Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 01 16

Žemės ūkio ministerija riebų ES paramos kąsnį skyrė aktyviam Broniaus Markausko rėmėjui

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) beveik 2,5 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) paramos skyrė asociacijai „Klaipėdos žuvininkystės regiono vietos veiklos grupė“ (KŽRVVG). Ministerijai nesutrukdė tai, kad Asociacija buvo pripažinta netinkamai panaudojusi dalį anksčiau jai skirtos europinės paramos ir tuo metu jos nebuvo grąžinusi. ŽŪM tikina, kad paramą skirstė nepažeisdama teisės aktų, tačiau į klausimą apie ministro Broniaus Markausko ir KŽRVVG vadovo Arvydo Žiogo asmeninius ryšius neatsakė, nors šis per rinkimus atvirai rėmė B.Markauską.
Bronius Markauskas
Bronius Markauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Praėjusių metų liepos pabaigoje ŽŪM kanclerio potvarkiu buvo nuspręsta skirti paramą KŽRVVG pagal „Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2014–2020 metų veiksmų programos“ priemonę „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas.“

Tačiau 15min turimi dokumentai rodo, kad tuo metu Asociacija buvo negrąžinusi anksčiau netinkamai panaudotos paramos.

Pernai balandį Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) gavo A.Žiogo pasirašytą raštą, kuriuo prašoma atidėti skolos Agentūrai mokėjimą.

Iš jo matyti, kad tų metų sausį NMA nusprendė susigrąžinti dalį paramos, kuri buvo išmokėta pagal „Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2014–2020 metų veiksmų programos“ ketvirtojo prioriteto „Užimtumo ir teritorinės sanglaudos didinimo“ priemonę.

15min klausimuose ŽŪM paprašė B.Markausko apibrėžti savo santykius su A.Žiogu, tačiau atsakymo į tai nesulaukė.

Asociacijos pareikalauta grąžinti 6 tūkst. eurų. 15min žiniomis, grąžintinos lėšos sudarė pusę tąsyk gautos paramos. Tačiau tai buvo ne vienintelė suma, kurią turėjo grąžinti Asociacija.

KŽRVVG taip pat nurodė, kad yra priimtas ankstesnis sprendimas dėl 27,2 tūkst. eurų grąžinimo, šią skolą Asociacija turėjo išsimokėti per metus – iki praėjusiųjų metų liepos 13 dienos.

A.Žiogas taip pat informavo Agentūrą, kad KŽRVVG įsiskolinimą numatoma padengti iš asociacijos narių mokesčių, gaunamos paramos iš fizinių ir juridinių asmenų bei paskolų.

ŽŪM: taisyklės nepažeistos

Ar dalį ES lėšų dėl prasto jų įsisavinimo turėjusi grąžinti Asociacija apskritai galėjo pretenduoti į naują europinės paramos porciją?

ŽŪM Žuvininkystės departamento direktorė Agnė Razmislavičiūtė-Palionienė 15min atsiųstuose atsakymuose tikino, kad taip.

Anot jos, žemės ūkio ministro įsakymu patvirtintose įgyvendinimo taisyklėse nėra numatyta, kad paramos prašytojas nėra tinkamas jai gauti, jei nėra grąžinęs netinkamai panaudotos paramos arba grąžinęs tik dalį.

Kaip teigė ŽŪM atstovė, ministro patvirtintos „Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2014–2020 metų veiksmų programos“ administravimo taisyklės numato, kad netinkamai įgyvendinančiam ar įgyvendinusiam projektą paramos gavėjui gali būti taikomos ES ir Lietuvos teisės aktuose numatytos sankcijos, tarp jų – apribojimas teikti paraiškas.

„Informuojame, kad Asociacijai KŽRVVG tokia sankcija taikoma nebuvo“, – teigiama atsakyme. Todėl, anot jos, negalima sakyti, kad buvo pažeistos įgyvendinimo taisyklės.

A.Razmislavičiūtė-Palionienė taip pat patikino, kad Asociacija neturi jokių galimybių skolą NMA sumokėti iš naujos ES lėšų porcijos, nes, pagal NMA ir KŽRVVG pasirašytą paramos sutartį, avansas pagal priemonę bus pradėtas mokėti tik sugrąžinus dalį anksčiau išmokėtų ES lėšų.

A.Žiogas pozavo B.Markausko rinkimų štabe

Klausimų dėl ministerijos sprendimo skirti milijoninę paramą KŽRVVG gal ir būtų mažiau, jei nebūtų žinoma, kad Asociacijos vadovas A.Žiogas rinkimų į Seimą metu buvo vienas iš didžiausių B.Markausko rėmėjų.

Tai matyti iš Gargždų vietos laikraščio „Banga“ straipsnio apie antrąjį Seimo rinkimų turą vienmandatėse, kur B.Markauskas nugalėjo ilgametį Gargždų vienmandatės apygardos čempioną Petrą Gražulį.

Laikraščio publikuotoje nuotraukoje iš B.Markausko štabo pozavo tas pats A.Žiogas.

Gargždų laikraščio „Banga“/gargzdai.lt nuotr. /B.Markausko rinkimų štabas. A.Žiogas pirmas dešinėje
Gargždų laikraščio „Banga“/gargzdai.lt nuotr. /B.Markausko rinkimų štabas. A.Žiogas pirmas dešinėje

Anot leidinio, politiko rinkimų štabo nariai rinkimų rezultatų laukė Drevernoje, vieno komandos nario namuose.

15min klausimuose ŽŪM paprašė B.Markausko apibrėžti savo santykius su A.Žiogu, tačiau atsakymo į tai nesulaukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius