-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Danguolė Bublienė: Veiksnumo ribojimo reguliavimo pokyčiai reikšmingi ir tretiesiems asmenims

Nuo 2016 m. sausio 1 d. įsigalios teisės aktų pasikeitimai pertvarkantys fizinių asmenų veiksnumo apribojimo institutą. Nors šiuos pasikeitimus įtakojo ir Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencija, tačiau jau dabar akivaizdu, kad Lietuvoje konvencija nėra tinkamai įgyvendinta ir pokyčiai šioje srityje vyks toliau, o ypač kuriant ir plėtojant pagalbos neįgaliam asmeniui modelį.
Danguolė Bublienė
Danguolė Bublienė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Šie teisės aktų pasikeitimai gali įtakoti ir trečiųjų asmenų teises, todėl norėtųsi atkreipti dėmesį į kuriuos aspektus. Nors civilinėje teisėje išsaugomi tokie institutai, kaip asmens pripažinimas neveiksniu ar ribotai veiksniu, tačiau skirtingai nei anksčiau, asmens pripažinimas neveiksniu nereikš, kad visus sandorius jo vardu sudarys globėjas.

Globėjas turės teisę sudaryti sandorius tik tose srityse, kuriose asmuo yra pripažintas neveiksniu. Tas pats bus taikoma ir ribotai veiksnaus asmens atžvilgiu – rūpintojo sutikimas bus reikalingas tik toje srityje, kurioje asmens veiksnumas yra apribotas.

Sritis, kurioje asmuo bus pripažintas neveiksniu ar ribotai veiksniu, bus nustatoma teismo sprendime ir registruojama Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registre. Neveiksnaus tam tikroje srityje asmens sudarytas sandoris negalios.

Ribotai veiksnaus tam tikroje srityje asmens sudarytas sandoris be rūpintojo sutikimo galės būti pripažintas negaliojančiu. Taigi sritis taps reikšminga aplinkybe, kurią reikės išsiaiškinti, sudarant sandorius su neveiksniais arba ribotai veiksniais asmenimis.

Civilinis kodeksas taip pat numato naują – išankstinio nurodymo sandorį ir pagalbos priimant sprendimus tam tikrose gyvenimo srityse sutartį.

Išankstinis nurodymas tai sandoris, kuriuo asmuo nurodo, kaip turėtų būti tvarkomi klausimai dėl jo turtinių ir asmeninių neturtinių teisių ir pareigų įgyvendinimo tuo atveju, jei asmuo ateityje būtų pripažintas neveiksniu tam tikroje srityje ar ribotai veiksniu tam tikroje srityje.

Be kita ko, šiame nurodyme asmuo galės pateikti atitinkamus patvarkymus ir dėl savo turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo, pvz., dėl draudimo jį parduoti, išnuomoti ar kitų sąlygų ir pan.

Išankstinis nurodymas įsigalios įsiteisėjus teismo sprendimui dėl asmens pripažinimo neveiksniu ar ribotai veiksniu tam tikroje srityje. Jam įsigaliojus jo nuostatomis privalės vadovautis visi asmenys ir institucijos, atliekantys veiksmus dėl išankstinį nurodymą pateikusio asmens turtinių ir asmeninių neturtinių teisių ir pareigų įgyvendinimo.

Neaiškumo dar daugiau įveda ir neseniai priimti Vartojimo kredito įstatymo pakeitimai, kurie įsigalios nuo 2016 m. vasario 1 d.

Tokio nurodymo galima nesilaikyti tik tuo atveju, jei teismas konstatuos, kad išankstinis nurodymas nebeatitinka išankstinį nurodymą pateikusio asmens interesų. Taigi, tretiesiems asmenims sudarantiems sandorius gali būti svarbu įvertinti tokio išankstinio nurodymo turinį ir atitinkamai įvertinti riziką, susijusią su sandorio sudarymu.

Pagalbos priimant sprendimus tam tikrose gyvenimo srityse sutartis būtų sudaroma, kai asmeniui dėl psichikos sutrikimo arba dėl kitų aplinkybių (amžiaus, ligos ar kitų) sudėtinga priimti geriausiai jo interesus atitinkančius sprendimus.

Nors asmens, sudariusio sutartį dėl pagalbos priimant sprendimus, sprendimai yra jo asmeninai ir atsakomybė tenka pačiam asmeniui, visgi teisinis reguliavimas neatsako į klausimą, kokią įtaką bei reikšmę turės tokia sutartis sudarant sandorius su asmeniu, sudariusiu sutartį dėl pagalbos priimant sprendimus. Pvz., ar būtina šiuo atveju išsiaiškinti patį faktą, ar asmuo pasinaudojo tokia pagalba, ar būtina išsiaiškinti ir tokios suteiktos pagalbos turinį ir pan.?

Neaiškumo dar daugiau įveda ir neseniai priimti Vartojimo kredito įstatymo pakeitimai, kurie įsigalios nuo 2016 m. vasario 1 d. Minėti pakeitimai numato, jog vartojimo kredito sutartis negali būti sudaroma su asmeniu, kuris sprendimus tam tikroje srityje priima naudodamasis pagalba, išskyrus atvejus, kai vartojimo kredito davėjas ar vartojimo kredito tarpininkas turi pagrindžiančius dokumentus, kad asmuo, kuris sprendimus tam tikroje srityje priima naudodamasis pagalba, sudarydamas vartojimo kredito sutartį naudojasi pagalba toje srityje.

Šie pakeitimai vartojimo kredito srityje tarsi bando atsakyti į aukščiau iškeltą klausimą, bet, deja, aiškumo vis tiek nepakanka. Bet kuriuo atveju, naujieji pakeitimai gali įnešti tam tikrų neaiškumų ir būtinybę įvertinti galimas rizikas, todėl prieš priimant tam tikrus sprendimus visada būtų pravartu pasitarti su specialistais.

Dr. Danguolė Bublienė yra asocijuota partnerė, advokatų profesinės bendrijos „Baltic Legal Solutions Lietuva“ advokatė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius