-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Metsola: Europa nėra savaime suprantamas dalykas

2024 m. vyks daugiausia rinkimų per visą istoriją. Ateiti į rinkimus bus pakviesta didelė dalis pasaulio žmonių, įskaitant lietuvius kartu su daugiau kaip 400 mln. kitų europiečių. Šie metai bus lemiami Lietuvai, Europai ir pasauliui.
Roberta Metsola
Roberta Metsola / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Balsuodami už Europos Parlamento narius, dalyvausite didžiausiuose viršvalstybiniuose rinkimuose pasaulyje. Jūsų balsas svarbus. Jis svarbus mums visiems, mūsų laisvei, mūsų teisėms ir mūsų gyvenimo būdui. Mums laisvi rinkimai yra Europos demokratijos pagrindas, nors pernelyg dažnai žmonės demokratiją laiko savaime suprantamu dalyku.

Ankstesniuose Europos Parlamento rinkimuose 53 proc. lietuvių atėjo prie balsadėžių. Tikiuosi, kad šįkart dar daugiau lietuvių atiduos savo balsus, ypač, kai prie mūsų sienų siaučia karas. Neleiskite, kad už jus nuspręstų kiti.

Jūsų balsas svarbus kuriant tokią Europą, kokią norime ją matyti.

Per pastaruosius penkerius metus Europos Sąjunga priėmė precedento neturinčius sprendimus. Kartu stojome ginti savo vertybių ir gyvenimo būdo, ir tai darėme solidariai. Bendrai nupirkome skiepų visiems Europos Sąjungos piliečiams. Tvirtai palaikėme Ukrainą. Buriame savo kaimynines šalis, stiprindami kolektyvinį saugumą. Nes žinome, kad kartu esame stipresni, saugesni ir gauname daugiau.

Mūsų naujosios ES klimato taisyklės užtikrins sveikesnį orą, švaresnes upes ir jūras, o iki 2050-ųjų tapsime pirmuoju anglies dioksido atžvilgiu neutraliu žemynu. Kartu su skaitmenine pertvarka tai suteiks naujų galimybių, padidins mūsų konkurencingumą ir skatins ekonomikos augimą.

Šie uždaviniai nėra paprasti, tačiau tuo mūsų pasiekimai dar brangesni. Įveikėme prieštaras ir įrodėme, kad Europa gali priimti europiečiams svarbius sprendimus, kurių negali imtis pavienės šalys.

Tai nereiškia, kad Europos Sąjunga tobula. Iš tikrųjų, kaip ir dauguma jūsų jaučiu nusivylimą kai kuriais procesais, tačiau tikiu, kad Europa gali padaryti daugiau, jei toliau veiksime išvien. Nes pasaulyje, kuriame karas nebėra neįsivaizduojamas ir kai demokratiškose šalyse gyvena mažiau žmonių nei nedemokratiškose, Europa tampa žmogaus teisių, laisvių ir ekonominės gerovės supergalia.

Tiesa ir tai, kad bėgant metams pripratome prie savo pasiekimų, o tai atvėrė kelią populizmui, siūlančiam klaidingus atsakymus į sudėtingus klausimus. Siekdamas supaprastinti dalykus, populizmas kuria pavojingą naratyvą, kuris gali pakenkti mūsų demokratijai iš vidaus.

Šis iššūkis mūsų laukia per ateinančius mėnesius iki Europos Parlamento rinkimų. Štai kodėl Lietuvos žmonės turi pasakyti savo nuomonę birželio 9-ą dieną. Tai daug ką nulems.

Likus tik 100-ui dienų iki rinkimų, skleidžiu šią žinią visoje Europoje, kaip ir per savo apsilankymą Lietuvoje šių metų sausį. Po rinkimų į Briuselį susirinks 720 Europos Parlamento narių, 11-a jų bus iš Lietuvos. Jūs spręsite, kas tie žmonės ir kokioms vertybėms jie atstovauja. Jie priims politinius sprendimus ir taisykles, pagal kurias gyvens visa Lietuva ir Europa. Pasirinksite ir balsuosite jūs. Nemanykite, kad Europa yra savaime suprantamas dalykas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius