Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Seimo kanceliarijos atsakymas konservatoriui Jurgiui Razmai

Portale 15min.lt 2019 m. gruodžio 13 dieną pasirodė Seimo nario Jurgio Razmos komentaras „Švaistyti mokesčių mokėtojų pinigus – „jerunda“, kuriame kalbama apie Seimo lankytojų centro įsteigimą, Informacijos ir komunikacijos departamento direktorės paskyrimą ir kitus su Seimo kanceliarijos darbu susijusius aspektus. Seimo kanceliarija nevertina Seimo nario nuomonės, tačiau atkreipia dėmesį į tai, kad kai kurie faktai pateikti netiksliai ir gali suklaidinti portalo skaitytojus.
2020 metų biudžeto projekto svarstymas
Seimo salė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo narys J.Razma rašo: 1 tūkst. 385 kv. metrų ploto patalpos, šeši darbuotojai, keliasdešimt tūkstančių eurų remontas ir beveik 200 tūkstančių eurų išlaikymui per metus.

Seimo lankytojų centro remonto darbai kainavo ne „keliasdešimt tūkstančių“, bet 6 tūkst. eurų. Dalis remonto darbų buvo atlikta pasitelkiant vidinius Seimo kanceliarijos pajėgumus. Baldams, interjero ir eksterjero detalėms, lavinamosioms priemonėms buvo skirta apie 7 tūkst. Eur.

Patalpų eksploatavimo išlaidos skaičiuojamos visam Seimo viešbučio pastatui, kuriame įkurtas centras. Skaičiuojant pagal tai, kiek šių patalpų išlaikymui išleisdavo jas nuomojęs bankas, per metus jų išlaikymas gali kainuoti apie 18 tūkst. Eur.

Dėl Seimo lankytojų centro naujų etatų Seimo kanceliarijoje nebuvo įsteigta, padalinys sukurtas reorganizuojant anksčiau veikusį padalinį, kuris taip pat atliko komunikacijos funkcijas. Taip pat keli etatai buvo perkelti iš kitų Seimo kanceliarijos padalinių.

Svarbu pažymėti, kad įsteigus Seimo lankytojų centrą, tapo įmanoma priimti didesnius Seimo lankytojų srautus. Ekskursijų po Seimo rūmus ir Seimo veiklos pristatymo poreikis (pageidaujančiųjų registruotis skaičius) paprastai yra didesnis nei šiuos poreikius įgyvendinti leido iki šiol turėtos sąlygos. Per pirmuosius 3 veiklos mėnesius Lankytojų centro gidai organizavo 270 ekskursijų bei edukacinių užsiėmimų. Ypatingai didelio dėmesio sulaukiama iš moksleivių, mokytojų ir regionų bendruomenių grupių.

Seimo narys J.Razma rašo: Pavyzdžiui, vien šiemet Seimo kanceliarijos darbuotojų komandiruotėms išleista daugiau kaip 100 tūkst. eurų. „Turistaujama“ prisidengus įvairiomis dingstimis. Štai įsteigus jau mano minėtą Seimo lankytojų centrą, jo darbuotojai semtis patirties ir idėjų vyko į Izraelį, Belgiją, Austriją, Latviją.

Per 2019 m su Seimo lankytojų centro veiklos pradžia susijusioms komandiruotėms išleista 7370 Eur. (vyko 4 darbuotojai).

Seimo nario J.Razmos minima suma išleista visoms Seimo kanceliarijos darbuotojų komandiruotėms, įskaitant ir komandiruotes, kai vykstama lydint Seimo narius ar delegacijas, taip pat stažuotes, kvalifikacijos kėlimą. Į komandiruotes per šiuos metus vyko 113 Seimo kanceliarijos darbuotojų (92 kanceliarijos darbuotojai vyko į komandiruotes užsienyje, 21 darbuotojas – į komandiruotes Lietuvoje).

Per 2019 m su Seimo lankytojų centro veiklos pradžia susijusioms komandiruotėms išleista 7370 Eur. (vyko 4 darbuotojai).

Seimo narys J.Razma rašo: Beje, Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento vadove (atsakinga ir už Lankytojų centrą) be jokio konkurso paskirta Seimo kanceliarijos darbuotoja Rūta Petaraitienė. Kaip išsiaiškino „Alfa“ portalo žurnalistai, R.Petaraitienė yra artimais giminystės ryšiais susijusi su įtakingais valstiečių-žaliųjų politikais.

Seimo Informacijos ir komunikacijos departamento direktorė į šias pareigas buvo perkelta iš kito Seimo kanceliarijos padalinio po jos, kaip karjeros valstybės tarnautojos, veiklos vertinimo, vadovaujantis Valstybės tarnybos įstatymo 21 straipsniu.

Darbą Seimo kanceliarijoje R.Petaraitienė pradėjo daugiau nei prieš dešimtmetį. Jos pirmosios pareigos – Audito komiteto biuro padėjėja. Į šias pareigas R.Petaraitienė paskirta konkurso būdu. Vėliau R.Petaraitienė konkurso būdu paskirta Audito komiteto biuro patarėja.

Pastaruosius keletą metų Seimo kanceliarijoje siekiama optimizuoti žmogiškųjų išteklių panaudojimą, jų nedidinant. Kanceliarijoje dirbantiems tarnautojams užtikrinamos horizontaliosios ir vertikaliosios karjeros galimybės, taikomas tarnybinio kaitumo principas. 2018–2019 m. tarnybinis kaitumas Seimo kanceliarijoje taikytas 70 valstybės tarnautojų. Į kitas institucijas perkelti 9 darbuotojai, iš kitų institucijų į Seimo kanceliariją perkelti 6 valstybės tarnautojai.

R.Petaraitienės su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos politikais nesieja artimi giminystės ryšiai. Darbo kodekse nurodyta, kad artimi giminystės ar svainystės ryšiai yra: tėvai, įtėviai, broliai, seserys ir jų vaikai, seneliai, sutuoktiniai, vaikai, įvaikiai, jų sutuoktiniai ir jų vaikai, taip pat sutuoktinių tėvai, broliai, seserys ir jų vaikai.

LR Seimo kanceliarija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius