Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rasa Baškienė: Mes nenorime krematoriumo Vilniaus centre!

Prieš Šventas Kalėdas pasirodė žinutė apie kalėdinį siurprizą vilniečiams – krematoriumą Olandų gatvėje. Idėjos autoriai – laidojimo paslaugas teikiantys laidojimo rūmai „Ritualas“, siekiantys „maksimaliai patenkinti klientų lūkesčius“, lanksčiai reaguojant į pamatinius žmonių poreikius būti palaidotiems.
Rasa Baškienė
Rasa Baškienė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Lakstyti niekur nereikia – viskas vietoje, racionalu, tvarkinga ir taupu. Ir aplinka graži – aplink Pavilnių parkas su senosiomis žydų kapinėmis, o ir reikiama infrastruktūra jau išvystyta. Taip sakant, viskas viename – ir klientas (o tiksliau, jo artimieji) patenkintas, ir verslas klestėte klesti.

Vilniaus savivaldybė, nematydama jokių problemų, lyg niekur nieko palaimino tokio projekto eigą, uždegdama žalią šviesą Poveikio vertinimo aplinkai programos rengimui.

Miesto galva Remigijus Šimašius, paprastai nevengiantis bendrauti su miestiečiais elektroninėje erdvėje, šįsyk klausimus ignoravo ir tylėjo lyg vandens į burną prisisėmęs. Miesto tarybos nariai kalbėjo apie kalėdinį pokštą, o Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos atstovė pareiškė, kad „čia kažkokia nesąmonė“.

Prieškalėdinio šurmulio metu keli susipratę vilniečiai suskato kreiptis į žurnalistus, tačiau kalėdinis krematoriumo karavanas jau pajudėjo: Aplinkos apsaugos agentūros svetainėje visi pageidaujantys iki sausio 5 d. dienos galėjo pareikšti savo nuomones apie tokio objekto atsiradimą istorinėje vietoje, kone Vilniaus šerdyje. Ten, kur galimai kunigaikštis Gediminas taurą medžiojo, o kai kas tiki, kad net ir sapnus sapnavo.

Net ir baisiausiame sapne tik kelių šimtų metrų atstumu atsirasiančio krematoriumo kaimynystės neįsivaizduojantys vaikų darželių, mokyklų, Lietuvos Kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centro vadovai bei aplinkinių Vilniaus bendruomenių atstovai raštu pareiškė savo kategorišką nepritarimą tokio objekto atsiradimui miesto gyvenamojoje zonoje.

Kas gi linkėtų savo vaikams tokios kaimynystės? Kas garantuotų, kad, įvykus avarijai, miesto neuždengs juodų dūmų debesys, jau nekalbant apie kvapus? Ir išvis – ar reikalingas dar vienas taršos židinys Vilniaus centre?

Aktyvių ir neabejingų vilniečių dėka tikimės, kad sveikas protas nugalės ir toks „išskirtinis“ objektas nepapuoš Vilniaus centro, o miesto galvos ras jam tinkamesnę vietą. Toliau nuo vaikų.

Išvadas dėl poveikio aplinkai vertinimo privalės pateikti bent kelios institucijos: Vilniaus savivaldybė, Vilniaus visuomenės sveikatos centras, Vilniaus apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinis padalinys ir Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.

Po visų svarstymų ir išvadų lemiamą žodį tars Aplinkos apsaugos agentūra, kuri tvirtins programą ir priims galutinį sprendimą dėl veiklos leistinumo pasirinktoje vietoje.

Vilniaus meras galų gale atsakė į klausimus – beje, tik gavęs raštą su ugdymo įstaigų ir bendruomenių atstovų parašais. Savivaldybė leidimą krematoriumui suteiks tik po visų debatų, procedūrų ir parašų. 

Aktyvių ir neabejingų vilniečių dėka tikimės, kad sveikas protas nugalės ir toks „išskirtinis“ objektas nepapuoš Vilniaus centro, o miesto galvos ras jam tinkamesnę vietą. Toliau nuo vaikų.

Rasa Baškienė yra Vilniaus Senamiesčio bendruomenės narė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius