Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Remigijus Šimašius: Apie juosteles ir pagarbą Gegužės 9-ąją

Atsiranda žmonių, kurie pasakoja, kad Georgijaus juostelę nešioja ne kaip rusiško fašizmo, o kaip pergalės Antrajame pasauliniame kare simbolį. Suprantu, kad tokių žmonių yra, bet…
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / BFL nuotr.

Pirma: vieniems tai buvo pergalė, o kitiems (įskaitant daugybę geros valios laisvę mylinčių žmonių Lietuvoje, Rytų ir Centrinėje Europoje) – tik vieno bandito pergalė prieš kitą.

Antra: pagoniškas saulės ženklas, deja, nebėra saulės ženklas nuo tada, kai jį pradėjo naudoti ir diskreditavo Vokietijos nacionalsocialistų darbininkų partija. Lygiai taip pat Georgijaus juostelė nebėra ta Georgijaus juostelė, kuri egzistavo praėjusiame amžiuje. Dabar Putino ideologija ją pavertė jau ir rusiško fašizmo simboliu.

Trečia: net jei simbolio reikšmė pasikeitė, tai nereiškia, kad vardan gerų ar blogų dalykų per Antrąjį pasaulinį karą kovoję sovietų kariai – dabartiniai garbaus amžiaus žmonės – turėtų būti gėdinami dėl jo nešiojimo. Tačiau visai kitas reikalas yra šios juostelės demonstravimas tam tikruose kontekstuose, kur ji pabrėžia fašistinę ideologiją.

Georgijaus juostelė nebėra ta Georgijaus juostelė, kuri egzistavo praėjusiame amžiuje. Dabar Putino ideologija ją pavertė jau ir rusiško fašizmo simboliu.

Galite sakyti, kad per painu. Gal. Ypač jei apsimeti nematantis konteksto. Štai sovietinė žvaigždė yra uždrausta, tačiau tai dar nereiškia, kad uždrausta bet kokia pentagrama, netgi jei ji nudažyta raudonai.

Europos Žmogaus Teisių Teismui irgi nebuvo problemų atskirti šias koncepcijas. Uždrausta tokia pentagrama, kuri simbolizuoja sovietizmą, o ne pagonybę, žvaigždę danguje ar dar ką nors…

Ir visgi – o kaip laisvę mylinčiam žmogui minėti gegužės 9-ąją (gal ignoruoti)?

Faktas, kad gegužės 8-ąją minimos Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinės. Faktas, kad Lietuvoje ir daug kur kitur karas tuo nesibaigė, o tik įpusėjo. Tad švęsti lyg ir nėra ko. Faktas, kad daug kam tai visgi svarbi proga, nes bent jau nacionalsocialistinė ideologija, pražudžiusi milijonus, buvo sumušta. Todėl lyg ir turime ką švęsti.

Aš suprantu anūkus tų žmonių, kurie, kad ir dėl ko kovojo jų seneliai, ramiai ir oriai ateina pagerbti jų į karių kapines. Juo labiau suprantu dar gyvus šių kovų veteranus. Tačiau aš nesuprantu ir nepateisinu, jei tai išvirsta į rusiškos fašizmo atmainos manifestaciją.

Aš dar labiau suprantu tuos, kurie nenori švęsti karo pabaigos, nes jos tuo metu jiems nebuvo. Karo pabaiga man, kaip turbūt ir daugeliui kitų Lietuvoje – tai diena, kai iš Lietuvos buvo išvesta sovietinė kariuomenė.

Aš pats asmeniškai gegužės 8-ąją su vaikais planuoju nuvykti į Panerių memorialą – uždegsim žvakutę nacionalsocializmo aukoms.

Tegul tai bus ir pagarbos ženklas tiems, kurie kovojo prieš Hitlerį, bet nevykdė Stalino nusikaltimų. Jiems ir mums reikalingas ne naujojo bet kokios spalvos fašizmo eskalavimas, o tikroji pagarba.

Remigijus Šimašius yra Liberalų sąjūdžio vicepirmininkas, Seimo narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius