudojamos žemės. Žemdirbiai reiškia paramą ministrui, teigia juo tikintys.
Bronius Markauskas
Bronius Markauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Žemdirbiai trečiadienį žiniasklaidai išplatintame pranešime svarsto, kodėl savininkai, kurių žemes dirba B.Markausko šeima, neūkininkauja patys.

„Manytina, jos savininkų persikeltos prie Klaipėdos, kaip „kilnojamą turtą“, kurio tikslas tikriausiai – paversti ne žemės ūkio paskirties žeme ir parduoti gyvenamųjų namų statybai. Jei tikslas ne tas, tai kodėl neūkininkauja patys?“ – klausia žemdirbiai.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Žemės ūkio ministro B.Markausko artimieji šeimininkauja šioje žemėje
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Žemės ūkio ministro B.Markausko artimieji šeimininkauja šioje žemėje

„Žemės „kilnojimo biznelis“ – buvusių valdžių palaimintas procesas. Tačiau tie patys politikai dvi dešimtis metų nepastebi to, kad tūkstančiai hektarų žemės Lietuvoje, dėl jų priimtų teisės aktų, tapo kilnojamu turtu ir laisvai „sklando“ po šalį iš vienos vietos į kitą. Ne vienas ūkininkas ar žemės ūkio bendrovė buvo pastatyti prieš faktą, kaip jų dešimtmečius dirbamose valdose atmatuojami sklypai ir atkuriama nuosavybė, atkėlus ją nežinia iš kur. Ir tai buvo daroma ne be aukščiausių valdininkų žinios, galbūt turint politinį stogą“, – pranešime dėsto Lietuvos žemės ūkio ir maisto taryba bei žemdirbių savivaldos organizacijos.

Jų nuomone, ministras B.Markauskas dėl šeimos žemės laikino panaudojimo, antraip esą ten būtų dirvonas ir piktžolės, tampa „atpirkimo ožiu“.

„Žmonės niekaip negali patikrinti informacijos, skleidžiamos viešai ir „dozuotai“, todėl dažnai patiki tuo, kas brutaliai jiems brukama. Todėl vertėtų įsigilinti į šio klausimo visumą ir esmę bei iš to išplaukiančias pasekmes. Neteiskite ministro, ne jis „pridėliojo minų-savininkų“ Lietuvos laukuose. Jis, kaip ir daugelis Lietuvos žemdirbių, tik juose dirba“, – teigia žemdirbiai.

„Mes palaikome žemės ūkio ministrą B.Markauską, žinome jo padorumą, vertiname pastangas ir darbus, juo tikime. Su jauduliu ir viltimi pasitikdami vėluojantį pavasarį, kviečiame visus įsiklausyti į kardinolo Vincento Sladkevičiaus žodžius: „akmenys skirti statybai, o ne svaidymui vieni į kitus“, – rašoma pranešime.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Bronius Markauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Bronius Markauskas

Jį pasirašo: Lietuvos žemės ūkio ir maisto tarybos, Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas J.Talmantas, Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas P.Puskunigis, Lietuvos pieno gamintojų asociacijos pirmininkas J.Vilionis, Lietuvos žemės ūkio technikos asociacijos prezidentas A.Jakas, Lietuvos nederlingų žemių naudotojų asociacijos pirmininkė D.Karalevičienė, Lietuvos veislinių kiaulių augintojų ir gerintojų asociacijos pirmininkas E. Adomavičius, Lietuvos kaimo turizmo asociacijos pirmininkas L.Žabaliūnas, Lietuvos sėklininkystės asociacijos pirmininkas V.Ruzgas, Lietuvos verslinių sodų asociacijos pirmininkė V.Kuliešienė, Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos pirmininkas S.Daniulis, Lietuvos juodmargių galvijų gerintojų pirmininkas V.Urbonavičius ir Lietuvos žalųjų galvijų gerintojų asociacijos pirmininkas J.Lingys.

Žemės ūkio ministras B.Markauskas kritikos sulaukė 15min paskelbus, kad jo šeima dirbo svetimą žemę ir už tai gavo Europos Sąjungos (ES) išmokas. Ministras sakė, kad susitarimo neįforminimas buvo netyčinė klaida.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė anksčiau teigė nematanti galimybių B.Markauskui toliau dirbti Vyriausybėje. Premjeras Saulius Skvernelis sprendimo dėl žemės ūkio ministro kol kas nepriėmė – tikina laukiantis Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) teiktinos informacijos dėl ministro šeimos ūkininkavimo aplinkybių.

Buvęs FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius 15min sakė neabejojantis, kad tyrimo dėl žemės ūkio ministro B.Markausko reikalų FNTT nepradės. Pagal galiojančią tvarką, NMA už neteisingą plotų deklaravimą, kai nurodomi didesni plotai, nei ūkininkas valdo, gali skirti piniginę sankciją. Tvarka, pagal kurią baudžiami neteisingus duomenis NMA pateikę ūkininkai, reglamentuojama žemės ūkio ministro įsakymu.

Po šio premjero sprendimo D.Grybauskaitė trečiadienį pareiškė, jog Vyriausybės vadovas nesavarankiškas ir neprincipingas.

S.Skvernelis į tai atkirto pabrėždamas, jog nepasiduos prezidentės spaudimui.

Norint atstatydinti ministrą, Seime reikia užsitikrinti ne mažiau kaip 71 balsą iš 141. Trečiadienį dėl interpeliacijos ministrui B.Markauskui tarėsi Seimo opozicinių frakcijų atstovai.

Posėdyje dalyvavęs konservatorius Jurgis Razma svarstė, kad interpeliacijos metu, jei ji vyktų, lemiami būtų Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos balsai. Šios frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė BNS dėstė, kad frakcija interpeliacijos galimybės B.Markauskui nesvarstė, todėl pozicijos patiekti negali.

„Valstiečių“ deleguotą ministrą trauktis ragina valdančiųjų frakcijos atstovai Justas Džiugelis, Povilas Urbšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius