-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 16

A.Veryga įspėja, kad COVID-19 atvejų tik daugės: tikisi, kad Vilnius dirbs ir mažiau ginčysis

COVID-19 atvejų skaičius tik augs, tad žodį „rekordinis“ reikės pamiršti, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Pastaruoju metu fiksuojami nauji COVID-19 židiniai, atvejų kaip niekada daug, daugiau kaip pusė jų – besimptomiai, laisvų lovų ligoninėse mažėja. Nepaisant to, ministras apie nacionalinius ribojimus nekalba ir ragina to imtis savivaldybes.

„Labai tikimės, kad tos savivaldybės, kur atvejų skaičius fiksuojamas didelis, ir procentas nuo visų tikrinamų nemažas, kad jos nedelsdamos imsis visų priemonių, kurios gerokai anksčiau patvirtintos Vyriausybės kaip rekomenduotos esant situacijai.

Noriu paraginti nedvejoti, nedelsti, nes laukimas gali atsisukti prieš juos pačius ir tada priemonių reikės ženkliai griežtesnių ir sudėtingesnių“, – penktadienį nuotolinės spaudos konferencijos metu teigė A.Veryga.

Nenori konflikto su Vilniumi

Jis pabrėžė, kad valdžios strategija dėl COVID-19 valdymo nepasikeitė – esą reikia taikyti vietines priemones.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šiltas vakaras Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šiltas vakaras Vilniuje

„Apie nacionalinį karantiną šiuo metu nėra galvojama“, – teigė ministras, tačiau neatmetė galimybės, kad jis bus paskelbtas.

„Dėl nurodymų iš jėgos pozicijų iš valdžios ar Vyriausybės, noriu tik dar kartą priminti strategiją ir pasirinkimą, kuris nėra pasikeitęs – taikyti vietines, lokalias priemones ir tam, kad jos būtų maksimaliai efektyvios, mes turim turėti tam tikrą sutarimą su savivaldybėmis“, – komentavo A.Veryga, pridurdamas, jog tai daryti sekasi neblogai.

Esą tik Vilniaus miesto savivaldybė dar bando „pasiginčyti, padiskutuoti“.

„Mes tikimės, kad tai netaps konfliktine priešrinkimine diskusija, o vis tik nugalės racionalus protas ir susitarsim“, – išreiškė viltį A.Veryga.

Transliacija iš ministerijos:

VIDEO: A.Veryga įspėja, kad COVID-19 atvejų tik daugės: tikisi, kad Vilnius dirbs ir mažiau ginčysis

Šią savaitę epidemiologai išreiškė nerimą dėl COVID-19 plitimo Vilniuje: esą sergamumas virusu kas savaitę auga 1,5 karto, plitimas vyksta ugdymo ir gydymo įstaigose, sporto klubuose, baruose, kitose laisvalaikio leidimo vietose.

Sostinės savivaldybė dėl to griežtesnių ribojimų kol kas nesiėmė, pažadėjo aktyviau testuoti tikslines grupes, nors Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) rekomendavo riboti barų darbo laiką, stabdyti kai kurias laisvalaikio veiklas.

Vilniuje, tikėkimės, savivaldybės nesnaus, priemones pritaikys.

„Vilniuje, tikėkimės, savivaldybės nesnaus, priemones pritaikys, mažiau svarstys, galbūt ir ginčysis, bet ras sutarimą su NVSC specialistais ir padarys savo darbą. Ne tik karantinas sprendžia situaciją. Ten, kur priemonės paprastai pritaikomos, situacija paprastai pradeda taisytis ir stabilizuotis“, – kalbėjo A.Veryga.

Šalies mastu situacija „nėra išskirtinai bloga“

Anksčiau ministras kalbėjo, jog Lietuvoje karantinas arba griežtesnės sąlygos galėtų būti įvestos tada, jei išaugtų sunkiai koronavirusu sergančių asmenų skaičius, o ligoninės nepajėgtų su tuo susitvarkyti.

Kol kas esą to nėra.

„Yra atskirų gydymo įstaigų – Kauno ligoninės infekcinis skyrius – ten jau yra nemažai [pacientų stacionare], bet tai paaiškinama, nes aplink buvo aktyvių židinių, ten pateko nemažai žmonių. Bet jeigu vertint visos šalies situaciją, ji tikrai nėra kaip nors išskirtinai bloga“, – aiškino A.Veryga.

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatytas 281 naujas koronaviruso atvejis, iš jų 116 asmenų pajuto ligos simptomus, tai yra, 59 proc. pacientų – besimptomiai, spaudos konferencijos metu nurodė NVSC gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Pagrindinis COVID-19 plitimas, anot jos, vyksta židiniuose – iš per praėjusią parą nustatytų viruso atvejų nepavyko atsekti 19 proc. jų užsikrėtimo kelio.

„Kol kas situacija, didelių epidemiologų pastangų dėka, atsekama, jeigu procentas laikysis apie 20 proc., didelės grėsmės nėra“, – pabrėžė NVSC atstovė.

Virusas plinta slaugos namuose, švietimo įstaigose

Didžiausi jos įvardyti infekcijos židiniai – slaugos ir globos namai, ugdymo įstaigos ir gydymo įstaigos.

Su Raseinių rajone įsikūrusiais Blinstrubiškių socialinės globos namais siejama beveik pusantro šimto COVID-19 susirgimo atvejų. Naujas koronaviruso židinys – Marijampolės specialieji socialinės globos namai, su kuriais iš viso siejama 15 užsikrėtimų.

A.Veryga teigė, jog su socialinės globos įstaigų darbuotojais planuojama pakartotinai kalbėti apie infekcijų kontrolės priemones, įstaigose – riboti ar atsisakyti ten esančių asmenų lankymo, testuoti darbuotojus.

D.Razmuvienė pabrėžė, jog ugdymo įstaigose registruojami pavieniai mokinių, mokytojų ar personalo atvejai, tačiau iš viso jų – 522. 37-iose ugdymo įstaigose pastebimas vidinis COVID-19 plitimas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Daiva Razmuvienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Daiva Razmuvienė

„Nuo liepos padaugėjo vaikų iki 19 metų amžiaus, kurių sergamumas COVID-19 išaugo bene dvigubai. Jei liepos mėnesį buvo 6 proc. susirgusiųjų, tai dabartiniu metu siekia beveik 12 proc.“, – pažymėjo NVSC atstovė ir siejo tai su mokslo metų pradžia.

Didžioji dalis sergančiųjų, anot jos, – darbingi, jauno amžiaus žmonės.

Žmonės turėtų įvertinti, ar dalyvauti renginiuose, pasibuvime po darbo ar savaitgaliais.

„Tai socialiai aktyvi grupė. Norisi atkreipti dėmesį, kad jeigu net ir kai kurios savivaldybės, žinodamos, kad pas juos prasideda plitimas ir gal nespėja parengti rekomendacijų, draudimų, ribojimų, pati visuomenė, patys žmonės turėtų įvertinti savo asmeninę riziką, šeimos riziką, savo veiklą, patys apsispręsti, ar dalyvauti renginiuose, pasibuvime po darbo ar savaitgaliais.

Jei atsakomybė būtų didesnė, plitimo skaičiai kiekvieną dieną galėtume pasakyti, kad nedidės“, – komentavo D.Razmuvienė.

pildome

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius