Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 06

Žiemos švenčių pabaigą paskelbė Trys Karaliai (nuotraukos)

Sausio 6 dieną, ketvirtadienį, krikščioniškas pasaulis mini Trijų Karalių šventę. Ta proga Kaune jau ne pirmus metus organizuojama Trijų Karalių eisena ir šventinis koncertas.
Vienos lėlės kaina siekia apie 2 tūkst. Lt. Naująsias lėles ketinama naudoti ne vienerius metus.
Vienos lėlės kaina siekia apie 2 tūkst. Lt. Naująsias lėles ketinama naudoti ne vienerius metus. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Etnologai primena, kad sausio 6-oji buvo švenčiama dar ikikrikščioniškoje Lietuvoje. Ji vadinta Atarašais, Krikštais. Pasak Kauno tautinės kultūros centro tautodailininkės Eglės Vindašienės, tą dieną namų durys ir kai kurie daiktai būdavo kreida ar anglimi žymimi („krikštijami“ ar „aprašomi“) trimis kryžiukais. Naują prasmę bei pavadinimą šiai dienai suteikė krikščionybė. Gimusį kūdikėlį Jėzų aplankė Trys karaliai: Kasparas, Merkelis ir Baltazaras – iš to kilo paprotys persirengti trimis karaliais.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Trijų Karalių lėles kauniečiams pagamino Lietuvos skulptorių gildijos nariai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Trijų Karalių lėles kauniečiams pagamino Lietuvos skulptorių gildijos nariai

„Liaudiškos „Trijų Karalių“ vaikštynės buvo pokalėdinio laikotarpio sveikintojų, kalėdotojų, vaikštynių tąsa. Antra vertus, tai – senovinė persirengėlių, karnavalų tradicija, susišaukianti jau ir su būsimomis Užgavėnėmis, kadangi žemdirbių tautose sausio 6-tą dieną baigdavosi Saulėgrįžos šventė, žmonės pradėdavo žadinti šalčio sukaustytą žemę“, – pasakojo Kauno tautinės kultūros centro atstovė.

Tradicinėje eisenoje – nauji Trys Karaliai

Šiemet sausio 6-ąją Kaune rengiamoje Trijų Karalių šventėje kauniečių lauks naujiena – maždaug 2,5 metrų aukščio Trijų Karalių lėlės, kurias kauniečių užsakymu pagamino VšĮ Lietuvos skulptorių gildija.

„Lėlės lietuvių etninėje kultūroje visada buvo svarbios. Todėl Trijų Karalių lėlės nėra mūsų išsigalvojimas. Anksčiau lėlės būdavo gaminamos ir naudojamos per Velykų šventes, kai kur – ir Kūčias. Mūsų naujosios lėlės beveik niekuo nesiskiria nuo tų, kurios Lietuvoje buvo gaminamos anksčiau. Jos yra žmogaus kūryba“, – pasakojo Kauno tautinės kultūros centro direktorė Vilija Kepežinskienė.

Kauniečiai turėti šias lėles norėjo jau pernai. Tačiau dėl sunkmečio nepigiai kainuojančio (vienos lėlės kaina siekia apie 2 tūkst. Lt.) sumanymo teko atsisakyti. Tačiau šiemet idėją pavyko įgyvendinti: šią savaitę lėlės pasiekė Kauną.

„Norėjome, kad lėlės išsiskirtų iš minios, t.y. kad jos būtų matomos, didesnės nei žmonės. Tokias ir turime“, – sakė Kauno tautinės kultūros centro vadovė.

Išvysti jas kauniečiai galės sausio 6-ąją. Ketvirtadienį, 17 val., miestelėnai kviečiami atvykti prie Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios – nuo čia prasidės tradicinė Trijų Karalių eisena Laisvės alėja, Vilniaus gatve iki Rotušės aikštės, kur 18 val. vyks šventinis koncertas.

Norime paskatinti kauniečius įdomiau ir bendruomeniškiau leisti savo laisvalaikį. Todėl kviečiame prisijungti prie eisenos ir į koncertą, kuriame pasirodys įvairūs folkloro ansambliai

„Trijų Karalių eisena Kaune tampa tradicija. Norime paskatinti kauniečius įdomiau ir bendruomeniškiau leisti savo laisvalaikį. Todėl kviečiame prisijungti prie eisenos ir ateiti į koncertą, kuriame pasirodys įvairūs folkloro ansambliai. Šventėje užsiėmimų netrūks tiek tėvams, tiek vaikams, todėl kviečiame ateiti žmones su savo šeimos nariais, draugais“, – kalbėjo V.Kepežinskienė.

Šventinėje eisenoje be Trijų Karalių dalyvaus ir kiti atpažįstami personažai: Angelas, Giltinė, o Rotušės aikštėje visus pasitiks Šeimininkas ir Šeimininkė. Koncerte „Trys karaliai atkeliavo – visas svietas uždainavo“ dalyvaus Lietuvos sveikatos mokslų universiteto folkloro ansamblis „Kupolė“ (vadovas Antanas Bernatonis), Vytauto Didžiojo universiteto „Rasos“ gimnazijos folkloro ansamblis „Lygaudė“ (vadovai Vita Braziulienė, Jonas Misevičius) ir jaunimo folkloro grupė ,,Devyni“ (vadovė Vita Braziulienė).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius