Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 25

Lietuviai reanimuoja metų senumo melagieną iš JAV

JAV Viskonsino respublikonų senatoriaus žodžiai apie tariamą COVID-19 gydymą ir garsiam šalies infektologui Anthony Fauci mesti kaltinimai atkeliavo ir iki Lietuvos. Šalies skiepų priešininkai dalijasi metų pradžioje socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje pasirodžiusia melaginga senatoriaus žinute apie tai, kad A.Fauci „koncentruojasi į vakcinaciją, tuo metu, kai nuo COVID-19 jau yra išrasti efektyvūs vaistai.
Ligoninė Rygoje
Ligoninė Rygoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

R.Johnsonas ne kartą skleidė dezinformaciją ir malagienas apie koronavirusą. Politikas dažnai kartoja buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo skleidžiamą tiesos neatitinkančią informaciją, taip pat dalijasi „QAnon“ sąmokslo teorijomis.

Metų pradžioje senatorius reiškė aktyvią paramą COVID-19 gydymui hidroksichlorokvinu.

Tai ne pirmas kartas, kai R.Johnsonas platina melagingus teiginius apie koronavirusą.

Gegužę CNN faktų tikrintojai paneigė politiko skleidžiamas melagienas apie tai, kad vakcinos nuo COVID-19 neva yra pavojingos ir potencialiai mirtinos.

Vaistas neveiksmingas

Socialiniuose tinkluose vis dar yra tikinčių, kad hidroksichlorokvinas – stebuklingas vaistas, o gydytojai jo neskiria, nes bando kažką nuslėpti.

Tyrimais įrodyta, kad antimaliarinis vaistas hidroksichlorokvinas nesuteikė papildomos naudos gydant COVID-19 pacientus, o kai kuriems šis vaistas turėjo šalutinį poveikį.

Šį preparatą pandemijos pradžioje aktyviai ragino vartoti buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Jis ne kartą kartojo, kad pradiniai šio vaisto testai gydant koronavirusą buvo geri, siūlė amerikiečiams jį vartoti.

Jis tvirtino, kad nėra ko laukti klinikinių tyrimų pabaigos.

Nepaisant to, kad vyriausiasis JAV infekcinių ligų gydytojas A.Faucis prieštaravo tokiai agresyviai šio vaisto reklamai ir ragino neskubėti jo vartoti, gandas apie tariamai stebuklingą hidroksichlorokvino poveikį išplito socialiniuose tinkluose.

„Scanpix“ nuotr./Anthony Fauci
„Scanpix“ nuotr./Anthony Fauci

Europos Sąjungoje (ES) ir JAV chlorokvinas ir hidroksichlorokvinas yra skirti tam tikroms autoimuninėms ligoms (tokioms kaip reumatoidinis artritas ir vilkligė) gydyti, taip pat maliarijos profilaktikai ir gydymui.

Europos vaistų agentūra (EVA) pastebi, kad bandymų gydyti koronavirusą hidroksichlorokvinu išties būta, tačiau nėra įrodymų, kad vaistas būtų išties padėjęs.

Tokios pačios nuomonės laikosi ir Lietuvos Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT).

Gali pakenkti psichikai

Praėjusių metų gegužę Ispanijos vaistų agentūra (AEMPS) pranešė EVA apie šešis psichikos sutrikimų atvejus COVID-19 liga sergantiems pacientams, kuriems buvo skiriamos didesnės nei leistinos hidroksichlorokvino dozės.

EVA farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komitetas (PRAC), įvertinęs visus turimus duomenis apie chlorochino ar hidroksichlorochino vartojimo ryšį su psichikos sutrikimų ir savižudiško elgesio rizika, rekomendavo atnaujinti šių vaistinių preparatų informacinius dokumentus.

Duomenų peržiūra patvirtino, kad psichikos sutrikimai pasireiškia ir kartais gali būti sunkūs tiek pacientams, turintiems psichikos sutrikimų, tiek ir jų neturintiems.

JAV Maisto ir vaistų priežiūros agentūra (FDA) praėjusių metų liepos pradžioje perspėjo medikus riboti hidroksichlorokvino naudojimą gydant COVID-19, pastebėjus, kad preparatas sukelia rimtas širdies, kepenų ir inkstų problemas.

FDA taip pat sustabdė vaisto naudojimą kritiniais COVID-19 ligos atvejais.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) praėjusių metų liepą pranešė šalinanti hidroksichlorokviną iš COVID-19 gydymui tiriamų vaistų sąrašo, kuomet tyrimai parodė, kad efektyvi priežiūra ligoninėse turi daugiau naudos nei buvusio JAV prezidento liaupsinamas preparatas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

JAV Minesotos universiteto mokslininkai paskelbė tyrimą, kuriame teigiama, kad maliarijai gydyti skirtas vaistas negelbėja ir sergančių lengva koronaviruso forma.

Hidroksichlorokvino efektyvumas tirtų pacientų grupėje sutapo su placebu, jokių gydomųjų savybių neturinčios medžiagos.

Praėjusių metų gegužę tuometinis Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga uždraudė hidroksichlorokvino pardavimą šalies vaistinėse.

Vėliau ši nuostata buvo peržiūrėta – preparatą leista parduoti tik asmenims, sergantiems retomis ligomis.

Pasakojimas apie tai, kaip D.Trumpo administracija hidroksiclorokviną pavertė pateptuoju stebuklingu vaistu nuo koronaviruso pandemijos, yra istorija apie dezinformaciją globalioje informacijos ekosistemoje.

Dezinformaciją sustiprino neužtikrintumas, baimė, žiniasklaidos politinis šališkumas.

Tikėjimas vaisto potencialu išgydyti pacientus, kurie užsikrėtė šiuo virusu, nuėjo visiškai neįtikėtiną trajektoriją: nuo nedidelės apimties tyrimo Prancūzijoje iki „Fox News“ ir didžiausio reklamos ruporo – tuometinio JAV Baltųjų Rūmų vadovo D.Trumpo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius