-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 01

Žmonėms su protine negalia skiepų reikės palaukti

Tarp prioritetine tvarka vakcinuojamų nuo COVID-19 Vyriausybės patvirtintame plane nėra protinę negalią turinčių asmenų. Nors juos prižiūrintys socialiniai darbuotojai sako, kad skiepai jiems būtini. Mat susirgę kai kurie neįgalieji sunkiai galėtų paaiškinti, kaip jaučiasi, patekę į ligoninę, būtų neramūs, jaustųsi nesaugūs ir patirtų didžiulį stresą. Socialinių paslaugų priežiūros departamento (SPPD) tikinimu, pandemijos plitimui dienos centruose suvaldyti kol kas pakanka ir to, kad jau vakcinuota dauguma darbuotojų.
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19
Vakcinacija nuo COVID-19 / Sauliaus Žiūros nuotr.

Šiuo metu sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio įsakymu, tarp prioritetinių grupių yra išskirti socialinių įstaigų darbuotojai, į sąrašą patenka ir jų gyventojai.

Tačiau dienos centrų lankytojai bus skiepijami įprasta tvarka. Dauguma jų – tik tuomet, kai prasidės masinė vakcinacija.

Panevėžio jaunuolių dienos centre dirbanti socialinė darbuotoja Eglė Gudžinskienė sako, kad antrojo karantino metu neuždarytuose dienos centruose naudojamos visos įmanomos apsaugos priemonės, tačiau jų nepakanka.

Stasio Vaitonio nuotr./Dienos centras
Stasio Vaitonio nuotr./Dienos centras

„Pirmojo karantino metu visi neįgaliųjų dienos centrai buvo uždaryti. Lankytojai dažniausiai likdavo namuose, taip sumažindami riziką užsikrėsti COVID-19. Dabar dienos centrai veikia. Aišku, yra reguliuojami srautai, tačiau padidinta rizika išlieka, juk susitinka asmenys iš skirtingų šeimų. Tai labai didelis socialinis ratas“, – kalbėjo socialinė darbuotoja.

Pasak E.Gudžinskienės, socialiniai darbuotojai savo iniciatyva bandė kreiptis ir į savivaldybę, ir net į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), prašydami peržiūrėti tvarką bei įtraukti protinę negalią turinčius asmenis į prioritetinę grupę vakcinacijai, tačiau nieko nepešė.

Būtų siaubingas stresas

„Žiūrint iš valstybės pozicijos – gali susirgti žmogus, kuris, atsidūręs ligoninėje, sunkiai galėtų papasakoti ir paaiškinti, kaip jis jaučiasi. Svetimam žmogui, daktarui, yra labai sunku ir kartais neįmanoma suprasti bandančius nupasakoti savo simptomus.

Protinę negalią turintis asmuo, patekęs į ligoninę, nepažįstamą aplinką būtų neramus, jis jaustųsi nesaugus, tai – siaubingas stresas“, – apie būtinybę vakcinuoti globotinius kalbėjo socialinė darbuotoja.

Žiūrint iš valstybės pozicijos – gali susirgti žmogus, kuris, atsidūręs ligoninėje, sunkiai galėtų papasakoti ir paaiškinti, kaip jis jaučiasi.

E.Gudžinskienės teigimu, Panevėžio jaunuolių dienos centro darbuotojai jaučia nuolatinę įtampą, kurią dar labiau paaštrino žinia apie tai, kad aštuoni iš devynių COVID-19 susirgusių Tauragės rajono Lauksargių globos namų gyventojų buvo paskiepyti dviem vakcinos dozėmis.

„Mes nežinome, ar darbuotojai vis dar gali užkrėsti lankytojus, nors yra paskiepyti. Dauguma mūsų darbuotojų jau paskiepyti antru skiepu.

Tačiau mums labai trūksta informacijos, ar vis dar galime pernešti ligą. Nuo mūsų revakcinacijos jau praėjo trys savaitės, jaučiamės daug saugiau dėl savo imuniteto, tačiau dėl mūsų jaunuolių saugumo dar nesame visiškai tikri“, – pasakojo socialinė darbuotoja.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius dr. Vytautas Kasiulevičius sako, kad kol kas vienareikšmio atsakymo į klausimą dėl galimybės užsikrėsti koronavirusu jau pasiskiepijus nuo jo nėra.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vytautas Kasiulevičius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vytautas Kasiulevičius

„Aš manau, kad reikia labai gerai ištirti tuos atvejus, kai žmonės užsikrėtė po antro skiepo. Reikia išsiaiškinti. Aš į tai atsakymų kol kas neturiu. Kai Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pateiks visus atsakymus, – ar tikrai buvo paskiepyti tie žmonės, ar tai buvo padaryta laikantis visų reikalavimų, tuomet galėsime daryti išvadas.

Dabar kol kas negalime to daryti. Pasaulinė patirtis dėl vakcinavimo yra labai gera – sergamumas labai sumažėjo. Izraelis – puikus pavyzdys, kur tikrai daug žmonių paskiepyta ir labai geri rezultatai", – aiškino V.Kasiulevičius.

„Scanpix"/Xinhua/ZUMA Press nuotr./Skiepijimas nuo COVID-19 Izraelyje
„Scanpix"/Xinhua/ZUMA Press nuotr./Skiepijimas nuo COVID-19 Izraelyje

Pirmumo tvarka – dėl kitų rodiklių

Pasak SPPD Įstaigų priežiūros skyriaus vyriausiosios specialistės Jurgitos Jokubauskienės, nors socialinės priežiūros dienos centrų lankytojai ir nepatenka į prioritetinę grupę, išlieka nemaža tikimybė, kad jie galėtų būti vakcinuoti pirmumo tvarka dėl kitų rodiklių.

Pavyzdžiui – dėl nustatyto vyresnio amžiaus būtų vakcinuota apie 45 procentai lankytojų.

Taip pat pirmumo teisę turės asmenys, sergantys cukriniu diabetu, lėtinėmis plaučių, širdies, kraujagyslių ligomis.

Asmenys, kuriems diagnozuota tetraplegija, nutukimas ir kiti sunkūs susirgimai.

Kauno klinikų nuotr./Revakcinacija Kauno klinikose
Kauno klinikų nuotr./Revakcinacija Kauno klinikose

Pasak E.Gudžinskienės, tarp 70 protinę negalią turinčių asmenų Panevėžio jaunuolių dienos centre tokių gretutinių ligų turi vos keli.

Dauguma jų – fiziškai sveiki, tad savo skiepo greičiausiai sulauks tik prasidėjus masinei gyventojų vakcinacijai.

J.Jakubauskienės 15min atsiųstame atsakyme rašoma, kad riziką dienos centruose siekiama suvaldyti vakcinuojant jų darbuotojus ir imantis papildomų saugumo priemonių.

„Vykdomas visų sutinkančių skiepytis socialines paslaugas teikiančių darbuotojų (tarp jų – ir darbuotojų, teikiančių dienos socialinės globos paslaugas), vakcinavimas COVID-19 vakcina. Tokiu būdu prisidedama prie ženklaus rizikos mažinimo dienos socialinių paslaugų gavėjams užsikrėsti COVID-19 liga.

Pažymėtina, kad dienos socialinės globos paslaugas teikiančios įstaigos taip pat įgyvendina daug kitų priemonių – valo, dezinfekuoja patalpas, užtikrina tinkamą asmens apsaugos priemonių naudojimą, rankų higieną, paskirsto paslaugų gavėjų srautus“, – rašoma specialistės atsakyme.

J.Jakubauskienė apgailestauja, kad greitu laiku skiepus gaus ne visi norintys.

Kauno klinikų nuotr./Sunkiausiomis ligomis sergančių pacientų vakcinacija Kauno klinikose
Kauno klinikų nuotr./Sunkiausiomis ligomis sergančių pacientų vakcinacija Kauno klinikose

„Vakcinavimas COVID-19 vakcina šiuo metu yra laikomas vienu svarbiausių įrankių, siekiant suvaldyti koronaviruso infekciją. Be abejo, norėtųsi, kad visi pageidaujantys galėtų pasiskiepyti šia vakcina kuo greičiau ir tiek valstybės, tiek mūsų visų gyvenimas grįžtų į įprastas iki šios ligos atsiradimo vėžias.

Tenka apgailestauti, kad šiuo metu COVID-19 vakcinos kiekiai nėra pakankami greitam visų pageidaujančių valstybės piliečių vakcinavimui COVID-19 vakcina užtikrinti“, – priduriama specialistės atsakyme.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) turimais vasario 8 dienos duomenimis, dienos socialinės globos paslaugos buvo teikiamos 166 įstaigose, jas gavo 5144 asmenys.

Iš jų – 512 vaikų su negalia, 2329 suaugę asmenys su negalia, 2303 senyvo amžiaus asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius