Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 04

Nauja populiari sąmokslo teorija: vakcinose „atrado“ grafeno oksido

Nors šiuo metu Europos vaistų agentūros (EVA) ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) patvirtintose vakcinose nuo koronaviruso grafeno oksido nėra, tai netrukdo kai kuriems vartotojams socialiniuose tinkluose platinti melagienas apie šios medžiagos buvimą jų sudėtyje. Kauno technologijos universiteto (KTU) Fizikinės ir neorganinės chemijos katedros docentas dr. Egidijus Griškonis ramina – grafeno oksido vakcinų sudėtyje nėra, o grafeno junginiai nėra nauja medžiaga ir dauguma žmonių su ja jau ne kartą susidūrę.
vakcinos
Vakcinacija

Šios medžiagos nėra nė vienos vakcinos sudėtinių dalių sąraše, bet žinutės apie ją plinta nesustabdomai.

2010 metais už grafeno sukūrimą buvo gauta Nobelio premija, tai ploniausia ir tvirčiausia medžiaga pasaulyje, ji sudaryta iš vieno sluoksnio anglies atomų.

Dėl savo išskirtinių savybių, elektrinio laidumo, skaidrumo, mechaninių savybių grafenas yra labai patraukli medžiaga patiems įvairiausiems taikymams: nuo jutiklių ir alternatyvios energetikos iki biomedicininių taikymų ar filtrų.

Grafeno oksidas ir jo struktūros mažai toksiškos ląstelėms, tačiau vis dar yra prieštaringų pranešimų, todėl grafeno oksidas medicinoje nenaudojamas.

Ši medžiaga yra naudojama telefono baterijose, jos pasižymi gera talpa, ilgaamžiškumu ir stabilumu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Teoriškai maždaug taip molekuliniame lygmenyje turėtų atrodyti grafenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Teoriškai maždaug taip molekuliniame lygmenyje turėtų atrodyti grafenas

Mitai ir tiesa apie grafeno oksidą

Dažniausiai sutinkamus teiginius apie grafeno oksidą 15min pakomentavo KTU docentas dr. E.Griškonis.

Pasak specialisto, grafeno oksido dalelės yra labai mažos. Tai nanometrinių matmenų lakštai iš grafito, kurie yra vos vieno anglies atomo storio.

„Moksliniuose tyrimuose jis plačiai taikomas ir tyrinėjamas, ieškomos įdomios jo savybės. Tiriamas elektrinis laidumas, mechaninis tvirtumas.

Kadangi tai yra itin plona medžiaga, grafeno oksido pagrindu gaminamos dangos pasižymi įdomiomis savybėmis. Tai gana plačiai įvairiais aspektais tyrinėjama medžiaga“, – apie tai, kas yra grafeno oksidas, kalbėjo E.Griškonis.

KTU nuotr. /KTU mokslininkas, docentas Egidijus Griškonis
KTU nuotr. /KTU mokslininkas, docentas Egidijus Griškonis

Pasak mokslininko, tai nėra nauja medžiaga – su įvairiomis anglies junginių formomis susiduriama nuo neatmenamų laikų.

E.Griškonis pasakojo, kad su grafenu žmonija pirmą kartą „susipažino“ tikriausiai dar tuomet, kai buvo įskelta pirmoji ugnis.

Su juo turime reikalų kiekvieną kartą, kai deginame kokį nors kurą.

Grafeno ir įvairių kitų anglies nanodarinių susidaro įvairių degimų metu.

Tačiau konkrečiai grafeno oksidas – grynoji medžiaga, yra išgaunama iš natūralaus grafito.

„Pavyzdžiui įkvėpęs dūmų žmogus gauna ne tik grafeno, bet ir anglies nanovamzdelių ir kitų anglies darinių – ten visa puokštė anglies nanodalelių.

Anglies nanovamzdeliai iš esmės yra grafeno lakštai, tik susisukę į vamzdelį, kaip koks vyniotinis“, – vaizdžiai kalbėjo mokslininkas.

123RF.com nuotr./Šildymo krosnelė
123RF.com nuotr./Šildymo krosnelė

Vakcinų sudėtyje grafeno oksido nėra

Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose platinama dezinformacija, kurioje tvirtinama, neva šiuo metu registruotų ir naudojamų vakcinų sudėtyje gali būti net iki 99 proc. grafeno oksido.

Tai nėra tiesa. Visų pirma, vakcinų gamintojai jų sudėtį įpareigoti aiškiai pateikti vakcinų informaciniuose lapeliuose.

Šiuo metu Europoje patvirtintos „Pfizer-Biontech“, „Moderna“, „AstraZeneca“, „Janssen“ gamintojų pateikiamuose vakcinų lapeliuose aiškiai nurodoma, kad grafeno oksido nėra nė vienoje jų.

Be to, E.Griškonis akcentavo, kad tokios koncentracijos grafeno oksido tirpalo, kaip minima melagienose, negalėtų būti, o net daug mažesnės koncentracijos tirpalus ši medžiaga nudažo tamsia spalva, tad, jei jos būtų, vakcinų skystis būtų tamsiai rudos spalvos.

„Grafeno oksido koncentruota suspensija yra tamsios spalvos. Vos gramo ar pusės gramo litre tirpalas yra juodas, tarsi stipri arbata. Anglies dalelės skystį nuspalvina juodai ruda spalva“, – paaiškino mokslininkas.

Vakcinos
Vakcinos

Idėja naudoti vakcinose

Nepaisant to, kad grafeno oksidas šiuo metu registruotose vakcinose nenaudojamas, praėjusių metų pabaigoje Kinijoje buvo registruota paraiška patentui, kad tokia vakcina galėtų atsirasti.

„Kinai yra pateikę patentą koronaviruso vakcinai, kur grafeno oksidas būtų veikliosios vakcinos medžiagos nešėjas. Kadangi grafeno oksidas yra kaip plokščia molekulė, plokščias didelis lakštas, prie jo galima prikabinti įvairias tikslines stambias molekules, kurios ant jo būtų „transportuojamos“. Tokių nešėjų yra įvairių“, – dėstė E.Griškonis.

Tačiau mokslininkas pabrėžė, kad patentas – tik vienas iš pirmųjų žingsnių link vakcinos, toli gražu nereiškiantis, kad tokie skiepai išvys dienos šviesą.

„Yra patentuojama idėja, kad štai, ši medžiaga galėtų pasitarnauti vakcinoje.

Paraiška turi praeiti daugybę procedūrų, turi būti atliekama daugybė tyrimų patikrinimų ir įrodymų. Taip pat turi būti įrodyta, kad tokios vakcinos nėra toksiškos.

Tik tuomet gaunamas patentas, ir tik tada gali prasidėti kitas etapas – medicininių tyrimų“, – ramino mokslininkas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius