-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eugenijus Gentvilas. Nutraukime Europos grūdų karą su Ukraina greitai ir ryžtingai

Lenkų ūkininkai, masiškai blokuojantys pasienį su Ukraina nuo ukrainietiškų grūdų, neseniai užtvėrę Lenkijos-Slovakijos pasienį, penktadienį blokuos jau ir Lietuvos sieną. Mūsų akyse trupa pamatinė ES vertybė – laisvas prekių judėjimas.
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Dabar grūdai labiau nei ES šalių parama ginklais tapo lakmuso popieriumi, kuris parodo ES valstybių narių tikrąjį veidą – ekonominį savanaudiškumą, nesutarimus dėl rinkų su partneriais ir kaimynais. ES karinė pagalba Ukrainai, nors ir stringanti, yra reikšminga ir daugmaž išlaikanti politinę vienybę. Dabar ES vienybę žada sutriuškinti ne tankai ir naikintuvai, o rugiai ir kviečiai.

Užsimojus prieš ukrainiečių derlių, didžiulį neigiamą poveikį patiria Ukrainos ekonomika, nes grūdai yra viena svarbiausių kariaujančios šalies eksporto prekių. Lietuvos Žemės ūkio ministerijos duomenimis, pernai Ukraina į ES eksportavo beveik 20 mln. tonų grūdų, arba 24 proc. daugiau negu 2022 m. Tiesa, Ukrainos grūdų importas į pačią Lenkiją pernai, palyginti su 2022 m., sumažėjo nuo 2,4 mln. t iki 1 mln. tonų. Vienos tonos kaina rinkoje šiuo metu sudaro apie 200 eurų.

Protestai prieš grūdų importą į ES įgauna antiukrainietiškos isterijos bruožų, kai naikinami kroviniai – iš vagonų išpilami grūdai. Dėl to pirmiausia nukenčia Ukraina, o ją užpuolęs žmogėdra kremliuje, stebėdamas byrančią ES stiprybę, trina letenomis.

Civilizuoti žmonės duonos neatima net iš didžiausių priešų. Negi dabar europiečių rankomis naikinsime kariaujančių ukrainiečių derlių? Mes turėtume ne kovoti prieš ukrainietiškus grūdus, o uždrausti rusų žemės ūkio prekių patekimą į ES rinką.

ES privalo priimti ryžtingą sprendimą ir nutraukti Europos grūdų karą su Ukraina. 4 mlrd. eurų vertės grūdų importas į ES ekonomiškai yra per maža problema, kuri turi pernelyg didelę politinę kainą.

Todėl Europos Komisija turėtų išpirkti visus Ukrainos į ES eksportuojamus grūdus ir nukreipti juos Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programai (WFP). Per šią programą maistas būtų skirtas vargstančioms ir alkstančioms šalims, kurių bazinius poreikius iki karo tradiciškai palaikė tie patys ukrainiečių užauginti grūdai. Panašų principą, tik dvišaliu lygiu, pirmadienį pasiūlė ir Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas.

Kviečiu Lietuvos prezidentą Gitaną Nausėdą, užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį ir Lietuvos europarlamentarus imtis skubaus ir svarbaus darbo. ES vienu sprendimu gali sukurti didelę pridėtinę vertę. Ukrainos grūdų eksporto išpirkimas ES lygiu:

1. suteiks ekonominę pagalbą Ukrainai;

2. skirs realią paramą vargstančioms šalims – pirmiausia Afrikoje;

3. panaikins kainų spaudimą, kurį patiria ES ūkininkai;

4. priėmusios vieningą poziciją, ES šalys nutrauks tarpusavio ginčus;

5. pasauliui parodys stiprią lyderystę;

6. iš rusijos atims kitus galimus propagandinius kozirius ir ekonominio spaudimo svertus.

Lietuvos diplomatija ne kartą parodė įkvepiančią lyderystę tarptautiniuose santykiuose Ukrainos, Taivano klausimais. Vėl laikas ją parodyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius