Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šarūnas Andriukaitis-Sutkus: (Ne)žiūrėkite aukštyn

Po praėjusios savaitės Vyriausybės patvirtintų galimybių paso (GP) išdavimo pakeitimų jau niekam nebelieka abejonių, kad Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pandemijos valdymas neturi nieko bendro nei su mokslu, nei su elementaria logika. Naujoji GP išdavimo tvarka rizikos grupėms nepriklausiančius asmenis skatina ne skiepytis, bet tiesiog persirgti omikron atmaina. Ar tai pagaliau ir pabaigs panikos epidemiją?
Šarūnas Andriukaitis-Sutkus
Šarūnas Andriukaitis-Sutkus / Asmeninio archyvo nuotr.

Du virusai

Naujojoje „Netflix“ išleistoje satyrinėje politinėje dramoje „Nežiūrėkite aukštyn“ pagrindiniai filmo herojai (vaid. aktoriai Leonardo Di Caprio ir Jennifer Lawrence) aptinka po 6 mėnesių gyvybę žemėje sunaikinsiančią kometą. Apie savo atradimą jie praneša JAV prezidentei (vaid. Meryl Streep) bei plačiajai visuomenei. Toliau sekančioje neįtikėtinų įvykių virtinėje atskleidžiama visa šiuolaikinių demokratijų, kuriose dominuoja socialinių tinklų ir interesų grupių godumo formuojami visuomenės skaldymu pagrįsti trumpalaikiai politiniai interesai, disfunkcija.

Valdžios neveiklumas priverčia filmo herojus paleisti įtikinėjimo kometa socialinę kampaniją su šūkiu „Pažiūrėkit aukštyn“, kad atsvertų grobuoniškų korporatyvinių interesų ir godumo užvaldytos valdžios kometos keliamą pavojų neigiančią propagandą. Galiausiai žemė yra sunaikinama, bet elitui pasiseka pabėgti į tolimą planetą.

VIDEO: Omikron atmaina: kas apie ją žinoma ir kodėl ji kelia susirūpinimą?

Kaip gi tai susiję su viruso situacija Lietuvoje, paklausite jūs? Labai tiesiogiai. Lietuvoje šiuo metu egzistuoja du virusai. Pirmasis COVID-19 virusas – tai besistengiantis išgyventi, prisitaikantis organizmas, kuriam atsivėrė nauja terpė-nešėjas, t.y. mes visi.

Šis virusas stipriai diskriminuoja – sunkiausiai serga ir dažniausiai miršta būtent silpniausi visuomenės nariai (rizikos grupėms priklausantys senyvo amžiaus asmenys). Jis taip pat nepaiso nei galimybių pasų, nei 8 valandas dėvimų (daugkartinių) kaukių, nei atstumo, higienos ar ventiliacijos nesilaikančių asmenų – plinta tarp jų visų. Kaip ir skiepų – būdamas išgyventi siekiančiu organizmu, jis pakito tiek, kad platina jį šiuo metu visi vienodai. Skiepijantis nuo šio viruso pirmiausia siekiama apsaugoti save nuo sunkios ligos eigos, ką ir deklaruoja vis dar nebaigtų tirti vakcinų gamintojai. Todėl kiekvienas asmuo turi pats įsivertinti savo riziką, bei imtis atitinkamų savisaugos ir artimųjų apsaugos veiksmų.

Yra ir kitas virusas. Tai – labai įdomus organizmas, kuris su kiekviena mutacija „vis pavojingėja“, ir marindamas „vis jaunesnius“ kažkokiu būdų nuolatos mažina ligoninių lovų skaičių, taip grasindamas „nulaužti“ sveikatos priežiūros sistemą.

Šis virusas, anot buvusio Konstitucinio teismo pirmininko Dainiaus Žalimo, kelia „grėsmę visuomenės sveikatai visiems vienodai“, todėl nuo jo apsisaugoti pateisinama užsiimti visuomenės narių segregacija per GP į pateptuosius ir visus kitus. Kadangi virusas neplinta tarp gyventojų su GP, jie drąsiai gali lankytis restoranuose, klubuose, Sel‘o koncertuose ar „Žalgirio“ rungtynėse.

Galima drąsiai teigti, kad nauja GP tvarka ne ragins žmones skiepytis, o skatins ieškoti būdų, kaip persirgti omikron atmaina, ir kuo greičiau.

Jei turite šio viruso antikūnų ir esate vyriausybės vedamoje „buhalterijoje“, t.y. užsikrėtimų ir susirgimų statistikoje, tai jūs – saugus, bet jei turite antikūnų ir buhalterijoje nesate apskaitytas – esate grėsmė „visuomenės sveikatai ir integralumui“. Jūsų 12 metų vaikas yra žymiai labiau pavojingas, nei jūsų 10 metų vaikas, todėl dvylikametis negali be GP niekur lankytis, bet dešimtmetis – gali. Jei virusu persirgote – jums žalia GP šviesa, bet jei turite 2 skiepus ir toną antikūnų – privalote imti sustiprinamąją dozę, nes šitie antikūnai yra netinkami ir išeina iš galiojimo po 7 mėnesių nuo antro skiepo. Ir skiepydamiesi „pirmiausia norite apsaugoti kitus“, nes „nei vienas nėra saugus kol visi nesame saugūs“.

Tai kuris virusas, jūsų manymu, yra tas tikrasis? Ir kaip mes iki šito priėjome?

Ką pasieksime su naująja GP tvarka

Panagrinėkime trijų moterų situacijas. Pirmoji – Angelė – būdama vidutinio amžiaus, nusprendė nesiskiepyti, tačiau ėmėsi veiksmų saugotis viruso, ragino tėvus skiepytis, laikėsi visų saugumo nurodymų, nevaikščiojo kur nereikia, dirbo nuotoliniu būdu ir pan. Jos strategija paprasta – sulaukti lengvesnės atmainos, ir prasirgti ja, taip įgyjant imunitetą. Nepaisant racionalios rizikos/naudos analize pagrįstos strategijos, jai buvo uždrausta naudotis dauguma paslaugų, nes ji GP taip niekada ir negavo.

Antroji – Marija – nuo pat pradžių nieko neklausinėjo, tikėjo viskuo, ką rekomendavo valdžia, klusniai pasiskiepijo dviem dozėmis ir dar 2021 m. birželį gavo galimybių pasą. Tačiau gruodį pasidariusi antikūnų testą, ji gavo labai aukštą jų titrą, indikuojantį neseniai buvusį persirgimą. Kadangi sirgo besimptome forma, tai nebuvo jokioje statistikoje registruota. Tuo tarpu šeimos daktaras dėl didelio antikūnų skaičiaus jai skiepytis sustiprinamąja doze nerekomenduoja. Taigi nepaisant to, kad Marija yra akivaizdžiai imunizuota, ji galimybių pasą pagal naują tvarką praras.

Trečioji moteris – Izabelė – nesiskiepijo, nes gana anksti beveik visi jos draugai persirgo virusu, o ji su jais kontaktavo dažnai. Todėl buvo įsitikinusi, kad liga jos neveikia, bet antikūnų nesityrė ir dėl galimybių paso nesikreipė. Tačiau prieš šventes pajutusi lengvus peršalimo simptomus, pasidarė PCR testą, kuris buvo teigiamas. Savaitę atsėdėjusi namuose „saviizoliacijoj“, ji dabar laikoma persirgusia, todėl jai galimybių pasas nuo šiol jau galios.

Belieka tikėtis, kad Konstitucinio teismo sprendimas dėl galimybių paso padės nenuginčijamą tašką Lietuvos piliečių teisių ir laisvių ribojimo pandemijoje.

Kuri moteris, jūsų manymu, yra kvailiausioje situacijoje? Atsakymas peršasi savaime. Galima drąsiai teigti, kad nauja GP tvarka ne ragins žmones skiepytis, o skatins ieškoti būdų, kaip persirgti omikron atmaina, ir kuo greičiau.

Ar Omicron užbaigs pandemiją?

Vienareikšmiškai atsakyti kol kas dar negalima, bet yra daug ženklų, kad ši viruso mutacija pagaliau pabaigs šią panikos epidemiją. Virusas išties daug labiau užkrečiamas, tačiau keliolika kartų mažiau pavojingas už Delta atmainą.

Jau yra pakankamai duomenų teigti, kad virusas daug rečiau keliauja į plaučius, todėl daug mažesnė tikimybė, kad susirgusiems reikės intensyvios deguonies terapijos. Kartu jau yra pasirodę tyrimai, kurie teigia, kad persirgusiems omikron atmaina jau po kelių savaičių padidėja imunitetas ir kitoms prieš tai buvusioms viruso atmainoms.

Galiausiai turime duomenis ir iš Pietų Afrikos, kuri jau oficialiai paskelbė persiritusi per omikron bangos piką. Apie trečdalį gyventojų ŽIV turinčioje šalyje mirčių nuo omikron skaičiai yra iškalbingi – ir keliskart mažesni, lyginant su paskutine Delta atmainos banga.

Šaltinis: WorldinData/Atvejų ir mirčių nuo Covid-19 skaičius 100 tūkst. gyventojų Pietų Afrikos Respublikoje
Šaltinis: WorldinData/Atvejų ir mirčių nuo Covid-19 skaičius 100 tūkst. gyventojų Pietų Afrikos Respublikoje

Pabaigoje belieka pasakyti, kad atėjome į situaciją, kurios galima buvo tikėtis jau nuo 2021 m. sausio mėn. Tačiau trumparegiškų valdžios sprendimų virtinė pavertė šį pandemijos valdymą su mokslu nieko bendro neturinčių cirku, sukiršinusiu ir suskaldžiusiu visuomenę.

Belieka tikėtis, kad Konstitucinio teismo sprendimas dėl galimybių paso padės nenuginčijamą tašką Lietuvos piliečių teisių ir laisvių ribojimo pandemijoje. O mes išmoksime pamoką, ir dabar valdantys besmegeniai daugiau prie valdžios nebus prileisti jokiomis aplinkybėmis.

Šarūnas Andriukaitis-Sutkus yra nepriklausomas rizikos analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius