Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rita Tamašunienė: Politika valdančiųjų, o atsakomybė ir krūvis tautinių mažumų savivaldybėms

Kai artėja rinkimai politikai turi tokį bruožą – rasti savyje panašumų su tautinėmis mažumomis. Tai mama turi lenkiško kraujo, tai tėtis, tai senelė. Net lenkų ar rusų kalbas visi prisimena, o tikslas aišku vienas – gauti rinkėjų balsus. Tuomet ir pažadų netrūksta, kaip būdami valdžioje politikai „išgelbės“ tautines mažumas. Bet rinkimai ateina ir praeina, o tautinės mažumos kaip visada paliekamos pačios sau. Ir visos kalbos apie tai, kad Šalčininkų ar Vilniaus rajono gyventojai – tai tokie patys piliečiai taip pat nugrimzta į nebūtį iki kitų rinkimų.
Rita Tamašunienė
Rita Tamašunienė / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Dabar Lietuvoje turime neregėtą krizę – neteisėti migrantai plūsta per Lietuvos ir Baltarusijos sieną. Su sprendimais vėluojama, kariuomenė prie sienos pasitelkta tik kai turėjome daugiau nei 1500 migrantų Lietuvoje. Tad spręsti šį uždavinį turėjo tik pasieniečiai ir, aišku, savivaldybės bei merai. Tai valdantiesiems pavyksta geriausiai – skirstyti užduotis ir dar piktintis, kad niekas nelekia strimgalviais jų įgyvendinti.

Štai naujas „genialusis planas A“ – apgyvendinti migrantus Dieveniškėse ir Medininkuose. Ponai valdantieji, ar Lietuvoje yra tik dvi savivaldybės, kurios turi prisiimti visą atsakomybę už valdančiųjų politiką ir nesugebėjimą tinkamai reaguoti? Medininkuose pastatysite modulinius namelius maždaug 1000 migrantų, dar 1000 apgyvendinsite Dieveniškėse, dvigubai daugiau nei vietos gyventojų.

Nors vidaus reikalų ministrė viešai deklaravo, cituoju: „Mes tikrai neplanuojame šalia gyvenamųjų vietovių, gyvenamosiose vietose, nes mūsų strategija yra kitokia – mes planuojame tuos žmones apgyvendinti konkrečiose koncentruotose stovyklavietėse (...)“. Dėl ministrės išsireiškimo „koncentruota stovyklavietė“, kuris daugeliui nuskambėjo kraupiai ir sukėlė baisias asociacijas, vertinimus pateiks komunikacijos specialistai. Bet tokia „koncentruota stovyklavietė“ Dieveniškėse iš esmės neatitinka Vidaus reikalų ministerijos paskelbtos strategijos, nes planuojama stovyklavietė būtent pačioje gyvenvietėje, neaptvertame pastate, prie pat lietuvių ir lenkų mokyklų.

Kalbant apie gyventojų informavimą ( kas yra viena iš pagrindinių užduočių ekstremalios situacijos atveju) iš viso sudėtinga vertinti, nes jo tiesiog nėra. Savivaldybės apie sprendimus sužino tik iš žiniasklaidos, po jų seka nurodymai, kad reikia padaryti tą ir aną. Bendruomenės nuomonės nepaisoma, neįvertinama tikroji situacija, žmonės jau pasiryžę stoti į gyvą grandinę ir ginti savo miestelį nuo valdančiųjų sprendimų, kurie priimti kabinetuose Vilniuje. Deklaruojamos pagarbos nė per nago juodymą nematyti.

Premjerė ir ministrai ragina visus telktis, dalintis krizės našta. Bet kiek konservatorių ar liberalų merų pareiškė palaikymą savo Vyriausybei ir paims į savo savivaldybes migrantus? Kodėl nesolidarūs bendrapartiečių vykdomai politikai? Užtat Šalčininkų ir Vilniaus rajono savivaldybės visuomet po ranka, kai reikia valdančiųjų privirtą košę išsrėbti. Lengvu rankos mostu, valdantieji priima sprendimus apgyvendinti migrantus ten, kur jie niekada neturėjo žmonių palaikymo. Tačiau kitos savivaldybės, taip pat pasienio, tokio masto neteisėtų migrantų centrų steigimui nesiūlomos ir nepasirenkamos. Negi nėra tuščių sklypų atokiau nuo gyvenamųjų teritorijų? Pagaliau ar išnaudoti visi ministerijų resursai?

Lietuvoje neturi būti lygūs ir lygesni piliečiai, galinčios nepriimti ir privalančios priimti migrantus savivaldybės.

Kaip sugebės užtikrinti efektyvų tokio kiekio žmonių saugojimą? Jeigu iš Kapčiamiesčio prieš kelias dienas pabėgo net 6 migrantai. Netikiu, kad nėra galimybių apgyvendinti neteisėtus migrantus ten, kur jie nekeltų sumaišties ir baimės tarp vietinių gyventojų, būtų saugomi pareigūnų. Todėl visiškai suprantamas vietinių gyventojų noras apginti Dieveniškių miestelį prieš valdančiųjų diktatūrą. Lietuvoje neturi būti lygūs ir lygesni piliečiai, galinčios nepriimti ir privalančios priimti migrantus savivaldybės. Tačiau valdančiųjų siunčiamos žinutės potekstė aiški: krizė, kaip krizė, bet reitingai krenta, rinkėjų kantrybė senka, tad geriau rinktis „saugesnį“ variantą toliau nuo savo savivaldybių. Naivu tikėtis, kad mūsų krašto žmonės nesupranta ir neįvertins dviveidės politikos bei nesąžiningos politinės klastos migracijos krizės akivaizdoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius