Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 23

Žmogus sulaukė antros vakcinos dozės, bet galimybių paso savaitę neturės

Pakartotinis skiepijimas nuo COVID-19 vis dar kelia sumaišties. Besiskiepijantiems kyla klausimų ne tik dėl to, kodėl reikia dar vienos dozės ir kurio gamintojo vakcinas rinktis, bet ir kas nutiks su galimybių pasu. „Janssen“ ir stiprinančiąja „Pfizer“/„BioNTech“ vakcinomis pasiskiepijęs vyras sužinojo, kad jam šis dokumentas ims galioti tik po savaitės. Mat tokią tvarką nustatė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).
Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas
Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Po skiepo liko be galimybių paso

„Esu pasiskiepijęs gegužės 27 d. vienkartine „Janssen“ vakcina, lapkričio 19 d. papildomai pasiskiepijau „Pfizer“ vakcina... ir likau be galimybių paso“, – pasiskundė portalo 15min skaitytojas.

Jis sureagavo į anksčiau aprašytą analogišką situaciją, kai trečiąja kitos firmos doze pasiskiepijusių žmonių galimybių pasas nustojo galioti.

Taip pat skaitykite: Skiepų paradoksas: trečią dozę gavo, bet galimybių pasas to „nesuprato“.

„Straipsnyje meluojama, kad problema išspręsta, – pyko vyras. – Man lygiai tas pats nutiko prieš porą dienų. Vakar kreipiausi į Registrų centrą (RC) ir šiandien gavau atsakymą, kad galimybių pasą galėsiu gauti tik po savaitės.“

Pagalvojo ne apie visus skiepus

Tinklalapyje „Korona stop“ nurodyta, kad galimybių paso arba Europos Sąjungos (ES) Skaitmeninio COVID pažymėjimo galiojimo sąlygos gavus trečiąją dozę nesikeis.

„Pasiskiepijus stiprinančiąja doze, informacija apie tai generuojama ir galimybių pase bei ES Skaitmeniniame COVID pažymėjime, tačiau jų galiojimo sąlygos nesikeičia.“

Kartu nurodyta, kad galimybių pasas ir ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas užbaigus vakcinacijos kursą galioja neribotą laiką, todėl stiprinančioji vakcinos dozė šių dokumentų galiojimui įtakos neturi.

Panašią informaciją yra skelbusi ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM): „Lietuvoje ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas po vakcinacijos galioja neribotą laiką. Po vakcinacijos stiprinančiąja trečiąja doze dokumente atnaujinamas tik dozių skaičius (3/3).“

Internete randamuose pranešimuose ir paaiškinimuose daugiausia kalbama apie trečiąją dozę. Atvejai, kai buvo skiepijamasi „Janssen“ vakcina, tad dabar reikėtų antros dozės, juose nebuvo išskirti.

Keli žmonės, gavę dvi kompanijos „Astra Zeneca“ vakcinos „Vaxzevria“ dozes, teigė su tokiomis problemomis, kaip minėtas vyras, nesusidūrę.

Vieno asmens, pasiskiepijusio praėjusią savaitę, galimybių pasas galios nebe iki sausio vidurio, o savaite ilgiau, kitaip tariant, du mėnesius nuo sugeneravimo. Kaip tik toks galimybių paso galiojimo laikas numatytas jo taisyklėse.

Kito pašnekovo, taip pat pastarosiomis dienomis pasiskiepijusio trečią kartą, galimybių paso galiojimo trukmė nepasikeitė, tačiau jis ir toliau galioja.

Tvarką patvirtino SAM

RC atstovo spaudai Mindaugo Samkaus teigimu, visos ir galimybių paso, ir ES skaitmeninio COVID pažymėjimo generavimo bei galiojimo taisyklės sukurtos pagal SAM pateiktus algoritmus.

„Vadovaujantis ministerijos pateikta tvarka, kai pirmoji vakcinos dozė buvo „Janssen“, o antroji – „Moderna“ („Spikevax“) arba „Pfizer“/„BioNTech“ („Comirnaty“), galimybių pasas įsigalioja praėjus 7 dienoms po antrojo skiepo (išskyrus persirgusių asmenų skiepijimą).“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas

Vis dėlto, kaip patikino M.Samkus, pagal naujausią SAM pateiktą algoritmą, kuris įsigalios nuo gruodžio 1 d., galimybių pasas įsigalios iškart po antrosios dozės (kai pirmoji dozė buvo kompanijos „Janssen“ vakcinos).

„Gavus trečiąją stiprinančiąją vakcinos dozę, kuri sutampa su iki tol gautomis vakcinomis, savo galimybių paso atsinaujinti nereikia“, – priminė jis.

Kartą jau „negaliojo“

15min dar rugsėjo pabaigoje rašė, kad trečiąja vakcinos nuo COVID-19 doze, kuri buvo kito gamintojo nei pirmosios dvi, pasiskiepijusiems žmonėms kurį laiką nepavyko atnaujinti savo galimybių paso.

Jie galėjo toliau naudotis tik anksčiau sugeneruotu kodu (jei nebuvo pasibaigęs 60 dienų galiojimo terminas) arba laukti, kol Registrų centras patobulins algoritmą.

Mat sistema, kuri leido gauti galimybių pasą, nepripažino kitos kompanijos vakcinos dozės kaip trečiosios, laikė ją pirma ir neleido atnaujinti jau turimo paso.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gpasas.lt internetinė svetainė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gpasas.lt internetinė svetainė

Tokioje situacijoje atsidūręs žmogus piktinosi iš anksto nežinojęs, kad papildomas skiepas ne sustiprins jo imunitetą viruso atmainoms, bet grąžins į pradinį tašką – pasiskiepijusio pirmąja doze statusą.

RC pripažino, kad skaitytojo papasakota problema nebuvo išgalvota. Tačiau jau kitą dieną buvo paskelbta, kad problema išspręsta. „Visiems asmenims, kurie trečiąją dozę gavo skirtingo vakcinos gamintojo, galimybių pasas jau sugeneruotas, – tuomet sakė centro atstovas spaudai M.Samkus. – Mūsų skaičiavimais, tokių asmenų buvo mažiau kaip 100.“

Trečiąja vakcinos nuo SARS-CoV-2 doze buvo pradėta skiepyti rugsėjo pirmoje pusėje.

Statistikos departamento duomenimis, stiprinančiąją vakcinos nuo COVID-19 dozę Lietuvoje jau gavo 7,3 proc. žmonių. Bent kartą yra pasiskiepiję 66,3 proc. visų gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius