Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 21

Sauliaus Skvernelio slaptam patarėjui – milijonai iš valstybės biudžeto

Premjeras Saulius Skvernelis nuolat susitikinėja su viešųjų ryšių konsultantu Dariumi Gudeliu, bet jų susitikimai nėra deklaruojami. Abu tikina, jog tai nesusiję su pasiruošimu prezidento rinkimams. Nėra ir oficialių sutarčių. Tuo pat metu D.Gudelio įmonės laimi rekordines sumas viešuosiuose pirkimuose. Stambiausio laimėto pirkimo komisijoje sprendimo teisę turėjo ir premjero patarėjas.
Saulius Skvernelis, Darius Gudelis
Saulius Skvernelis, Darius Gudelis / Ronaldo Gutmano iliustracija

„Aš susitikinėju su daugeliu žmonių Vyriausybėje, Seime. Tą darau, dariau ir darysiu ateityje“, – 15min sakė Saulius Skvernelis, paklaustas apie nedeklaruotus susitikimus su komunikacijos ekspertu ir verslininku Dariumi Gudeliu.

Premjeras teigė susitikimų neskaičiuojantis. Esą jie buvę neoficialūs, darbiniai, nenumatyti arba neplanuoti, o „skelbti apie tokius praktikos nėra“.

Vien per praėjusius metus Vyriausybės kanceliarija D.Gudeliui išrašė mažiausiai 19 leidimų patekti į rūmus. Su kuo jis susitiko? Apie ką kalbėjo? Premjero patarėjų ir paties verslininko paaiškinimai skiriasi.

Suprasti akimirksniu

  • Premjeras S.Skvernelis nedeklaruoja savo susitikimų su verslininku D.Gudeliu
  • Pernai D.Gudelis mažiausiai 19 kartų lankėsi Vyriausybėje
  • Taip pat pernai D.Gudelio įmonės laimėjo viešųjų pirkimų už 2,5 mln. Eur
  • Tai geriausias D.Gudelio įmonių pasiekimas per septynerius metus
  • Stambiausios sutartys – 900 tūkst. Eur iš Nacionalinės mokėjimo agentūros
  • Šiuose konkursuose sprendimo teisę turėjo premjero patarėjas T.Beržinskas

D.Gudelis teigia su premjeru S.Skverneliu besidalinantis patirtimi ir žiniomis, bet to nevadina konsultacijomis. Verslininkas savo požiūrį grindžia tuo, kad nėra sudaręs oficialių sutarčių nei su premjeru, nei su kitais valdančiųjų politikais.

Tuo pat metu D.Gudelio įmonės laimi viešųjų pirkimų daugiau nei už 2,5 mln. eurų. Ši suma yra didžiausia tarp viešųjų ryšių agentūrų, taip pat – geriausias paties D.Gudelio verslo rezultatas.

Tiek S.Skvernelis, tiek D.Gudelis pabrėžia, kad verslininko laimėti viešieji pirkimai nėra susiję su jų nedeklaruotais susitikimais.

Šią istoriją taip pat galite pamatyti specialioje 15min tyrimų laidoje:

VIDEO: 15min tyrimas: slaptąjį premjero patarėją lydi milijoninė sėkmė

Gero darbo auka

Darius Gudelis yra komunikacijos agentūros „VIP viešosios informacijos partneriai“ savininkas ir krepšinio klubo „Rytas“ dalininkas. Jo ryšys su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) politikais prasidėjo prieš kelerius metus. 2016-aisiais D.Gudelis buvo šios partijos konsultantas ir prisidėjo prie jų pergalės Seimo rinkimuose.

Tada portale delfi.lt buvo skelbiama, kad D.Gudelio komandos sukurta rinkimų strategija buvo paremta sociologiniais tyrimais. Buvo rašoma, esą toji politinė kampanija buvo orientuota į rinką – LVŽS lyderiai kalbėjo tai, ką, sociologinių tyrimų duomenimis, norėjo girdėti rinkėjai.

„Ir tandemas Karbauskis-Skvernelis, jų pasidalinimas vaidmenimis, nekonkuravimas viduje, davė didžiulį efektą, leido planuoti“, – sakė D.Gudelis laikraščiui „Anykšta“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Darius Gudelis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Darius Gudelis

Po laimėtų Seimo rinkimų, būsimasis premjeras Saulius Skvernelis apsilankė D.Gudelio įmonės dešimties metų jubiliejuje nešinas plakatu: „Gero Jūsų darbo auka“.

„Atsirado tam tikras santykis, žmogiškas santykis, ryšys“, – 15min sakė D.Gudelis, kalbėdamas apie santykius su S.Skverneliu.

Po pergalingų rinkimų LVŽS liko skolinga daugiau nei 300 tūkst. eurų D.Gudelio įmonei „VIP viešosios informacijos partneriai“. Partija skolą grąžino. Oficialūs jų santykiai tuo ir baigėsi.

Dabar S.Skvernelis ir D.Gudelis sako kartu nedirbantys ir neturintys bendradarbiavimo sutarties. Tačiau 15min tyrimas rodo, kad verslininkas iki šiol aktyviai susitikinėja su premjeru ir jo komanda.

Susitikimų nedeklaruoja

Žiniasklaidoje buvo pasirodę pranešimų esą premjeras S.Skvernelis iki šiol palaiko ryšius su verslininku D.Gudeliu.

Tai pasakojo ir 15min šaltinis, kurio tapatybės redakcija įsipareigojo neatskleisti. Jis teigė, kad verslininkas D.Gudelis reguliariai susitinka su premjeru ir aptaria politines aktualijas bei komunikacijos problemas, – šaltinio pareigos ir kompetencija sudaro galimybę jam žinoti apie tokius dalykus.

Tačiau premjero S.Skvernelio darbotvarkėje, kur jis turėtų skelbti apie visus savo susitikimus su verslo ir interesų grupių atstovais, per 2018 metus nėra nė vieno įrašo apie susitikimus su D.Gudeliu.

Paklausėme paties premjero, kiek kartų jis susitiko su minėtu verslininku. Atsakymas buvo lakoniškas: „Neskaičiuoju aš.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Iš šono šita situacija gali atrodyti dviprasmiškai. Daug kam turėtų kilti klausimas, kodėl aukštas Lietuvos politikas susitikinėja su verslo atstovu, bet mes apie tuos susitikimus viešai nežinome, – sakė antikorupcijos organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas. – Be abejo, labai norėtųsi apie tokius susitikimus žinoti. Ypač kai kalbame apie žmogų, kuris prisidėjo prie dabartinio premjero komandos sėkmės.“

15min gavo įrodymų, kad per praėjusius metus statistiškai D.Gudelis lankėsi Vyriausybėje dažniau nei kartą per mėnesį.

Vyriausybėje lankėsi bent 19 kartų

Paklausėme Vyriausybės kanceliarijos, kiek kartų per pastaruosius metus D.Gudeliui buvo išduotas leidimas patekti į pastatą. Atsakymą pateikė ne kanceliarijos tarnautojai, bet premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas.

„Per 2018 metus jam leidimai išrašyti 19 kartų. Iš jų keletą kartų D.Gudelis yra susitikęs su premjeru. Kur kas dažniau jam tekdavo bendrauti su manimi“, – rašė S.Malinauskas.

Ši premjero patarėjo versija, – esą Vyriausybės rūmuose D.Gudelis susitikdavęs su S.Malinausku, o ne su S.Skverneliu, – skiriasi nuo paties D.Gudelio paaiškinimų. Verslininkas teigia priešingai: su patarėju S.Malinausku susitikęs ne daugiau nei keletą kartų, o Vyriausybėje lankėsi pakviestas premjero.

„Mane taip tėvai išauklėjo: jeigu žmonės kviečia, – ypač tokie aukšti žmonės, – tai reikia ateit, reikia bendraut, reikia dalintis. Aš manau, kad ir premjeras bendrauja su daugeliu žmonių ir aš nesu kažkokia išimtis“, – sakė D.Gudelis. Paprašytas patikslinti, ar Vyriausybėje lankosi premjero kvietimu, jis atsakė: „Įvairiai. Įvairiai. Įvairiai.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas

Premjero patarėjas S.Malinauskas aiškino, kad ne kartą susitiko ir su kitais Lietuvos komunikacijos specialistais. Paklausėme S.Malinausko, ar, be D.Gudelio, dar yra tokių, kuriems per 2018 metus būtų išduotas panašus skaičius leidimų patekti į Vyriausybę. Tikslaus atsakymo jis nepateikė – sakėsi negalįs suskaičiuoti tokių susitikimų.

Padėtį aiškina skirtingai

Koks buvo tokių nedeklaruotų premjero S.Skvernelio ir komunikacijos eksperto D.Gudelio susitikimų tikslas? Apie ką jie kalbėjo? Atsakymą rasti sudėtinga, mat istorijos dalyvių paaiškinimai skiriasi.

D.Gudelis pokalbių temas apibūdino taip: „Apie aktualijas, apie krepšinį, apie „Ryto“ reikalus, apie Regionų krepšinio lygą, apie daug įvairių dalykų. Temos konkrečios ar vienos tikrai nebuvo.“

Premjero patarėjas Tomas Beržinskas 15min rašė, kad „pokalbiai su D.Gudeliu vyksta bendromis temomis.“

Kitas premjero patarėjas S.Malinauskas sako, kad „tokių susitikimų tikslas visada buvo išgirsti kritiką, įvertinti savo klaidas, pamatyti situacijas iš skirtingų kampų.“

Perskaitėme šią S.Malinausko citatą D.Gudeliui ir paklausėme, ar tai reiškia, kad jis konsultuoja premjerą? Į tai verslininkas atsakė: „Aš nelaikau informacijos savyje. <...> Tos žinios, – nes aš jau 12 metų kiekvienais metais pats organizuoju sociologinius tyrimus, stebiu dinamiką, tam tikrą informaciją turiu, bendrauju su žurnalistais, leidėjais, – tai tos informacijos yra ir aš nesibaidau ja pasidalinti.“

Taigi apibendrintai D.Gudelio poziciją galima teigti: jis neigia konsultuojantis premjerą S.Skvernelį, bet pripažįsta pasidalinantis su juo savo patirtimi, žiniomis ir informacija.

Premjeras nėra vienintelis LVŽS politikas susitikinėjantis su D.Gudeliu ir to nedeklaruojantis.

Oficialių sutarčių neturi

Vilniaus mero posto siekiantis ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius taip pat palaiko ryšius su D.Gudeliu. Ministro kaip ir premjero darbotvarkėje nėra įrašų apie susitikimus su šiuo verslininku.

„Aš su juo bendrauju nuo praėjusių rinkimų, sakykime, esam pažįstami ir bendraujame“, – sakė V.Sinkevičius.

Paklaustas, apie ką kalba su D.Gudeliu, ministras įvardino krepšinį. Po to savo feisbuke santykius su D.Gudeliu jis apibūdino išsamiau: „Man nereikia mokėti žmonėms, kad jie būtų mano draugai, man tai būtų keista. Man įdomu padiskutuoti su juo apie aktualijas ir komunikaciją, bet man dar įdomiau stebėti „Ryto“ varžybas.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Virginijus Sinkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Virginijus Sinkevičius

15min žiniomis, V.Sinkevičius lankosi D.Gudelio įmonės „VIP viešosios informacijos partneriai“ biure Vilniaus Algirdo gatvėje. Tai patvirtina ir šios įmonės atstovai.

Paklaustas, kokiais reikalais vaikšto į D.Gudelio biurą, ministras V.Sinkevičius atsakė klausimu: „Aš esu laisvas žmogus, o kodėl jūs norite apriboti mano judėjimą kažkur?“

Ministras neigia, kad D.Gudelis konsultuoja jį dėl būsimų Vilniaus mero rinkimų. Politikas sakė, jog su D.Gudeliu neturi jokios bendradarbiavimo sutarties.

Svarbu dar kartą pabrėžti: ne tik V.Sinkevičius neturi sutarties su D.Gudeliu. Jokio oficialaus susitarimo neturi ir premjeras S.Skvernelis, jo patarėjai ar LVŽS partija.

Ar verslininkas turi kokios nors naudos iš nedeklaruotų susitikimų su šiais politikais? Į šį klausimą D.Gudelis atsakė: „Visiškai jokios naudos.“

Yra ir kita šios istorijos pusės – viešieji pirkimai. Tai nebūtinai susiję su S.Skvernelio, V.Sinkevičiaus ir D.Gudelio susitikimais, bet tai svarbu žinoti.

Milijonai iš viešųjų pirkimų

Praėję metai D.Gudelio valdomoms įmonėms buvo rekordiškai sėkmingi viešųjų pirkimų srityje.

Išanalizavome 30-ies komunikacijos įmonių septynerių metų rezultatus viešuosiuose pirkimuose. Išryškėjo faktas, kad 2018-aisiais, priešrinkiminiais metais, kai ir vyko nedeklaruoti susitikimai, pagal laimėtų pirkimų vertes pirmavo būtent D.Gudelio įmonės.

Donato Gvildžio iliustracija/D.Gudelio įmonių ir kitų bendrovių rezultatų palyginimas
Donato Gvildžio iliustracija/D.Gudelio įmonių ir kitų bendrovių rezultatų palyginimas

Sutartis D.Gudelio bendrovės sudarė su įvairiomis valstybės institucijomis: Nacionaline mokėjimo agentūra, Žemės ūkio ministerija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Aplinkos ministerija ir kitomis. Tokių sutarčių buvo bent dešimt.

D.Gudelio įmonių „VIP viešosios informacijos partneriai“ ir „MIG marketingo idėjų generatorius“ bendra laimėtų viešųjų pirkimų sutarčių vertė pernai buvo daugiau nei 2,5 mln. eurų. Kitų 15min išnagrinėtų rinkos dalyvių sutartys – kur kas mažesnės. Atlikdami tyrimą rėmėmės Viešųjų pirkimų tarnybos pateiktais skaičiais.

Svarbu pažymėti: D.Gudelio verslas ir iki „valstiečių“ laimėdavo viešuosius pirkimus, o jis pats sako, jog yra dirbęs ir su liberalais, ir su konservatoriais, ir su socialdemokratais. Tačiau būtent 2018-ieji jo įmonėms buvo sėkmingiausi – tiek lyginant su ankstesniais metais, tiek su kitais rinkos dalyviais.

Donato Gvildžio iliustracija/D.Gudelio įmonių rezultatai viešuosiuose pirkimuose
Donato Gvildžio iliustracija/D.Gudelio įmonių rezultatai viešuosiuose pirkimuose

Stambiausią valstybės užsakymą pernai D.Gudelio verslas gavo iš Nacionalinės mokėjimo agentūros. 2018-ųjų vasarą šios agentūros viešųjų pirkimų ekspertu tapo premjero patarėjas Tomas Beržinskas. Po kelių mėnesių D.Gudelio įmonė laimėjo du agentūros konkursus. Bendra jų vertė – beveik 900 tūkst. eurų.

T.Beržinskas 15min teigė, kad į komisiją pateko pagal vyriausybinę tvarką. Jis sakė, kad nesidomėjo tų konkursų laimėtojais, o jo balsas net nebuvo lemiamas.

„Jeigu tu nori pasakyti, kad aš kažkaip reikšmingai prisidėjau prie to, kad laimėtų ar nelaimėtų vienas ar kitas tiekėjas, tai nebūtų tiesa, nes mano vertinimas lemia viso labo penktadalį“, – sakė T.Beržinskas.

Jis tvirtino, kad nei premjeras, nei jo komandos nariai su D.Gudeliu niekada nėra kalbėję viešųjų pirkimų tema.

D.Gudelis 15min pabrėžė, kad konkursai buvo laimėti sąžiningai, jiems buvo ruoštasi, o įmonės pateikta kaina visuomet būdavo mažiausia. Jis teigė, kad laimėjimai konkursuose visiškai nesusiję su jo susitikimais su premjeru.

„Turbūt įsitikinote, kad konkursai, kurie laimėti, pergalė buvo sąlygota dėl mažesnės kainos, ir jūs turbūt tai galite patvirtinti turimais dokumentais. Mes sugebam nesiekdami pelno arba nesiekdami kažkokių didelių maržų efektyviai suorganizuot, profesionaliai, kokybiškai kampanijas“, – kalbėjo D.Gudelis.

Viešinimo pinigai — rinkimams

Kalbėdamas apie bendrą padėtį valstybėje, „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas S.Muravjovas sakė, kad egzistuoja rizika, jog valstybės viešinimo konkursai gali būti panaudoti ne visada skaidriems tikslams.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Sergejus Muravjovas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Sergejus Muravjovas

„Nėra jokia paslaptis, kad Lietuvoje nuolat kalbama apie tai, kad pinigai, skirti ryšių su visuomene agentūroms, dažnai panaudojami kaip tam tikras administracinis resursas politikams gauti išskirtinį dėmesį iš tų ryšių su visuomene agentūrų, žiniasklaidos priemonių rinkimų laikotarpiu. Ir tokiu būdu perkama įtaka. Nors įrodymų dažniausiai nepavyksta gauti, verslininkai, žiniasklaidos atstovai, mūsų kalbinti ekspertai aiškiai kalba apie tai, kad tokia rizika, toks pavojus egzistuoja“, – sakė S. Muravjovas.

Jo teigimu, vienas iš būdų šią riziką sumažinti yra pradėti skelbti, kam nukeliauja ryšiams su visuomene skirti pinigai.

Ketvirtadienį premjeras S.Skvernelis paskelbė dalyvausiantis prezidento rinkimuose.

Žurnalistų paklaustas, ar jį konsultuos D.Gudelis, premjeras atsakė: „Darius Gudelis, jeigu reikėtų, manau, jis ir pakonsultuotų, kadangi tai yra žmogus, kuris dirbo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga sėkminguose Seimo rinkimuose. Tikrai tas santykis yra užsimezgęs, mes bendraujame, bet turime kitų temų be viešųjų konsultacijų arba konsultacijų viešaisiais ryšiais.“

Pats D.Gudelis tvirtino, jog per artėjančius rinkimus su LVŽS partija nebedirbs.

Apie tyrimą ir šaltinius

Šį žurnalistinį tyrimą atliko 15min Tyrimų skyriaus žurnalistai Birutė Davidonytė, Dovydas Pancerovas ir Šarūnas Černiauskas. Rėmėmės viešai prieinama informacija, istorijos dalyvių pateiktais atsakymais, taip pat šaltinių duomenimis.

Tyrime buvo naudojami Viešųjų pirkimų tarnybos ir Centrinės viešųjų pirkimų informacinės sistemos duomenys. Taip pat – Registrų centrui pateikta informacija apie D.Gudelio įmones „VIP viešosios informacijos partneriai“ ir „MIG marketingo idėjų generatorius“. S.Skvernelio, V.Sinkevičiaus ir jų bendražygių deklaracijos paimtos iš Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos duomenų bazės bei viešai skelbiamų darbotvarkių.

Taip pat tyrime gausiai rėmėmės premjero S.Skvernelio, T.Beržinsko, S.Malinausko, V.Sinkevičiaus, D.Gudelio pateiktais atsakymais į 15min klausimus. Tekste atsižvelgėme į informaciją, kurią gavome per susitikimą su „VIP viešosios informacijos partneriai“ vykdomąja direktore Jūrate Navickaite. Ruošdami tyrimą bendravome su „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovu S.Muravjovu, Viešųjų pirkimų tarnybos specialistais.

Šioje istorijoje panaudotas liudijimas šaltinio, kurio tapatybės dėl šaltinio apsaugos redakcija įsipareigojo neatskleisti. Šaltinio užimamos pareigos ir kompetencija sudaro sąlygas jam prieiti prie informacijos, kurią jis pateikė 15min. Visa šio šaltinio pateikta informacija buvo patikrinta kitais metodais.

VIDEO: Saulius Skvernelis paskelbė dalyvausiantis prezidento rinkimuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius