-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gediminas Kirkilas: Moralistai. Jau ir liberalai

Kuo moralistai skiriasi nuo kitų žmonių? Prašom nepainioti su moraliais žmonėmis, kurie moralės normų laikosi, visų pirma, patys. Apie moralistus yra prirašyta daug, klasikinė literatūra nuo tokių personažų lūžta, tačiau pavojingiausi jie, mano nuomone, yra politikoje. Kodėl?
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Moralistai politikoje pavojingi tuo, jog taiko hiperbolizuotus moralės principus savo politiniams oponentams, tačiau nė negalvoja bent minimaliai laikytis patys. Arba, kitaip sakant, veidmainiauja.  Ilgą laiką čia ryškiausias pavyzdys buvo mūsų konservatoriai smerkę ir moralizavę visus nekonservatorius pačiais įvairiausiais motyvais, o daugiausia patriotizmo tema.



Tačiau pastaruoju metu „estafetę“ mėgina perimti liberalai, kas šiaip jau jiems, kaip liberalams, neturėtų būti būdinga. Bet gal rūpi konservatorių „laurai“, o greičiausiai konservatorių rinkėjai, dėl kurių pastaruoju metu aršiai kovoja?

Štai jų lyderis E.Masiulis moralizuoja krašto apsaugos ministrą J.Oleką... Esą turėtų atsistatydint, nepripažino klaidų, nepatikimas, nesėstų į vieną valtį su juo ir pan. Įdomu tai, kad liberalai ėmėsi krašto apsaugos ministro interpeliacijos būtent šiuo įtemptos geopolitinės situacijos metu. Kai krašto apsauga turi būti stiprinama, kai stiprinamas ir intensyvinamas mūsų karinis bendradarbiavimas su NATO.

Tiesa, tuo galima per daug ir nesistebėti, nes būtent konservatorių ir liberalų dauguma, nuolat kalbėdama apie Rusijos grėsmę, 2009-2012 metais intensyviai iki gėdingos NATO narei ribos kažkodėl sumažino šalies gynybos biudžetą. Tą patį, kurį dabartinė A.Butkevičiaus Vyriausybė be moralizavimo mėgina kaip galima greičiau atstatyti.

Kuomet tuometinis teisingumo ministras R.Šimašius savo gėdingais veiksmais ar, geriausiu atveju, nekompetencija išdavė Baltarusijos opozicijos lyderį A.Beliackį A.Lukašenkos režimui, liberalai baukščiai tylėjo.

E.Masiulio moralistiniai pagraudenimai gal ir būtų bent kiek  įtikinami, jei jo partija savo paties nario atžvilgiu prieš keletą metų būtų pasielgus panašiai principingai, kaip jie dabar reikalauja iš J.Oleko.

Bet kuomet tuometinis teisingumo ministras R.Šimašius savo gėdingais veiksmais ar, geriausiu atveju, nekompetencija išdavė Baltarusijos opozicijos lyderį A.Beliackį A.Lukašenkos režimui, liberalai baukščiai tylėjo. O pats ministras R.Šimašius visą kaltę suvertė ministerijos biurokratams.

Dar daugiau – įsijautę į moralizavimą, liberalai jau mėgina perimti net ir teisėsaugos funkcijas: nesivargindami įrodymais, vadina aferomis savo pirmtakų darbus. Tas pats buvęs teisingumo ministras, dabar Vilniaus meras R.Šimašius daro tai, matyt, norėdamas pateisinti savo griovėjiškus žingsnius ir aiškaus plano, ką reikėtų sostinėje nuveikti, neturėjimą. Keista, kad taip elgiasi buvęs būtent teisingumo ministras, kuris tai jau tikrai turėtų suvokti įstatymo viršenybę prieš bent jau politinę propagandą.

Šių pavyzdžių, manau, pakanka, kad pamatytume, kuo skiriasi tikrai morali ir moralizuojanti kitus (visuomet politinius oponentus) politika. Moralistai, net jei jie ir liberalai, vis tiek skleidžia veidmainystę. O galiausiai vargu ar dabar pats laikas, jei mes neveidmainiškai galvojam apie grėmes valstybei, interpeliuoti gynybos ministrą dėl priežaščių, kurias vargu ar jis galėjo pakeisti. Net ir elgdamasis kaip nors kitaip.

Gediminas Kirkilas yra socialdemokratas, Seimo vicepirmininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius