Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Linas Jonauskas: „Skylėto“ Nacionalinio miškų susitarimo niekas nepasirašys

Ženklų, kad Nacionalinis miškų susitarimas gali žlugti, buvo jau ne vienas. Prasidėjo kai kurių dalyvių, ilgamečių aplinkosaugininkų pasitraukimai iš susitarimo rengimo grupių. Iš pradžių po vieną, o dabar susitarime stabdo veiklą didžioji dalis narių, kurie atstovauja visuomenės, aplinkosaugos interesus.
Linas Jonauskas
Linas Jonauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nacionalinis miškų susitarimas Lietuvai yra itin svarbus. Būtina perbraižyti miškų viziją, kad ji būtų tokia, kuri leistų išgelbėti saugomą biologinę įvairovę ir padėtų kovoti su klimato kaitos iššūkiais.

Jei aplinkosaugos ir visuomenės interesas bus eliminuotas, apie kokį susitarimą galime kalbėti?

Šiandien būtina perkrauti santykius ir suburti visus žmones, kurie buvo nusiteikę savo žiniomis prisidėti kuriant Nacionalinį miškų susitarimą, tęsti darbo. Susitarimas yra lygiaverčių partnerių dialogas, o ne vienkryptis monologas.

Tenka apgailestauti, kad susitarime pradėjo dominuoti pramonės sektorius, įsivyravo patyčių (ne)kultūra, o ilgamečiai aplinkosaugininkai pasijuto negirdimi.

Jei Aplinkos ministerijai nepavykta užtikrinti tinkamo susitarimo proceso moderavimo, jį turėtų perimti nepriklausomi fasilitatoriai, kurie padėtų tęsti susitarimo dalyvių dialogą.

Nacionalinis miškų susitarimas turėjo būti pirmoji partneryste ir konstruktyviu dialogu grįsta Lietuvos ateities miškų vizija.

Jei žlugs pagrindinė susitarimo idėja, dirbtinai sukonstruoto, „skylėto“ „susitarimo“ niekas nepalaikys.

Aplinkos ministrui laikas gelbėti susitarimą ir dėti visas pastangas, kad visi susitarimo dalyviai sugrįžtų tęsti dialogo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius