-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jurgis Razma: Reklamos auka

„Gero Jūsų darbo auka“, – prisipažino premjeras Saulius Skvernelis, apsilankęs Dariaus Gudelio įmonės „VIP viešosios informacijos partneriai“ vakarėlyje. Yra už ką dėkoti. Šios viešųjų ryšių agentūros pagalba Valstiečių ir žaliųjų partija laimėjo Seimo rinkimus, o S.Skvernelis užsitikrino premjero postą. Dabar tos pačios agentūros patariamas siekia laimėti prezidento rinkimus.
Jurgis Razma
Jurgis Razma / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Žiniasklaida išsiaiškino, kad D.Gudelis reguliariai lankosi pas premjerą. Viešųjų ryšių agentūros vadovas sako, kad jie kalbasi apie krepšinį. Keista, nes apie krepšinį S.Skvernelis galėtų pakalbėti su Arvydu Saboniu ar Dainiumi Adomaičiu. Dar keisčiau tai, kad D.Gudelis ir jo įmonė pastaraisiais metais laimėjo valstybės viešinimo projektų užsakymų už 2,5 milijono eurų.

Nežinia ką čia nori apkvailinti S.Skvernelis ir D.Gudelis. Nes net ir menkai politika besidominčiam žmogui aišku, jog kalba eina ne apie krepšinį, o apie reklamos ir viešųjų ryšių kampanijos derinimą.

Donato Gvildžio iliustracija/Saulius Skvernelis, Darius Gudelis
Donato Gvildžio iliustracija/Saulius Skvernelis, Darius Gudelis

Todėl vietoj politinių diskusijų turim surežisuotą politinį spektaklį. Premjeras apsilanko Rusnėje. Domisi estakados statybomis. „Netikėtai“ sulaukia klausimo, ar kandidatuos prezidento rinkimuose. Ir patvirtina: „nesirinksiu lengvesnio kelio ir tą galiu pasakyti – dalyvausiu rinkimuose“.

Lyg tarp kitko dar priduria, kad iki tol buvusios valdžios nieko nedarė, o jo sprendimu net estakada pradėta statyti. S.Skvernelis nutyli, jog tai ne jo, ne „valstiečių“, o mokesčių mokėtojų pinigai ir estakada planuota jau keleri metai ir kelių vyriausybių.

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga daugiau nei dvejus metus kartoja, kad iki šiol Lietuvos valstybėje niekas nevyko, kitos vyriausybės nedirbo. Greičiausiai taip jiems pataria D.Gudelis. Sena ir išbandyta viešųjų ryšių praktika: jei negali pasigirti nuveiktais darbais – kaltink buvusius.

Po praėjusių Seimo rinkimų Valstiečių ir žaliųjų sąjunga pasidalijo savo sėkmės „raktu“. Partija vykdė gyventojų apklausas ir rinkimų programoje akcentavo tas problemas, kurias pirmiausia įvardijo žmonės. Jei Lietuvos gyventojai vardijo emigracijos problemą – valstiečiai su S.Skverneliu atkartojo, kad kovos ir su šia problema. Jei žmonės akcentavo alkoholizmo problemą – Valstiečių ir žaliųjų sąjunga skelbė pradėsianti kovą prieš šią blogybę. Visuomenei rūpėjo švietimo ateitis, o S.Skvernelis piešė gražias mokyklų ir universitetų perspektyvas. Tačiau, ar daug sprendžiant šias problemas nuveikta? O praėjo jau dveji metai.

VIDEO: 15min tyrimas: slaptąjį premjero patarėją lydi milijoninė sėkmė

Žinoma, būčiau neteisus teigdamas, kad tik Valstiečių ir žaliųjų partija naudojasi viešųjų ryšių ir reklamos agentūrų paslaugomis. Bėda ta, kad S.Skvernelis ir valdančioji partija didžiausią dalį savo veiklos ir energijos nukreipia ne problemoms spręsti, o viešiesiems ryšiams ir reklaminėms kampanijoms organizuoti.

Tokių per dvejus metus matėme nemažai: „profesionalų vyriausybė“, „apačių“ valdžia“, „kova su kainomis“, „vaučeriai“ ir t.t.

Lietuva jau turi patirties, kokios yra viešųjų ryšių ir reklamos politikoje pasekmės. Turėjome eilę Lietuvą „gelbėjusių“ partijų. Turėjome Rolandą Paksą, apskraidžiusį Lietuvą sraigtasparniu ir žadėjusį kovoti su „elitu“. Dabar turime S.Skvernelį, kurį Ramūnas Karbauskis pavadino „apačių“ kandidatu.

R.Paksui rinkimus padėjo laimėti „Strekoza“ ir Jurijus Borisovas. R.Paksas į politiką atvedė policijos komisarą S.Skvernelį. Pastarasis, gi, neslepia esantis D.Gudelio ir „VIP viešosios informacijos partneriai“ „darbo auka“. Kaip sakoma: koks mokinys, jei nepralenkia mokytojo?

Vieną iš didžiausių problemų Lietuvos žmonės įvardija korupciją. Ji nebūtinai yra tik tiesioginė. Kur kas daugiau mūsų šalyje netiesioginės korupcijos, kai politikai, valdžios pareigūnai savo pozicijas panaudoja asmeninei naudai. Valstiečių ir žaliųjų sąjunga žadėjo būti nepakanti korupcijai.

Todėl išsiaiškinti, kodėl D.Gudelis ir jo įmonė „VIP viešosios informacijos partneriai“ tapo tokie sėkmingi po rinkimų laimint vyriausybinių įstaigų užsakymus yra būtina.

Jurgis Razma yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime seniūno pavaduotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius