Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 27

Zenonas Vaigauskas pakeitė nuomonę: jį pakeitusiai Laurai Matjošaitytei siūlo pagalvoti apie atsistatydinimą

Buvęs ilgametis Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas dar prieš kelias savaites interviu 15min džiaugėsi, kad jo įpėdinė komisijoje Laura Matjošaitytė laikosi tvirtai ir nepasiduoda raginimams trauktis. Dabar viskas pasikeitė. Pats Z.Vaigauskas viešai ragina VRK pirmininkę pagalvoti apie atsistatydinimą. Viešai, nes telefonu L.Matjošaitytė Z.Vaigauskui skambinant nebeatsiliepia.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Dar vasario pabaigoje Z.Vaigauskas interviu 15min kalbėjo apie tai, kad L.Matjošaitytei vertėtų pasitikrinti pasitikėjimą Seime, tačiau iš esmės ją gynė. Džiaugėsi, kad įpėdinė VRK vadovo poste laikosi tvirtai ir kalbėjo apie prieš ją nukreiptą puolimą.

Tuomet Z.Vaigauskas tikėjo, kad L.Matjošaitytei pakaktų atviriau kalbėtis su opozicijos partijomis, kolegomis VRK ir visos problemos bus išspręstos.

Tačiau dabar Z.Vaigauskas persigalvojo. Pasak jo, jei L.Matjošaitytė nekeičia savo darbo stiliaus ir metodų, jai laikas pagalvoti apie atsistatydinimą.

Skandina komisiją smulkmenose

Z.Vaigauskas sako, kad pastaruoju metu L.Matjošaitytė ėmėsi itališko streiko taktikos – kiekvieną smulkmeną teiks komisijos viešam svarstymui ir taip nuvarys komisiją į tokią situaciją, kai ji nieko nebesugebės padaryti.

Dabar išeina tokia situacija, kuri nei juokinga, nei pasišaipymas, kad norėjote, tai štai – gavote viešumą.

„Nesuprantu, tiesą sakant, kas darosi. Aš tai vadinu itališku streiku. Apkraus komisiją smulkmenomis, einamųjų klausimų nagrinėjimu, kad jiems beliktų nusišalinti“, – vertino buvęs VRK vadovas.

„Suprantu, kad komisijoje pagrindinis klausimas buvo, kad komisijos nariai turi teisę žinot, kas joje vyksta, kokie ateina skundai, kokie siunčiasi atsakymai. Kaip dabar tą ginčą spręsti? Jei norima išspręsti gražiai, solidžiai, kad jis spręstųsi, tai reikia padaryti, kad komisijos nariai prieitų prie visos informacijos, ramiai susitarti, kokius klausimus reikia atsakinėti posėdyje. Dabar išeina tokia situacija, kuri nei juokinga, nei pasišaipymas, kad norėjote, tai štai – gavote viešumą“, – tęsė jis.

Pasak Z,Vaigausko, komisijos narių noras žinoti komisijos biudžetą, atsakymus į piliečių paklausimus yra visiškai pagrįstas, todėl nesuvokiama, kodėl L.Matjošaitytė tai bandė slėpti.

„Šito dokumento ji daugybę laiko nedavė. Jei prašo, tai tu duok ir viskas. Iš kiekvieno mažiausio dalyko darosi ginčas, tampymasis ir ardymas. Tai kaip komisija gali toliau dirbti?“ – klausia Z.Vaigauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Zenonas Vaigauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Zenonas Vaigauskas

L.Matjošaitytė buvusiam VRK vadovui nebeatsiliepia

Jis pats pripažino bandęs L.Matjošaitytę paprotinti ir patarti, kaip išspręsti kylančius konfliktus, tačiau jai esą patarimai nepatiko.

„Aš bandžiau jai patarti, bet ji dėl to dalyko baisiausiai įsižeidė ir nenori nieko girdėti. Aš jai pasakiau, kad ji turi ieškoti būdų, kaip sutelkti komisiją, tai dabar ji jau nebeskambina ir telefono nebekelia. Anksčiau kažkaip bendravome, siūliau padėti. Nebūtinai nauja komisija turi daryti taip, kaip darėme mes, nes juk ir pirmininkė jauna, greičiau už mane galvojanti, griežtesnė, manau už mane, bet išklausyti siūliau“, – pasakojo buvęs VRK vadovas.

Aš bandžiau jai patarti, bet ji dėl to dalyko baisiausiai įsižeidė ir nenori nieko girdėti.

Z.Vaigauskas sakė, kad jam labiausiai nesuvokiamas L.Matjošaitytės sprendimas atsisakyti dalyvauti jaunimo organizacijų diskusijoje apie VRK darbą.

Pasak buvusio VRK vadovo, organizacijos „Baltosios pirštinės“, „Man ne dzin“, „Žinau, ką renku“ yra komisijos pagalbininkai ir draugai, o ne priešai. Z.Vaigauskas neabejoja, kad nė viena iš jų nėra partinė ar priešiška VRK vadovei.

„Jos tą diskusiją rengė kaip ištiestą ranką jai padėti, kur gali ateiti ir paaiškinti padėtį. Jei jau politikai puola, nepagrįstai puola, tai ateik ir pasakyk, o čia ignoravimas, nėjimas. Tai čia ne tik įvaizdžio VRK griovimas, bet viso darbo perbraukimas. Tai kaip taip galima dirbti?“ – retoriškai klausė Z.Vaigauskas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vincentas Vobolevičius ir Laura Matjošaitytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vincentas Vobolevičius ir Laura Matjošaitytė

Siūlo galvoti apie pasitraukimą

Nors anksčiau siūlė L.Matjošaitytei pasitikėjimą pasitikrinti Seime, dabar Z.Vaigauskas neabejoja, kad antradienį parlamente rengiamą balsavimą dėl nepasitikėjimo L.Matjošaitytė atlaikys. Vis dėlto, pasak jo, tai nereiškia, kad VRK vadovė gali likti dirbti.

Aš labai rimtai siūlyčiau pagalvoti apie atsistatydinimą. Jeigu neįmanoma pasikeisti, tai ką tada daryti?

„Turėjau vilčių, kad žmogus, padaręs klaidą, juk ir aš tų klaidų turėjau nemažai prisidaręs, paaiškins, atsiprašys, bet dabar abejoju. Gerai, Seimas apgins, bet, jei liks toks darbo stilius, tai komisijos nariams ir, man atrodo, jai pačiai darbas neteiks jokio malonumo, o tik sunkią naštą, tai čia blogai. Šie dalykai pereis į kitas komisijas, sekretoriatui persiduos“, – prognozavo Z.Vaigauskas.

Todėl jis sako, kad L.Matjošaitytė turėtų pati pagalvoti apie atsistatydinimą.

„Aš labai rimtai siūlyčiau pagalvoti apie atsistatydinimą. Jeigu neįmanoma pasikeisti, tai ką tada daryti? Bėda ta, kad VRK, rinkimai yra kolegialus darbas. Čia turi ieškoti bendraminčių. O ji kuriasi priešus. Ir jų vis daugėja. VRK ne karinis dalinys, kur vadas pasakė ir visi turi daryti“, – konstatavo Z.Vaigauskas.

Palanki tik tiems, kurie nekritikuoja

Jis tikino, kad skiriant L.Matjošaitytę į pareigas pats nesitikėjo, kad jai šitaip nesiseks vadovauti. Vis dėlto Z.Vaigauskas pripažįsta, kad naują tinkamą VRK pirmininką surasti net L.Matjošaitytei pasitraukus būtų labai sunku.

Nelaikau, kad ji pati būtų palanki „valstiečiams“. Kiek suprantu, ji palanki tiems, kurie jai nesakys jokių pastabų ir besąlygiškai palaikys, bet ką su jos tom kliurkom daryti?

„Didžiausia problema – surasti žmogų. Kaip „valstiečiai“ jo ieškojo? Ieškojo, ieškojo žmogaus ir nieko nesuradę paliko L.Matjošaitytę. Puikiai suprantu „valstiečius“. Gerai, jos nelieka, o kas tada? Kita vertus, ji su savo problemomis pati pavojingiausia yra būtent „valstiečiams“. Opozicija jos bėdas labai mikliai permetė valdančiai partijai. Nelaikau, kad ji pati būtų palanki „valstiečiams“. Kiek suprantu, ji palanki tiems, kurie jai nesakys jokių pastabų ir besąlygiškai palaikys, bet ką su jos tom kliurkom daryti?“, – svarstė Z.Vaigauskas.

Paklausus, ar pats nesutiktų grįžti į pareigas, Z.Vaigauskas tik juokėsi. Anot jo, būtinai reikia naujo vadovo, nes jis pats į tą pačią upę tikrai nebebris.

Jis tikino, kad baisiausia būtų, jei L.Matjošaitytės darbo metodai persikeltų į apylinkių komisijas. Tuomet vargu, ar pavyktų sėkmingai suorganizuoti kitąmet laukiančius savivaldybių, merų, Europos Parlamento ir prezidento rinkimus.

„Žurnalistai dar ne viską parašė, kas darosi toje komisijoje, o darosi negeri dalykai. Toks visiškas užsidarymas bokšte. Aš manau, kad jei tu teisus, tai paaiškink. Jei suklydai, pripažink. O dabar visiškas užsisklendimas tvirtovėje. Seimo pasitikėjimas gerai, tai šiek tiek išplaus tas jos problemas, bet tai – dar ne viskas. Laiko buvo daug išvadoms padaryti“, – kalbėjo Z.Vaigauskas.

Antradienį Seimas ketina balsuoti dėl opozicinių frakcijų parengto nutarimo projekto, kuriuo L.Matjošaitytei reiškiamas nepasitikėjimas.

Pagal Seimo statutą, inicijuoti nepasitikėjimą Seimo skiriamu pareigūnu gali ne mažiau kaip 29 Seimo nariai. Sprendimas dėl tokio pareigūno atleidimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius