-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Juozas Imbrasas: Ieškau 100 mln. eurų skolos išieškotojų

Pastaruoju metu visi reiškia ir dalinasi pačiomis įmantriausiomis idėjomis Lietuvai. Aš taip pat turiu vieną idėją. Labai paprastą idėją: daugiau teisingumo ir daugiau tvarkos šalyje. Tam nereikia ypatingų investicijų ar išmaniųjų technologinių sprendimų. O rezultatas būtų labai geras – sveikesnė atmosfera, daugiau pasitikėjimo, daugiau saugumo ir daugiau galimybių kurti gerovės Lietuvą.
Juozas Imbrasas
Juozas Imbrasas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Štai, pavyzdžiui, po šešerius metus trukusių teisminių procesų pagaliau pavyko pasiekti, kad teismai pripažintų „rubikoninius“ čirvų, būgnų ir kitokios „mosties“ berniukus apsivogusiais. Iš vilniečių už šildymą ir karštą vandenį jie neteisėtai susižėrė per 100 mln. eurų.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija jau priėmė neskundžiamą nutartį dėl neteisingo šilumos kainų skaičiavimo. Procesas baigėsi. Praėjo arti dešimties mėnesių. Ir kas toliau? Teismas pripažino, kad „Vilniaus energijai“ už karštą vandenį ir šilumą vilniečiai permokėjo šimtus milijonų eurų, tačiau kas tuos pinigus išieškos? Kas juos sugrąžins vilniečiams? Tai tikrai nemenka suma. Ekspertų skaičiavimais, vienam vidutinio dydžio butui tenka apie 500-600 eurų. O tokių butų Vilniuje, permokėjusių už šildymą, yra apie 180 000.

Aišku, tikslią permokos sumą turėtų suskaičiuoti Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK). Tačiau komisija, kurioje dirba arti 100 darbuotojų, jau beveik metus laiko niekaip negali tokio paprasto uždavinio įveikti. O gal būt, net ir piktybiškai jo vengia. Juk VKEKK dabar vadovauja buvusios VKEKK vadovės Dianos Korsakaitės gera pažįstama, buvusi jos pavaduotoja kitoje įstaigoje, Inga Žilienė. Kas galėtų paneigti, kad dabartinė VKEKK vadovė nedangsto savo pirmtakės ir specialiai nevilkina šio proceso? Trintukai – pasakysite.

Girdžiu radijas plyšauja: „Jei skolininkas trintukas – kreipkitės į e-skolos.lt“. Skolas jau išmušinėja internetu. Ką gi, turiu jiems 180 000 klientų, kuriems reikia išieškoti skolas. Bet ar tas „uabėlis“, kurio apyvarta, anot rekvizitai.lt, neviršija ir 0,5 mln., sugebės apžioti 100 mln. eurų skolą? O ir tie čirvų berniukai, tai ne šiaip sau eiliniai trintukai, tai – „sukčiavimo schemų profesionalai“, kaip sakė Saulius Skvernelis dar prieš tapdamas profesionalų vyriausybės vadovu.

Ir tikrai, be aukščiausios valdžios įsikišimo – nieko nebus. Rodau dabartiniam premjerui jo straipsnį, atspausdintą praėjusių metų rugsėjo 29 dieną viename laikraštyje, baksnoju pirštu į internete jo, kaip turinio partnerio, paskelbtą žinią, kad vilniečiams bus sugrąžinti per rubikoninio „Veolia“ sukčiavimus išvilioti pinigai. Palinguoja premjeras galva, pasižymi kažką lapelyje, bet tuo viskas ir baigiasi. Lapelis pradingsta jo kišenėje, o vėliau, matyt, ir – šiukšlių dėžėje.

Vėl radijas plyšauja, girdi buvusi VKEKK vadovė D.Korsakaitė smogė Prezidentei į nugarą „Veolia“ byloje prieš Lietuvą. Aha, D.Korsakaitė kaltina Prezidentūrą siekiais nesąžiningai manipuliuoti šildymo tarifais ir spaudimu „Vilniaus energijai“. D.Korsakaitė pateikė parodymus Vašingtono tarptautiniame investicinių ginčų arbitraže (ICSID), kuriame užregistruotas „Veolia“ ieškinys prieš Lietuvą. D.Korsakaitė teigia, kad „Lietuvos Respublikos prezidentė (Prezidentės administracija), D.Korsakaitei dirbant Komisijos pirmininke, siekė nesąžiningai manipuliuoti ieškovui („Veolia“ – „Vilniaus energija“) nustatytais šildymo tarifais“.

„Prezidentės administracija, kartu su ministro pirmininko tarnyba, darė politinį spaudimą VKEKK, siekiant nacionalizuoti UAB „Vilniaus energija“ sutaupytas lėšas“, – teigiama parodymuose. D.Korsakaitė sako bijojusi, kad prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) prieš ją gali pradėti politiškai motyvuotą tyrimą.

Čia tai bent, Lietuvos teismai pripažino juos sukčiais, o šie dabar apsimeta nukentėjusiais. Savo parodymus šioje istorijoje daviau ir aš. Tiesa, kol kas ne Vašingtono tarptautiniam investicinių ginčų arbitražui, bet Lietuvai atstovaujantiems JAV advokatams. Ateis laikas, duosiu parodymus ir JAV teisme, bet dabar svarbiau yra teisingumą įtvirtinti čia, Lietuvoje. Sugrąžinti vilniečiams po 500–600 eurų. Arba galima būtų sostinės daugiabučiams už tą jų permoką vieną sezoną šilumą tiekti nemokamai.

Pabaigai noriu pabrėžti, kad nepadoru yra neteisėtai pelnytis silpnesniųjų sąskaita nei čirvų, nei būgnų, nei jokios kitos „mosties“ berniukams arba damoms. O jei jau pasipelnė, tai turėtų sulaukti pasekmių. Ne bausmės, bet adekvačių pasekmių, taip kaip ir vaikai, kurie žino, kad vienoks ar kitoks elgesys sukelia tam tikras pasekmes. Iš vilniečių sukčiavimo būdu išviliotus pinigus reiktų kuo greičiau susigrąžinti, kol dar visai nepradingo galai. Taip būtų teisinga.

Juozas Imbrasas yra Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys.

TAIP PAT SKAITYKITE: Skandalingi „Rubikono“ vadų pokalbių įrašai 15 metų dūla stalčiuose, nors Lietuvai labai praverstų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius