Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 10 /16:06

Žirmūnų skverui – partizanų vado J.Lukšos-Daumanto vardas

Vilniaus Taryba trečiadienį pritarė sprendimui partizanų vado Juozo Lukšos-Daumanto vardu pavadinti skverą tarp Apkasų, Minties ir Tuskulėnų gatvių Žirmūnuose. Taryba taip pat nusprendė valstybei perduoti prie Seimo pastatytą fontaną, už kurio priežiūrą iki šiol buvo atsakinga savivaldybė, atkurti valčių elingo projektą, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Žirmūnų skveras
Žirmūnų skveras / Sauliaus Žiūros nuotr.

Iki šiol J.Lukšos-Daumanto vardo skvero vardas buvo suteiktas nedidelei erdvei tarp Savanorių pr. ir S.Konarskio gatvių Naujamiestyje.

„Vilniaus Istorinės atminties komisija išsamiai išanalizavo Savanorių pr. 1 skvero situaciją, kuriame buvo mėginama sutalpinti dvi skirtingo krūvio žinias – laisvės kovotojo įamžinimo ir skulptūros, galbūt pagerbiančios tuos, prieš ką buvo kovojama. Apsvarstę visus argumentus nusprendėme

Tarybai siūlyti J.Lukšos-Daumanto vardą suteikti iki šiol buvusiai bevardei teritorijai tarp Tuskulėnų, Minties ir Apkasų gatvių. Greta šio skvero, Žygio g. 85A, pasak istorikų, buvo 2 aukštų namas, kuriame veikė partizanų štabas ir J.Lukša-Daumantas ten lankėsi. Žinoma, vieta šiuo metu yra pasikeitusi ir minėto namo jau nebėra, vis dėlto, čia skvero vardui kontekstas žymiai tinkamesnis“, – teigė Vilniaus Istorinės atminties komisijos pirmininkas Gediminas Jaunius.

Vilniaus Istorinės atminties komisija toliau spręs, kokį naują vardą suteikti Savanorių pr. 1 esančiam skverui, o ten stovinti skulptūra tikrai pasiliks. Artimiausiu metu bus organizuojamas viešas konkursas skvero sutvarkymui ir J.Lukšos-Daumanto atminimo įamžinimui.

Seimo fontano likimas – Seimo rankose

Taryba taip pat nusprendė perduoti valstybės nuosavybėn daugiau nei prieš 30 metų Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo pastatytą 1232 kv. m ploto fontaną, už kurio priežiūrą iki šiol buvo atsakinga savivaldybė. Taip teisiškai sureguliuoti fontano priklausomybės ir priežiūros klausimai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gėlynu paverstas Seimo fontanas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gėlynu paverstas Seimo fontanas

1987-aisiais skulptoriaus Gedimino Karaliaus ir architekto Algimanto Nasvyčio suprojektuotas fontanas seniai neeksploatuojamas, jo architektūrinė dalis buvo išardyta 2013 m., ruošiantis Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai. Iš pradžių čia įrengti gėlynai, vėliau jis uždengtas tentais su istoriniu Europos žemėlapiu, buvo svarstyta jį ir visiškai išardyti.

Savivaldybės žiniomis, Seimo kanceliarija planuoja fontano rekonstrukcijai gauti valstybės ir privačių fondų skiriamų lėšų. Perdavus fontaną Seimo kanceliarijai, atsiranda galimybė artimiausiu metu fontaną atgaivinti, kad jis vėl džiugintų miesto gyventojų ir svečių akis, taip pagerinant estetinį centrinės miesto dalies ir reprezentacinės Nepriklausomybės aikštės vaizdą.

Planuojamas istorinio elingo atkūrimas

Taryba svarstymui komitetuose priėmė Neries krantinėje, T.Kosčiuškos gatvėje, esančio valčių elingo projekto vystymo koncepciją. Viešoji įstaiga „Vilniaus vystymo kompanija“ planuoja projektą, kurio galutinis rezultatas būtų naujas traukos centras, kuriame būtų vykdomos pramoginio irklavimo ir maitinimo paslaugų teikimo veiklos.

Pirmoji medinė valčių prieplauka šioje vietoje buvo pastatyta dar 1910 m., 1932 m. atidarytas Vilniaus irklavimo klubas. 1950-1972 m. buvo tęsiamos irklavimo klubo tradicijos, tarp prieplaukų įkurtas ir vaikų plaukimo baseinas. Šiuo metu statinys T.Kosciuškos g. 4 yra neregistrinis kultūros paveldo objektas, turintis istorinę, architektūrinę, kultūrinę išliekamąją vertę. Vieta yra planuojamos tvarkyti kairiosios Neries krantinės teritorijoje, tad numatyta, kad vystomo objekto projektiniai sprendiniai turi derėti su krantinės sutvarkymo planais, ir darbai turės būti atliekami lygiagrečiai su krantinės projektavimo ir tvarkymo darbais.

Sauliaus Žiūros nuotr./Elingo vieta
Sauliaus Žiūros nuotr./Elingo vieta

Priešprojektiniai pasiūlymai bus pristatyti visuomenei po to, kai elingo projekto koncepcijai pritars miesto Taryba. Pagal juos greta Vilnios ir Neries santakos numatyta įrengti laivybos inventoriaus saugyklą su maitinimo patalpomis.

Taryba kitame posėdyje apsispręs, ar sutinka, kad po to, kai bus atlikta projektinių pasiūlymų viešinimo procedūra ir bus gautas Vilniaus miesto savivaldybės pritarimas bei specialieji architektūros ir paveldosaugos reikalavimai, elingas būtų parduotas viešojo aukciono būdu kartu su parengtais projektiniais pasiūlymais. Pirkimo–pardavimo sutartyje būtų nustatytas įpareigojimas pirkėjui elingo rekonstrukciją atlikti pagal projektiniuose pasiūlymuose numatytą architektūros koncepciją bei nurodytą paskirtį. Būtų nustatytas ir maksimalus statybą leidžiančio dokumento rengimo ir statybos terminas bei baudos už pardavimo–pirkimo sutarties nesilaikymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius